Безоплатна правова допомога – на захисті громадян

КООРДИНАЦІЙНИЙ центр із надання правової допомоги, обласна рада, обласна державна адміністрація підписали Меморандум про співпрацю з питань надання безоплатної правової допомоги мешканцям Полтавщини.
Нагадаємо, що з 1 липня цього року в Україні відкрилося понад 100 центрів безоплатної правової допомоги. Вони надають юридичні послуги малозабезпеченим громадянам, дітям-сиротам та їхнім опікунам, учасникам бойових дій, сім’ям загиблих воїнів, ветеранам.
– Ми підписали Меморандум, щоб зробити правову допомогу доступнішою, ближчою для людей. На Полтавщині подібних центрів лише чотири: у Кременчуці, Лубнах і два – в Полтаві, а районів – аж 25. Тож наше завдання – спільно із обласною владою донести до кожного громадянина інформацію про безплатні юридичні консультації, – зазначив директор Координаційного центру з надання правової допомоги Андрій Вишневський. – Днями працівники Координаційного центру провели флешмоб: роздавали інформаційні буклети, у яких були відповіді на запитання: хто, де і яку допомогу може отримати? Також працює безкоштовна “гаряча” телефонна лінія (0 800 213 103), практикуємо виїзди спеціалістів у села.
Безоплатну правову допомогу зможуть отримати громадяни, середньомісячний сукупний дохід яких нижчий від суми прожиткового мінімуму, пільгові категорії населення й особи, щодо яких суд розглядає справу про обмеження цивільної дієздатності.
Заступник голови облдержадміністрації Олег Пругло наголосив, що подібні пункти правової допомоги за два місяці продемонстрували ефективність і результативність роботи, зокрема багато людей отримали необхідні консультації, чимало справ вирішили до судового етапу.
– Дуже важливо те, що, незважаючи на економічну скруту, держава знайшла можливість профінансувати цей проект. Нині завдання місцевої влади – розповісти про всі переваги центрів безоплатної правової допомоги, – додав заступник голови обласної ради Володимир Микійчук.
Питаннями надання безоплатної правової допомоги опікується Міністерство юстиції України. “Ми виконуємо організаційну, інформаційну й роз’яснювальну роботи. Зараз проводимо конкурс із відбору адвокатів, які надаватимуть допомогу як у кримінальних, так і в адміністративних та цивільних справах. Кількість бажаючих допомогти гранично не обмежується, тож запрошуємо усіх спеціалістів”, – зазначила начальник головного територіального управління юстиції у Полтавській області Ірина Пашко.
Полтавський регіональний центр із надання безоплатної правової допомоги зацікавлений у зростанні кількості юристів. Про це заявив директор регіонального центру Олександр Черчатий. “За два місяці пункти відвідали майже 600 осіб. Поступово кількість громадян, які потребують кваліфікованої правової допомоги, збільшується. Тим паче, є такі райони, де фахівців немає, тоді запрошуємо їх із інших населених пунктів”, – зазначив він.
На “круглому столі” також ішлося про шляхи удосконалення і розвиток системи надання безоплатної правової допомоги. В обговоренні взяли участь радник з питань реформування судових та правоохоронних органів Консультативної місії Європейського Союзу з реформування сектора цивільної безпеки в Україні П’єтро Сардаро, директори місцевих центрів із надання безоплатної правової допомоги, адвокати та представники громадських організацій.

Оксана БІЛЕНЬКА
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.