Кирило Шевченко: “Ласкаво просимо до співпраці з “Укргазбанком”!”

Наприкінці минулого тижня, 25 вересня, у Полтаві побував голова правління державного акціонерного банку “Укргазбанк” Кирило Шевченко. Він провів робочі зустрічі з головою обласної держадміністрації Валерієм Головком та міським головою Полтави Олександром Мамаєм, у ході яких було обговорено питання стратегічної взаємодії “Укргазбанку” з місцевими органами влади в кількох напрямках: у рамках реалізації Державної програми з енергоефективності, у сфері житлово-комунального господарства та фінансової підтримки вітчизняних виробників сільськогосподарської продукції, що є особливо актуальними для Полтавщини як регіону з високорозвиненим агропромисловим комплексом.

Кирило Шевченко більше 20 років працює в банківський сфері, 15 із них – на керівних посадах. Зокрема був радником секретаріату голови ПАТ “Державний Ощадний банк України”, головою правління ПрАТ “СКПД”, ПрАТ “Українська Стратегічна Група” і ПАТ “Терра Банк”, працював у одному з найбільших банків України – “Фінанси і кредит”, очолював Державну іпотечну установу. З грудня 2014 року виконував обов’язки голови, а в квітні нинішнього року був призначений на посаду голови правління АБ “Укргазбанк”.
Користуючись нагодою, ми попросили Кирила Євгеновича детальніше розповісти про поточну ситуацію в банківській сфері, про особливості у діяльності “Укргазбанку”, зокрема про послуги, які він пропонує своїм потенційним клієнтам.
– Кириле Євгеновичу, “Укргазбанк” уже кілька років представлений у Полтаві як один із державних…
– Почнемо з того, що наш банк представлений не лише в Полтаві, а й у містах області – зокрема в Лубнах, Комсомольську, Миргороді, Кременчуці. Так, це банк державний, але від інших фінустанов відрізняється тим, що ми втілюємо в життя багато урядових програм. На сьогодні найновішою і найсучаснішою із них, найпопулярнішою серед населення є Державна програма з енергоефективності. А це – надання кредитів для фізичних осіб, для об’єднань співвласників багатоквартирних будинків (ОСББ), житлово-будівельних кооперативів на всі цілі із енергозбереження, наприклад, для придбання негазових котлів, енергоефективного обладнання та матеріалів – навіть вікон із енергоефективними склопакетами. Держава потім компенсує значну частку цих кредитних коштів – до сімдесяти відсотків від вартості покупки.
– Ви наголошуєте, що державні банки є локомотивом української економіки. Чим іще можете це підтвердити?
– Є певна роль цих банків у системі державних фінансів. І саме вони, зокрема наш “Укргазбанк”, – одні з провідних кредиторів економіки. Якщо говорити лише про Полтавську область, то в деяких особливо важливих для регіону галузях (сільське господарство, переробні підприємства тощо) наш портфель кредитів є одним із найбільших. І ми окремо, спеціально розробляємо програми саме для цих напрямків.
– Які саме програми пропонуєте для сільгоспвиробників?
– Їх багато, розповім про одну з них. “Укргазбанк”, єдиний в Україні, став ексклюзивним партнером уряду Республіки Білорусь щодо кредитування купівлі білоруської сільгосптехніки. А вона користується досить великим попитом серед наших аграріїв ще з радянських часів. І за співвідношенням якість – ціна білоруська техніка, як на мене, одна з найкращих. І якщо ви отримуєте кредит в “Укргазбанку” на придбання білоруської сільгосптехніки, то за рахунок уряду Республіки Білорусь отримаєте компенсацію. Тобто можна отримати кредит під 15 – 16 відсотків річних у гривні. Це абсолютно конкурентна ставка, зважаючи на те, що сьогодні ринкові ставки, на жаль, сягають 25-ти відсотків річних для кінцевого споживача. Тож це дуже вигідна програма від нашого банку, і Полтавщина є в ній одним із найуспішніших регіонів.
– Які ще галузі економіки стали пріоритетними для банку?
– Для нас пріоритетні напрямки діяльності – це все те, що стосується енергозбереження, розвитку малого і середнього бізнесу. Тож усі, хто в цьому задіяний, – наші партнери, і ми ласкаво просимо їх до співпраці!
– Як Ви оцінюєте ініціативу щодо спеціалізації державних банків?
– Ми сподіваємося, що рух у цьому напрямку завершиться протягом найближчих тижнів. Сьогодні фактично маємо три державних банки, і я вважаю, що конкуренція між ними за кошти держави – це повна нісенітниця. Тож так має бути, і – так буде.
 – Щойно було повідомлено, що Національний банк України знизив відсоткову ставку з          27-ми до 22-х відсотків. Це якось вплине на ставки “Укргазбанку” по кредитах, депозитах?
– Так, обов’язково вплине. Уже із першого жовтня поточного року ми знижуємо процентні ставки – зокрема по кредитах із енергозбереження, ОСББ, за програмою “Тепла оселя”. Це дуже позитивний сигнал для ринку. І я сподіваюся, що так само зроблять і наші колеги-конкуренти у банківській справі.
– Кириле Євгеновичу, відомо, що за нинішніх реалій чимало банків припинило свою діяльність, і це велика проблема зокрема для тих громадян, які мають там депозити. Чи є в цьому і якийсь позитив?
– Можу сказати, що є, – для нашого банку й інших державних, і це стосується нашої повсякденної діяльності. Бо державні банки – це острівок надійності в банківській системі. До нас із проханням про допомогу приходять люди, які, на жаль, втратили свої гроші.
– Як вважаєте, коли повернеться довіра українців до наших банків?
– Важко говорити взагалі, але десь із середини літа ми бачимо, як до “Укргазбанку” така довіра повертається – вкладники почали до нас повертатися. Дуже сподіваємося й очікуємо, що з першого січня нового року будуть зняті деякі обмеження щодо валютних депозитів, і це стане тією межею, за якою, як на мене, з’явиться абсолютна довіра до банківської системи. Чекаємо цих кроків від Національного банку України.
– Як ви працюєте з валютними позичальниками?
– Також маємо свої програми, які дозволяють нашим клієнтам, валютним позичальникам, сплачувати борги у гривні – стільки ж, як це було до зміни курсу. І сьогодні в Полтавській дирекції банку третина наших позичальників скористалася цією програмою. Це, вважаю, позитивний і вагомий крок назустріч нашим клієнтам.
– “Укргазбанк” нещодавно отримав додаткову капіталізацію. Це щось змінить у вашій діяльності?
– Основну, найбільшу, суму – три мільярди двісті мільйонів гривень – ми одержали ще у квітні, а два місяці тому відбулася додаткова капіталізація на шістсот тридцять три мільйони. І це, безумовно, збільшило нашу можливість працювати з великими позичальниками, з різними ланками позичальників, бути більш відкритими, надійними, гнучкими в діяльності. Для кожного банку його капітал – то найголовніше, і це позитивні зміни.
– До вас перейшли активи і пасиви банку “Київ”. Чи є ще такі установи, що можуть закритися і так само будуть приєднані до вашого банку?
– Щодо банку “Київ”, то ми виконували відповідну постанову Уряду – в його капіталі теж основним акціонером була держава. Вважаю, що це – найуспішніша і перша трансакція такого плану в Україні. Держава продемонструвала, що свої зобов’язання в будь-якому випадку вона виконує. Чи будуть наступні такі угоди – побачимо, адже це дуже непростий процес прийняття рішень. Але досвід у нас є, ми готові до таких завдань. Так працювали у Сполучених Штатах, у Європі. В Україні це відбувалося вперше.
– Маєте ще новинки, які можете запропонувати своїм клієнтам?
– За двадцять один рік роботи “Укргазбанк” має багато напрацювань. Найкращий спосіб зрозуміти, що є у нас низка продуктів, які дуже добре і якісно працюють, це – спробувати. Тому я не хочу зараз займатися переліком, краще прийдіть та спробуйте – і ви не пошкодуєте.
– Можна підсумувати, що нинішній рік цілком позитивний для Вашого банку. Чи можете спрогнозувати – що буде далі?
– Цього року “Укргазбанк” зробив великий крок уперед: уже з квітня, одержавши додаткову капіталізацію, банк працює виключно прибутково. Сподіваємося, що за рахунок прибуткової діяльності зможемо навіть відпрацювати для держави ті збитки, які мали в минулі роки. Це дуже непросте завдання, але сьогодні наш банк єдиний із державних працює з нашими партнерами із світових фінансових організацій, з Європейським банком реконструкції і розвитку. І вони дивляться на наш банк вже як потенційні акціонери. На жаль, нині в державі дуже непроста ситуація, але ми працюємо в цьому напрямку, маємо не лише перемовини з іноземними інвесторами, а й конкретні кроки. Хоч поки що обмежені такими угодами, що не дозволяють усе розголошувати, але робочий процес триває, і його результати будуть уже не в далекій перспективі. У нас дуже багато планів, і я сподіваюся, що ми їх втілимо в життя.
– І прогноз на 2016-й – позитивний?
– Тут я – стриманий оптиміст.
– Кириле Євгеновичу, якось Ви зазначали, що, можливо, знайдеться хороший покупець, і “Укргазбанк” буде проданий. Існує така ймовірність?
– Розумієте, особливість нашого банку ще і в тому, що він свого часу не створювався державою. Так сталося, що у 2009 році держава стала акціонером “Укргазбанку”. І з її точки зору як власника було б цілком логічно через деякий час продати його інвестору, щоб повернути ті кошти, які свого часу були вкладені в банк, назад до Державного бюджету. А в ролі інвестора розглядаються вже названі мною іноземні фінансові організації. Зрозуміло, що від цього всі тільки виграють, – і наші клієнти, і співробітники банку.
– Ви маєте великий досвід роботи у банківській сфері, в різних її установах, тож можете порівняти: за нинішніх реалій що краще для користувачів – державний чи приватний банк?
– Сьогодні триває сегментація банківської системи, дуже багато банків, як ми вже наголошували, збанкрутіли, стали неплатоспроможними. Це дуже великі втрати – і для держави, яка сплачує гарантовану суму, і для людей – велика біда, бо це гроші, які вони відкладали, мали певні сподівання. Державний банк для споживачів є абсолютною гарантією. І доки є держава, існуватиме й державна банківська система. Сьогодні наше завдання – як державних банків – забезпечити людям такий же рівень якості сервісу, як і в комерційному банку. Буду відвертий: сьогодні ми у цьому питанні ще наздоганяємо комерційні установи. Той імідж державного банку, який склався, – що він великий, консервативний, – значною мірою був правдою, і ми багато працюємо над тим, щоб він залишився в минулому. І наші користувачі є найголовнішими оцінювачами цієї роботи.
– Ви особисто цікавитеся думками клієнтів банку, наприклад, на форумах, де обговорюються різні ситуації? Часто вони нарікають, що доводиться оформляти дуже багато паперів.
– Ми маємо канали для зворотного зв’язку. Щодо паперів – є низка таких, від яких не зможемо відмовитися, особливо зважаючи на статус державного банку: у нас суворіші регуляції, ніж у комерційному. Але ми працюємо над тим, щоб підвищити швидкість обслуговування клієнтів. Так, наприклад, щодня в рамках програми “Тепла оселя” видаємо двісті кредитів в Україні – рік тому це технологічно ще було неможливо, а сьогодні – працює. І майже вдвічі ми скоротили час обслуговування із депозитних програм, це дуже суттєво для споживача. Тож знаємо, над чим працювати, і форуми вивчаємо всі.
– До речі, чому банк має саме таку назву? Спершу навіть складалося враження, що це – суто галузева установа.
– Назва з’явилася ще тоді, коли банк був приватним. Один час він навіть називався “Хаджибейбанком” і працював в Одесі. Найкрупніші ж корпорації нині державного банку, що є його клієнтами, – це НАК “Нафтогаз” і його підрозділи, “Укргазвидобування”, “Укртрансгаз”, “Укртранснафта” і багато інших. Саме на них припадає дуже велика частка нашої діяльності. Нас це ні в чому не обмежує, немає прямої кореляції, але так склалося, що великі підприємства газової галузі є нашими клієнтами.
– Хто ще в їх числі, зокрема чи доступний “Укргазбанк” для сільських жителів?
– Загальна мережа нашого банку становить близько двохсот точок продажу, здебільшого це міста, райцентри. Для сільських клієнтів пропонуємо дистанційні засоби обслуговування, хоч це велика проблема, зважаючи на якість такого зв’язку, – Інтернет, навіть телефон не завжди добре працює. В цьому питанні ми залежимо від загальнодержавної інфраструктури. З її розбудовою і “Укргазбанк” стане ближчим до сільського споживача.
– Для кожного керівника важливо запровадити певні зміни, привнести щось нове в роботу колективу, установи для досягнення високих результатів. Що змінилося в “Укргазбанку” за ці півроку, як Ви стали знову головою його правління? Адже ось цими днями, наприклад, з’явилося повідомлення про те, що “Укргазбанк” увійшов у ТОП-10 рейтингу банків із високою оцінкою надійності депозитів за результатами діяльності фінансових установ у другому кварталі нинішнього року.
– З моєї точки зору, дуже багато змінилося, і ще більше – зміниться. Але сам про себе розповідати не буду, це некоректно. Знову ж – нехай про це розкажуть наші клієнти.
– На завершення: окрім основної роботи, кожна людина має хобі. Цікаво, що саме обирають банкіри? Щось особливе, дороговартісне – можливо, яхти колекціонуєте чи картини, ще щось?
– Звичайно, всі ми маємо хобі. Для мене це – альпінізм, на моєму рахунку поки що дві підкорені вершини із відомих у світі семи: Ельбрус і Кіліманджаро. Про своє захоплення міг би розповідати безмежно, аби лише був на те час. На жаль, його зараз мало.
– А що означають для Вас життєві вершини?
– Якщо бути відвертим – хотів би залишити щось по собі не лише у банківській сфері, що буде найголовнішим. Банківська справа – тут мені є чим пишатися, не соромитимуся такого зізнання, тут я зробив уже багато. А ось зробити щось для суспільства, для людей – це ті прагнення справ, втіленням яких, може, буду колись пишатися, внукам на вушко про них розповідати. Не перелічуватиму зараз конкретні проекти, але є люди, які можуть щось розповісти про мене, про нашу роботу, співпрацю. Скажу хіба про один цікавий проект, який мені особисто дорогий. Навесні цього року ми провели конкурс дитячого малюнка “Україні є що берегти, Україну є кому оберігати” серед дітей, які виховуються в дитячих закладах, які позбавлені батьківської опіки, мають проблеми із здоров’ям. Його переможницею стала 11-річна Дар’я Голубенко із Вінницького обласного дитячого будинку. Окрім нагород, які отримала дівчинка, ми відтворили її малюнок, найнявши спеціальну компанію, на фасаді головного офісу “Укргазбанку” в Києві, на Червоноармійській вулиці. Це малюнок площею понад 700 квадратних метрів! Найбільший дитячий малюнок в Україні. Він дуже щирий, відвертий у задумі, там зображені лелеки, це присвята Україні. Ось такі справи й залишаться людям…
– І, певне, киянам, гостям столиці приємно бачити перед собою таку мальовничу стіну на вулиці…
– Так, біля неї фотографуються, екскурсії туди проводять. І це – не рекламний, не комерційний проект, там нічого не написано про “Укргазбанк”. Для мене особисто такі речі приємні. І обов’язково будуть нові справи, корисні для людей.

Марія ВІТРИЧ
Журналіст

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.