Майбутнє твориться сьогодні

На території Ланнівської сільської ради Карлівського району, що об’єднує п’ять населених пунктів, проживають 3700 мешканців. Більшість із них трудяться або працювали раніше на базових місцевих підприємствах – “Ланнівському цукровому заводі”, “Ланні-Агро”, “Ланнівській МТС”. Цікава їхня історія. Кожне, так би мовити, дітище флагмана харчової промисловості – Ланнівського цукрового заводу, якому вже понад 110 років.
Нині ці підприємства діють у тісному контакті й спільно обробляють більше 11 тисяч гектарів сільгоспугідь, ведучи соціально відповідальний бізнес. Робота у такій “зв’язці” – приклад міцної місцевої кооперації. Працюють усі під єдиним керівництвом генерального директора, депутата обласної ради, заслуженого працівника сільського господарства України Олександра ТИМОХИ.
Напередодні симпатичного ювілею Олександра Федоровича ми поспілкувалися з людьми, які живуть і працюють поряд із ним. Узагальнюючи їхні розповіді й власні враження, зазначимо, що у Ланні створений такий собі “комунізм в мініатюрі”. Тут забезпечується повний цикл виробництва – вирощення, переробка й реалізація продукції, збережені й створюються нові робочі місця, вчасно виплачується пристойна зарплата, молодь навчають потрібним професіям за рахунок підприємства, надають і ремонтують житло фахівцям, підтримують соціальну сферу: утримують стадіон, дитячі й спортивні майданчики, надають допомогу Будинку культури, школам, дитсадкам, ремонтують дороги. Ставлять собі завдання і виконують їх. Далеко не в кожному селі зараз таке побачиш.

Як усе починалося
27 років тому в сільському Будинку культури колективу цукрозаводу і радгоспу Ланнівського цукрокомбінату представили нового керівника. Познайомившись із ним ближче, люди дізналися, що Олександр Федорович – місцевий, родом із Климівки Карлівського району. В 1973 році закінчив Полтавський сільськогосподарський інститут. Трудову діяльність розпочав агрономом радгоспу “Свердловський” Богодухівського району Харківської області. Потім працював головним агрономом цукрокомбінату імені Халтуріна в Карлівському районі, звідти прибув на роботу в Ланну.
Згодом, підвищуючи освітній рівень, закінчив Вищу школу менеджерів при Кабінеті Міністрів України. Після реорганізації у 1990-х роках колектив обрав його головою правлінь ВАТ “Ланнівський цукровий завод” та ВАТ “Бурякорадгосп Ланнівський”. Люди побачили зрушення на краще у виробничій і соціальній сферах. У період розпаювання земель, щоб зберегти структуру виробництва, велике господарство розділилося на завод і агроформування, де чітко дотримуються культури землеробства і сучасних технологій.
Найголовніша проблема – відсутність дощів
Нинішня потужність заводу – переробка 2 тисяч тонн цукрового буряку на добу. В середині вересня підприємство ще не працювало через погодні умови – тривалу засуху, яка не давала змогу розпочати копання буряків. Це – єдина проблема, що завадила запустити завод у визначені строки. З іншими колектив справляється. І ось нарешті завод почав працювати.
На підприємстві працюють 450 людей. Цьогоріч виконано великий обсяг робіт із технологічного переоснащення. Зокрема понад 2 мільйони гривень коштував капітальний ремонт двох парових котлів. Обладнання для станції фільтрації придбане на вітчизняному заводі “Прогрес” у Бердичеві Житомирської області – це чотири потужних фільтри і фільтри-преси на загальну суму 10 мільйонів гривень. До цього працювало застаріле обладнання 1978 року випуску. Сучасні фільтри дадуть змогу знизити витрати природного газу і збільшити вихід цукру, зазначила директор ПП “Ланнівський цукровий завод” Валентина Соловей. Якісну роботу з автоматизації нової станції фільтрації виконали електрозварювальники Станіслав Горбович і Станіслав Наконечний, майстер, ветеран праці Леонід Погорілий, слюсарі Ігор Левадний, Михайло Зуєнко. Взагалі всі потрудилися на славу, готуючи об’єкт до запуску.
– На 80 відсотків цукросировина у нас власна, наших партнерів-суміжників – ПП “Ланна-Агро”, ТОВ “Ланнівська МТС” і ТОВ “Промінь”, – розповідає Валентина Соловей. – Наш керівник Олександр Федорович Тимоха постійно дбає про сировинну базу, щоб ми мали роботу і були незалежними від інших постачальників.
Подяка від ветеранів
Учасник бойових дій Великої Вітчизняної війни, ветеран праці Іван Іванович Войтенко обороняв Полтаву в 1941 році, визволяв Відень і Будапешт. Він свого часу працював начальником відділу кадрів і головою профкому цукрового заводу, потім – молококонсервного комбінату.
– Добре знаю цукровий завод, він нас завжди виручав, – розповідає колишній фронтовик. – Все селище завдяки заводу тримається. Олександр Федорович уже чверть століття його очолює, зберіг від розрухи, від занепаду, дбає, щоб нічого не розвалилося, не розтягли ферми. Навпаки – нові будує. Орден “За заслуги” просто так же не дадуть. Він його справді заслужив. Наше підприємство – одне з найкращих в області, й ми горді, що працюємо чи працювали на ньому. На 65-річчя Великої Перемоги ювілейної медалі були удостоєні в окрузі тільки він і я – як колишній першогвардієць, адже служив у танковому корпусі, якому першому на війні було присвоєне почесне найменування “гвардійського”. А Олександру Тимосі медаль вручили за підтримку ветеранів і за те, що постійно сприяє збереженню доброї пам’яті про подвиг народу в тій війні. Біля пам’ятника у місцевому парку на День Перемоги щороку відбуваються багатолюдні мітинг, концерт, прийом з обідом для ветеранів. Він ніколи не відмовляє нам у допомозі. На прохання ветеранської організації, яку я очолював, і водогін провели по вулиці, де жили ветерани, і покрівлі на будинках літніх людей перекривали, і на лікування кошти, транспорт виділяли. Одне слово, ланнівцям пощастило. Олександр Тимоха – Людина з великої літери. Ветерани висловлюють йому велику подяку за підтримку, бажають міцного здоров’я і здійснення усіх хороших задумів.
Соціальні програми

Зразковий танцювальний колектив “Веселка” Ланнівського будинку культури разом із генеральним директором Олександром Тимохою (у центрі) та керівниками базових підприємств.

Зразковий танцювальний колектив “Веселка” Ланнівського будинку культури разом із генеральним директором Олександром Тимохою (у центрі) та керівниками базових підприємств.

– Співпраця з підприємствами, які очолює Олександр Тимоха, у нас плідна і багаторічна, – підтверджує Ланнівський сільський голова Олег Сліченко. – Користь від цього відчувають усі жителі територіальної громади. Це, зокрема, надання техніки для прибирання території чи ліквідації поривів на водогонах, матеріалів для ремонту доріг, очищення їх від снігу взимку, допомога амбулаторії сімейної медицини, ФАПам, Будинку культури, школі, дитсадку. Триває спільне будівництво дитячого ігрового майданчика в Ланні, таким же чином відновили спортмайданчики у селах Чалівка, Львівське, Куми. У Ланні за кошти підприємств і пожертв віруючих споруджена церква святого Олександра Невського.
Земля-годувальниця
Основними виробничими напрямами розвитку ПП “Ланна-Агро” є вирощування зернових, технічних та інших сільськогосподарських культур, м’ясне і молочне тваринництво, садівництво, овочівництво, бджільництво. Площа угідь становить 4956 гектарів.
– Розвивається у нас і вівчарство, – розповідає директор ПП “Ланна-Агро” Андрій Зубов. – Утримуємо більше ста голів овець, здаємо вовну і м’ясо, реалізуємо молодняк ягнят. Ведемо будівництво тваринницьких приміщень, будуємо склади для зберігання продукції. Збираємось будувати птахоферму. Планів багато, і за ефективного господарювання сподіваємось, що нам усім разом вдасться їх здійснити. Вирощуємо яблука, груші, сливи, абрикоси. Зараз закінчуємо посів озимої пшениці. (Бесіда відбувалася 15 вересня. – Авт.). Працюють у нас 564 трудівники.
У селі Куми базове господарство – ТОВ “Ланнівська МТС”. На основі транспортного цеху цукрозаводу у 1998 році було створене окреме агроформування.

Колектив молочнотоварної ферми Львівського відділку ПП “Ланна-Агро”, керівники тваринницької галузі підприємства.

Колектив молочнотоварної ферми Львівського відділку ПП “Ланна-Агро”, керівники тваринницької галузі підприємства.

– Цех, який створив Олександр Федорович Тимоха, допомагав цукровим господарствам в обробітку землі та збирані врожаю. Це була ідея дуже вдала – подбати про збереження землі, створення робочих місць. Починали з двох тракторів. Поступово ставали на ноги, придбавали потужну сучасну техніку, зернозбиральні та бурякозбиральні комбайни імпортного виробництва. Зараз самі обробляємо 4 тисячі гектарів, вирощуємо зернові, технічні культури, ведемо часткову переробку зерна, виготовляємо самотужки крупи, борошно, олію, випікаємо хлібобулочні вироби. До речі, всю продукцію можна придбати в місцевих магазинах. Коли упораємося на своїх землях, частину робіт виконуємо й на інших підприємствах, допомагаючи спеціалізованою технікою. На 75 відсотків уже розрахувалися з людьми за паї, а пайовиків у нас більше тисячі, – розповідає директор ТОВ “Ланнівська МТС” Роман Підгайний.
Чимало працівників сумлінно трудяться з часу заснування підприємства. Для роботи з новою технікою потрібні підготовлені фахівці, про обслуговування машин і навчання людей теж дбають. Серед тих, хто працює багато років, – головний агроном Микола Кабацюра, інженер Леонід Василенко, керуюча Верхньоланнівським відділком Світлана Бровар, механізатори Володимир Алієв, Володимир Рогальов, Сергій Верета, Сергій Вівсяник, водії Володимир Дзьоб, Григорій Костенко, з молоді – головний бухгалтер Ольга Юрко та інші.
У жовтні ТОВ “Промінь”, головна садиба якого розташована в селі Попівка, виповниться 15 років.
– Усі ці роки працюємо в тісному контакті із заводом, бурякорадгоспом (“Ланна-Агро”. – Авт.) та МТС, так краще, адже ми гідно пройшли період становлення, зберегли свою базу. Тепер допомагаємо партнерам технікою. А були часи, коли самі брали позики, – розповідає директор “Променя” Микола Копилець. – Зараз закупили нову техніку, можемо дозволити собі відмовитися від банківських кредитів. Вирощуємо цукровий буряк, пшеницю, ячмінь, гречку, сою, кукурудзу. Завдяки ініціативі Олександра Федоровича Тимохи у людей є стабільна робота, пайовики вчасно отримують орендну плату.
Із людьми і для людей
У Ланні й навколишніх селах дбають і про дозвілля, активний відпочинок, духовний розвиток трудівників. Утримують футбольну й волейбольну команди. Купують сценічні костюми для дитячих мистецьких колективів і надають їм транспорт для поїздок на виступи, організовують екскурсії.
– Працюємо над тим, щоб у кожному селі діти й дорослі мали змогу займатися спортом, проявити себе в художній самодіяльності, різноманітних гуртках, і щоб було де провести прогулянку з дитиною молодій сім’ї. Адже треба створювати людям умови для роботи і для відпочинку, – переконаний голова об’єднаної профспілкової організації ПП “Ланнівський цукровий завод”, ПП “Ланна-Агро” Олександр Солодовник. – Тим, хто приїде на роботу, тут дають житло і ремонтують його. До речі, нам потрібні механізатори, доярки. Зарплата – пристойна. Треба зробити так, щоб людям хотілося жити в такому селі.
Профком повністю спорядив належним чином усіх працівників, мобілізованих в армію. Матеріальної допомоги в рік видаємо близько ста тисяч гривень.
Депутатські будні
Олександр Тимоха – депутат обласної ради нинішнього і одного із попередніх скликань, депутат Карлівської районної ради – трьох скликань. Постійно працює на своєму окрузі. Проводить прийоми в селах, кожне звернення фіксується, виконання депутатських доручень контролюється. Проводяться спортивні змагання на призи депутата обласної ради Олександра Тимохи, відмінники навчання і випускники місцевих шкіл отримують іменні премії, дитячі колективи – заохочення й подарунки. На виконання звернень виборців частково відремонтована дорога на Чалівку й Коржиху. З цього приводу до обласної ради і Служби автомобільних доріг були депутатські подання.
“Не зупинятись на досягнутому!” – такий девіз Олександра Тимохи, його колег і однодумців.
***
Зоряни приєднуються до численних привітань, які надходять у ці дні на адресу Олександра Федоровича Тимохи. Бажаємо здоров’я і здійснення усіх планів, успіхів у роботі, злагоди й благополуччя.

Ганна ЯЛОВЕГІНА
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.