Арсеній Яценюк: “Уже в наступному році необхідно зробити реальні кроки з наведення порядку на ринку землі”

У Полтаві відбулося виїзне засідання Кабінету Міністрів України. З нагоди 72-ї річниці визволення обласного центру й Полтавщини від фашистських загарбників Глава уряду Арсеній Яценюк, міністр внутрішніх справ Арсен Аваков, голова ОДА Валерій Головко, голова обласної ради Петро Ворона разом із ветеранами вшанували пам’ять полеглих на фронтах Другої світової війни, поклали квіти до меморіалу Солдатської слави.
Перед початком засідання Кабміну відбулася презентація нової патрульної поліції – саме в День міста розпочався прийом анкет від бажаючих стати до її лав у Полтаві.
“Зміни в державі почала із себе”
Людмила Шевченко і Зоя Галкіна – патрульні столичної поліції. Симпатичні, приязні, відкриті до спілкування.
– Людо, як вдалося пройти такий шалений відбір?
– Було велике бажання. Пройшла два тести: із загального рівня знань та психології. У моєму випадку, напевне, велику роль відіграла ще й непогана фізична підготовка: я “віджалась” 25 разів за норми 24, із бігом також впоралася добре. Після цього – медична комісія на профпридатність, і за тиждень мені повідомили про початок навчання. Це – адмінпрактика, тактична підготовка, толерантність і стриманість у спілкуванні й несподіваних ситуаціях. Вже три місяці несу патрульну службу.
– Що вже довелося робити такого, з чим раніше в житті не стикалася?
– Оформляти відповідні документи при ДТП, залагоджувати сімейні сварки й багато іншого. До цього я працювала торговельним представником, за освітою – технолог виробів із полімерних матеріалів. Але нинішня робота подобається значно більше.
– На твою думку, новій поліції не загрожують застарілі “хвороби” міліції?
– Думаю, ні. І зарплатня у нас вища, і навчали нас інакше.
– Навіть якщо за певних обставин нинішня зарплата опиниться на рівні колишньої міліцейської?
– Сподіваюся, цього не станеться. Але моя попередня зарплатня у торгівлі була майже на рівні нинішньої, тому гроші не стали головним стимулом. Захотілося змінити щось у державі. Вирішила розпочати з себе. Тому за будь-яких обставин ми повинні вистояти. Адже прийшла я сюди ще й за переконаннями.
Полтавський рекорд: 1650 заяв до нової поліції за перший день
DSC_0508Як повідомлялося під час презентації, до кінця року чисельність правоохоронців має скоротитися до 152 тисяч. Натомість підвищується якість роботи. Зекономлені кошти спрямовуються на збільшення зарплат працівникам, у першу чергу – Національній поліції. У Полтаві заробітна платня поліцейського складатиме 8–10 тисяч гривень, залежно від звання та статусу. Незабаром стартує проект щодо дільничних поліцейських.
– Шановні полтавці, якщо ви хочете служити державі, дійсно допомагати і захищати громадян країни, у вас є такий шанс. Приходьте, заповнюйте анкети, тренуйтеся, навчайтеся – форма для всіх готова, машини куплені, чекаємо виходу нової поліції на вулиці вашого міста вже у лютому-березні наступного року, – сказав Арсеній Яценюк, презентуючи початок переходу на нову якість полтавської правоохоронної системи.
Глава уряду констатував своєрідний рекорд: буквально за першу годину від початку прийому анкет у Полтаві подали документи 520 кандидатів. По Україні на одне місце претендують у середньому по 20 громадян. За повідомленням ВЗГ УМВС України в Полтавській області протягом першого дня було прийнято 1650 заяв.
Як зазначив міністр внутрішніх справ Арсен Аваков, головне в новій поліції – не екіпіровка чи оснащення, а довіра людей. Керівник патрульної поліції України Олександр Фацевич – бойовий командир славетної роти спеціального призначення “Свитязь” із Волині – попросив підтримки й довіри містян до поліції.
Арсеній Яценюк поспілкувався із полтавськими кандидатами в поліцейські Євгенієм Ясиром та Романом Махмудовим і побажав їм успіху. В складі батальйону “Полтава” хлопці пройшли Маріуполь, Іловайськ, Новоайдар, Костянтинівку.
Система чинить спротив
Скоротити кількість візитів до чиновницьких кабінетів при оформленні громадянами права власності на земельну ділянку вп’ятеро, термін формування документів – у шість разів, при цьому зменшити фінансові витрати людей, як мінімум, утричі, виключивши корупційну складову, – це лише один напрямок завдань, які поставив перед виконавчою владою в регіонах уряд на виїзному засіданні. Арсеній Яценюк звернувся до віце-прем’єр-міністра – міністра регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Геннадія Зубка, міністра економічного розвитку і торгівлі України Айвараса Абромавичуса, міністра аграрної політики та продовольства України Олексія Павленка та голови Держгеокадастру Максима Мартинюка з вимогою в рамках робочої групи напрацювати спільний пакет законів, “щоби вже з 2016 року ми зробили реальні кроки по наведенню порядку на ринку землі”.
– Ми будемо передавати з Києва на місця процедури реєстрації, у тому числі позбавляти органи державної влади функцій по реєстрації: у нас є приватні нотаріуси, у нас є органи місцевого самоврядування, – підкреслив Глава Уряду. – Із чинною законодавчою базою зняття мораторію на продаж землі з 1 січня 2016 року означає, що запрацює не ринок землі, а базар.
Під час засідання голова Держгеокадастру Максим Мартинюк повідомив, що в Україні тіньовий оборот землі становить близько 1–1,5 мільйона гектарів: “Усе, що в державних підприємствах, – все в “тіні”. Через таку ситуацію держава недоотримує, за словами високопосадовця, близько 2 мільярдів гривень.
Арсеній Яценюк звернув увагу керівників обласних державних адміністрацій на необхідність невідкладного підключення до єдиних державних реєстрів. Він нагадав, що питання дерегуляції було одним із ключових завдань, поставлених керівникам ОДА на виїзних засіданнях уряду, – запровадити електронну систему і “взяти ті повноваження, які ми віддали на місця”, аби люди “не стояли в черзі, не заповнювали сто довідок, не носили хабарі”.
За невиконання доручень щодо підключення до реєстрів Мін’юсту уряд України виніс догани керівникам Рівненської, Хмельницької, Запорізької, Чернівецької обласних державних адміністрацій та попередження – керівникам Волинської, Черкаської, Миколаївської, Херсонської і Сумської ОДА.
Серед завдань, поставлених перед керівниками облдержадміністрацій, – забезпечення оформлення субсидій, підготовка до опалювального сезону і розрахунки за енергоносії.
– За результатами виконання цих завдань буде оцінюватися робота керівників обласних державних адміністрацій, – підкреслив Арсеній Яценюк.

Ольга ЩЕГЛОВА
Анна ЧАПАЛА (фото)
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.