Перспективи “Унії 1219”

Відбулася робоча зустріч заступника голови ОДА Олега Пругла з офіційними представниками МЗС Литви – завідуючою відділом двостороннього співробітництва департаменту розвитку співробітництва МЗС Литви Лілією Жінене й головним спеціалістом відділу політики та планування цього ж департаменту Міндаугасом Цесюлісом.
Були підбиті перші підсумки двосторонньої співпраці, зокрема у напрямку реалізації проекту литовського Фонду “Унія 1219”. Він спрямований на надання емоційної допомоги через безкоштовну телефонну лінію (0800203020) учасникам АТО, фронтовим волонтерам, вимушеним переселенцям і їхнім сім’ям. До цієї роботи, яка фінансується Програмою розвитку співробітництва та популяризації демократії МЗС Литовської Республіки, залучена низка литовських міністерств.
Олег Пругло повідомив про прийняття обласної програми підтримки учасників АТО. Для її реалізації, зокрема в частині санаторно-курортного лікування й оздоровлення воїнів та членів їхніх сімей, а також соціальної адаптації й працевлаштування, спрямовано понад 4 мільйони гривень.
– На першому етапі адаптації передбачена психологічна допомога й підтримка учасників АТО, й за нею вже звернулося більше тисячі воїнів. Це свідчить про актуальність, і така робота в нас в області вже налагоджена й надається, – зазначив Олег Пругло.
Він також повідомив про те, що Полтавщина виграла гранд у рамках проекту ЄС більш ніж на 1 мільйон євро на допомогу внутрішньо переміщеним особам, що передбачає ремонт житла для переселенців, відкриття додаткових класів у школах і груп у садочках для дітей із їхніх сімей, цикл медичних послуг тощо.
Олег Пругло висловив вдячність литовським гостям за вивчення українських соціальних проблем і реальну допомогу в їх вирішенні.
– Ініціатив щодо українсько-литовського співробітництва дуже багато, й для нас кожен проект, у якому Литва бере участь, надзвичайно важливий. За час подібного співробітництва в Україні ми реалізували близько сотні проектів. Цього року – це 18 проектів у різних сферах, – повідомила Лілія Жінене.
Під час робочої зустрічі були обговорені подальші напрямки співробітництва. Зокрема планується, що литовські фахівці навчатимуть українських колег, як надавати кваліфіковану психологічносоціальну допомогу учасникам АТО та переселенцям.

Юлія ДУМКА-КОНДРАТЬЄВА
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.