“Погляд” на світ і на себе у світі

Велична і багатовимірна, ретроспективна й водночас актуальна – так визначають полтавські митці виставку, що присвячена 45-річчю обласної організації Національної спілки художників України. Вона отримала назву “Погляд”, і в цій назві, наголошує, вітаючи гостей на відкритті експозиції, заступник директора з наукової роботи Полтавського художнього музею (Галереї мистецтв) імені Миколи Ярошенка Світлана Бочарова, прагнення втілити багатогранний сенс – і самого задуму виставки, і найрізноманітніших поглядів на мистецтво, на пройдений організацією шлях та на безліч речей, що становлять суть творчості.
Полтавська обласна організація НСХУ заснована 27 листопада 1970 року, але уже за традицією святкові заходи починаються раніше, бо щоразу митці приурочують їх до Дня рідного міста.
Свій погляд на сучасний світ, своє бачення суті речей намагалися висловити всі полтавські художники (нині їх у творчій організації – 91), тож виставка не вмістилася у великій залі Галереї мистецтв, її продовження – у Художньому салоні. Автор експозиції – заслужений художник України Олександр Левадний. Поруч із творами відомих сьогодні й активних у своїй діяльності митців тут представлені й полотна тих, хто залишається у пам’яті земляків, визнаних в Україні майстрів, яких уже називають класиками образотворчого мистецтва, – Андрія Сербутовського, Валерія Мозока, Івана Віцька, Володимира Колесникова, Івана Білика.
Вітали полтавців із 45-річчям обласної організації заступник голови правління НСХУ Микола Кіщук та відповідальний секретар спілки Костянтин Чернявський. Вони вручили Почесні грамоти НСХУ групі полтавських художників, серед яких – старійшини живопису заслужений художник України Віктор Брикулець та Віктор Трохимець-Милютін. Медаль імені Тетяни Яблонської голова обласної організації НСХУ Юрій Самойленко через хворобу, на жаль, одержить дещо пізніше.
Привітав художників також архієпископ Полтавський і Кременчуцький УПЦ КП Федір, віце-президент Української культурно-мистецької автономії Санкт-Петербурга, голова полтавського земляцтва Михайло Волик та ще багато гостей урочистостей.
Тож полтавці знову мають дивовижно багатий мистецький дарунок – виставка кожному додасть снаги жити й творити у рідному краї, примножуючи його міць і красу, утверджуючи мир.

Марія ВІТРИЧ
Журналіст

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.