Подбаймо про здоров’я очей

Із нагоди Всесвітнього дня зору, який цьогоріч відзначався 8 жовтня, полтавські офтальмологи до 16 жовтня включно проводять Дні відкритих дверей для всіх, хто хоче зберегти здоров’я очей.
У ці дні працівники кафедри очних хвороб Української медичної стоматологічної академії з 10 до 13 години проводять прийом пацієнтів у поліклініці обласної клінічної лікарні ім. М.В.Скліфосовського. За допомогою можна звертатися всім бажаючим, хто має чи підозрює наявність очних проблем, без направлень із поліклінік за місцем проживання. Якщо людина хворіє давно, бажано мати з собою хоч якісь результати попередніх обстежень, документи про перебіг недуги.
У відділенні очних хвороб обласної клінічної лікарні лікарі лазерного центру в ці дні пропонують безкоштовну спеціалізовану допомогу людям із хронічними захворюваннями очей: обстеження на сучасних апаратах та амбулаторне лікування. У лазерному центрі проводяться операції пацієнтам із хворобами сітківки, глаукомою та вторинною плівчастою катарактою. Для такого спеціалізованого лікування потрібне направлення з поліклініки. А фахівці відділення мікрохірургії ока дадуть відповіді на запитання щодо ходу оперативного втручання, стаціонарного лікування та подальшої підтримки гостроти зору. Для всіх бажаючих до 16 жовтня двері відділення відкриті з 9 до 16 години.
Серед хвороб очей найпоширенішою є глаукома – недуга, що супроводжується високим очним тиском. Вона небезпечна тим, що люди тривалий час навіть не помічають, як втрачають зір. Адже ніщо не дошкуляє, око не болить, а його структура тим часом пошкоджується і гострота зору знижується.
Пацієнтам із катарактою допомогти легше, оскільки ушкоджений кришталик можна хірургічним шляхом замінити на штучний. Таким чином людині, що мала проблеми із зором у молодості, можна повернути зір стовідсотково: сучасні штучні прогресивні кришталики виправляють також і астигматизм, і міопію.
Найскладніше допомогти людям, які страждають на цукровий діабет. У них вражається судинна система ока, що призводить до крововиливів, розростання фіброзних плівок і навіть відшарування сітківки ока.
Профілактика у всіх випадках єдина: своєчасне звернення до лікаря, а це, як мінімум, раз на рік. Лікар нагадує, що після 40 років вимірювати очний тиск та перевіряти гостроту й поля зору потрібно щороку. Все це можна зробити в поліклініках за місцем проживання. Але якщо виникають більш серйозні проблеми, очне відділення обласної клінічної лікарні готове надати кваліфіковану допомогу.

Інна МІЛЬГЕВСЬКА
Виконуюча обов’язки завідувача очного відділення обласної
клінічної лікарні
ім. М.В.Скліфосовського

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.