Історичні скарби літописної Лтави

Це вже традиція – видавати й презентувати у Полтаві нові наукові монографії, збірники, які детально розповідають про щедрі знахідки й плідну роботу колег. До того ж таких видань не має жоден із обласних центрів України. Сьогодні це непросто, говорить провідний науковий співробітник Центру охорони та досліджень пам’яток археології (ЦОДПА) управління культури облдержадміністрації, кандидат історичних наук, заслужений працівник культури України Олександр Супруненко. Однак уже цього року побачили світ три нових видання, і якраз до Дня міста була приурочена їх презентація у лекційній залі ЦОДПА. Науковців із Полтави, колег із Історико-культурного заповідника “Більськ” та інших гостей, журналістів привітали директор Центру Ірина Культова, начальник управління культури ОДА Геннадій Фасій, відзначивши, що видання полтавців мають свій авторський стиль і користуються великою популярністю серед українських та зарубіжних дослідників. До того ж їх можна знайти в Інтернеті в електронному варіанті. Але не в тій інформаційній наповненості, яку представляють щойно видані книги.
Перша з них – монографія (уже п’ята!), яка розповідає про розкопки й знахідки на Івановій горі – “Дослідження літописної Лтави”. Олександр Супруненко написав цю книгу в співавторстві зі своїм учнем, старшим науковим співробітником Центру, кандидатом історичних наук Юрієм Пуголовком.
Цим виданням, що є унікальним для нашої країни, зазначають його автори, вводяться до наукового обігу й аналізуються матеріали археологічних науково-рятівних досліджень ділянки культурних нашарувань головного історичного ареалу міста Полтави – Іванової гори на Соборному майдані. Охарактеризовані історія вивчення слов’яноруських старожитностей міста й елементи топографії поселення літописної Лтави, отримані під час розкопок матеріали роменської культури, давньоруського і післямонгольського часу, козацької доби і нової епохи, що походять з пам’ятки археології національного значення – Полтавського поселення і городища. Видання продовжує серію праць за результатами охоронних археологічних досліджень у Полтаві останнього десятиріччя. Більшість матеріалів, знайдених археологами, уже передані до Полтавського краєзнавчого музею імені Василя Кричевського, Історико-культурного заповідника “Більськ”, Комсомольського історико-краєзнавчого музею. Знайдено, зокрема, перше срібло на території Полтавщини, жертовник скіфів, уламки меча з кургану, гончарний посуд, прикраси, монети і навіть винний погріб початку ХІХ століття, де в закоркованих пляшках збереглася рідина, можливо, вино. А під Білою альтанкою археологи сподіваються знайти і Литовський замок, в існуванні якого вже не мають сумнівів.
Археологи також презентували п’яту збірку наукових праць “Старожитності Лівобережного Подніпров’я” та друге видання монографії Григорія Заїки “Українська лінія”, присвячене 80-річчю від дня народження цього полтавського історика, краєзнавця, життя якого раптово обірвалося у 1997 році.

Марія ВІТРИЧ
Журналіст

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.