«Україна може забезпечувати себе власним газом»

Троє студентів четвертого курсу Івано-Франківського національного технічного університету нафти й газу впродовж серпня проходили виробничу практику на установках підготовки газу в Полтавській області. Хлопці проїхали для цього пів-України, адже саме в нашому регіоні використовуються найсучасніші технології видобування.

Враження від перебування на газових промислах ПрАТ «Нафтогазвидобування», що входить до складу групи ДТЕК, у хлопців більш ніж позитивні. Остап Ходак, Роман Паньків та Олександр Кулак зізнаються: на Полтавщині вони побачили те, про що до цього часу знали лише з книжок та навчальних відеофільмів.
«На свої очі вперше в житті побачили, як пускають в роботу свердловину – від моменту зниження рівня рідини до перфорації й отримання притоку газу», – сказав студент Олександр Кулак.
Юнаки разом із досвідченими спеціалістами самі брали участь у польових роботах. Четвертокурсник Роман Паньків розповів, як під час продувки свердловини допомагав технологу і майстру: відкривав засувки, разом продували свердловину, спостерігали за виходом рідини і газу. «Ми приїхали та класно влилися в колектив. Я себе відчував дійсно на виробничій практиці. Тобто  не було такого, щоб нам пропонували, наприклад, газони стригти. Нас залучали по максимуму до всіх виробничих процесів, які тільки можливі», – додав Олександр Кулак.
Найбільш позитивне враження хлопці отримали від роботи УППГ «Олефірівка» ПрАТ «Нафтогазвидобування» – установки, на якій здійснюється очищення видобутого газу та його підготовка до споживання перед постачанням у газопровід. Зізнаються: були вражені технологіями, які там використовуються. Ця установка, що розташована в Миргородському районі, є однією з найсучасніших в Україні.
Хвилює студентів й питання енергетичної безпеки України. «Україна здатна значно зменшити залежність від інших країн, якщо влада допомагатиме розвитку нафтогазової галузі. Я вважаю, що при нарощуванні видобутку можна було б лише полтавським газом гріти 5–6 областей», – зазначив студент Роман Паньків.
Ще один практикант, Остап Ходак, зазначив, що для вирішення проблеми Україні потрібно терміново сісти на енергетичну «дієту» і паралельно з нарощуванням видобутку газу розвивати альтернативні джерела енергії.
У «Нафтогазвидобуванні» запевняють, що студентів із Івано-Франківщини з кожним роком ставатиме більше. «Ми зацікавлені в тому, щоб в Україні з’являлися молоді фахівці, які розвиватимуть галузь. У міру можливості ми готові приймати найкращих до себе на роботу», – зазначила начальник відділу з управління персоналом компанії Ольга Коновалова.
Студенти-практиканти наостанок додали, що повернуться до альма-матер з неабияким досвідом. «Однокурсникам буде що розповісти нового і здивувати їх», – з посмішками говорять вони.

Іван КІРОВ
Журналіст

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.