ЗВЕРНЕННЯ до Прем’єр-міністра України А.П.ЯЦЕНЮКА з приводу загрози інформаційній безпеці держави

Шановний Арсенію Петровичу!
У суботу, 19 вересня, газета “Урядовий кур’єр” оприлюднила Наказ Міністерства інфраструктури України № 335 від 20 серпня 2015 року (зареєстрований в Мін’юсті 8 вересня 2015 року за № 1082/27527) “Про затвердження Тарифів на приймання та доставку вітчизняних періодичних друкованих видань за передплатою”. Фактично цим наказом вищеназване міністерство руками Українського державного підприємства поштового зв’язку “Укрпошта”, яке йому підпорядковується, затягнуло зашморг на шиї вітчизняної друкованої періодики. Кажу це не для красного слівця, адже напередодні публікації справді “незабутнього” для друкованих ЗМІ документа наше видання, Всеукраїнська громадсько-політична газета “Зоря Полтавщини”, отримало “пропозиції” Полтавської дирекції “Укрпошти” щодо цін на доставку нашого часопису на 2016 рік. Не вдаючись у подробиці, зазначу, що ціну доставки газети поштовики вирішили підвищити на 91%, тобто майже вдвічі. Відповідно стрімко зросте й ціна газети для передплатників. Хто вони? У переважній більшості – трудівники міст і сіл, люди поважного віку, які інформацію про діяльність центральної і місцевої влади, про захист Батьківщини і виконання цього святого обов’язку їхніми дітьми, співгромадянами, про підступні дії агресора, про переваги чи проблеми децентралізації, а також про будні й свята рідного краю, тобто дуже широкий обшир повідомлень, аналітики, отримують саме з вітчизняних друкованих періодичних видань. Чи зможуть ці люди викроїти копійчину зі своїх зовсім небагатих бюджетів для передплати районної, обласної, загальнодержавної періодики? Запитання – риторичне. Як і таке: чи зможе українська влада ефективно функціонувати, якщо українські громадяни отримуватимуть інформацію не з українських газет?
Журналістська спільнота протягом серпня-вересня неодноразово зверталася з цього приводу до багатьох центральних інстанцій. На жаль, поки що безрезультатно. Тому Українська асоціація видавців періодичної преси змушена була назвати диверсією для всієї галузі друкованих ЗМІ підвищення тарифів на приймання та доставку вітчизняної періодики.
Нові тарифи, будемо відверті, не лише здирницькі, а ще й обраховані непрозоро. До того ж прибутки “Укрпошти” від розповсюдження друкованої періодики складають лише 8%. Невже таким чином поштовики вирішили поліпшити власні надходження? Ми розуміємо, що вони теж переживають скрутні часи, що їхня галузь повинна розвиватися, а працівники – отримувати зарплату, але ж не за рахунок періодики, яка й так ледь животіє через здорожчання паперу, поліграфічних послуг, витратних матеріалів, не за рахунок обмеження конституційних прав громадян на отримання об’єктивної інформації, врешті – не за рахунок державної інформаційної політики.
Шановний Арсенію Петровичу!
Ми просимо Вас призупинити дію Наказу Міністерства інфраструктури №335 від 20.08.2015 р. “Про затвердження Тарифів на приймання та доставку вітчизняних періодичних друкованих видань за передплатою”, а також створити робочу групу, до якої б увійшли представники Кабінету Міністрів, Національної спілки журналістів України, УДППЗ “Укрпошта”, медіа-профспілки, редактори газет, для врегулювання проблеми, формування справді економічно й політично обґрунтованих тарифів.
Дуже сподіваємося на підтримку.

З повагою за дорученням журналістської спільноти області й трудового колективу редакції
Григорій ГРИНЬ,
секретар Національної спілки журналістів України, голова Полтавської обласної організації НСЖУ, головний редактор Всеукраїнської громадсько-політичної газети “Зоря Полтавщини”.

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.