…І вiйну обернути на мир

День художника відзначається в Україні щорічно у другу неділю жовтня з 1998 року. Полтавські митці зустрічають професійне свято великою ретроспективною виставкою, що присвячена
45-річчю обласної організації Національної спілки художників України, яка має назву “Погляд”. Один із них – погляд на світ молодої полтавської художниці Юлії Сторожевої. А вона бачить його таким яскравим, барвистим, квітучим – як рідне батьківське обійстя у Гоголевому Шишацького району. Вона малює квіти, багато квітів, має вже 18 лише персональних виставок.
І доля повела її стежку так, що сьогодні пані Юля стала однією із найвідоміших художниць в Україні. Все почалося, як часто буває, майже випадково – якось три місяці тому командир батальйону патрульної служби міліції особливого призначення “Полтава” УМВС України в Полтавській області Юрій Анучін запропонував їй розмальовувати квітами… гільзи від артилерійських систем і ящики з-під боєприпасів.
Певне ж, полтавці вперше побачили заквітчані гільзи на засіданні уряду наприкінці серпня, коли міністр внутрішніх справ Арсен Аваков підніс такі несподівані подарунки Прем’єру Арсенію Яценюку і міністру фінансів Наталії Яресько. Пізніше, під час презентації патрульної поліції у Полтаві, художниця вже особисто подарувала Арсенію Яценюку й Арсену Авакову свої картини “Славна Україна” і “Після дощу”. І сама одержала дарунки від урядовців.
Ось так війна торкнулася її долі. “Жiночi руки здатнi навiть вiйну перетворити на мир! I це – витвір мистецтва! Дуже гарно…” – читаю один із коментарів до робіт майстрині на її сторінці у Фейсбуці. А сама вона нещодавно поділилася радістю: “Осінь вносить свої корективи в мій живопис… Вчора створила перше полотно у новій майстерні!” А біля мами малює та вже має успіхи і її донечка Яна.
Друзі Юлії Сторожевої в соцмережах і в житті захоплюються і красою її квітів, і вродою художниці. Разом із ними зичимо їй нових творчих успіхів. Здоровимо усіх художників із їхнім професійним святом!

Марія ВІТРИЧ
Журналіст

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.