Оксана Забужко: “Безкнижна нація – бомба, закладена під майбутнє”

Відома українська письменниця, літературознавець, філософ, науковець, публіцист, перекладач Оксана Забужко народилася 19 вересня 1960 року в Луцьку в родині філологів. 1968 року переїхала з батьками до Києва.
Біографи й літературознавці уже написали чимало досліджень про життя і творчість письменниці, вона ж про себе на власній сторінці в Інтернеті розповідає досить коротко: “Друкуватися в літературній періодиці почала з 1972 р. (вірші). Закінчила: Київську середню школу №82 (1977), філософський факультет Київського університету ім.Шевченка (1982) та аспірантуру при кафедрі етики і естетики цього ж університету (1986). 1987 р. захистила дисертацію на звання кандидата філософських наук.
У 1986–1988 рр. викладала естетику та історію культури в Київській консерваторії ім. Чайковського. З 1988 р. – співробітник Інституту філософії Академії наук України. В 1992– 1994 рр. перебувала в університетах США (Пенсільванському, Гарвардському, Пітсбурзькому) як “запрошений письменник” та Фулбрайтівський стипендіат. Від 1996 р., коли було видано “Польові дослідження з українського сексу” в Україні та “A Kingdom of Fallen Statues” у Канаді, проводила кар’єру професійного літератора. Багато подорожую. Маю низку громадських навантажень – віце-президент Українського ПЕН-центру, член Наглядової Ради Міжнародного Фонду “Відродження”, член багатьох редколегій, журі, конкурсних комітетів в Україні та за кордоном”.
До цього варто додати, що Оксана Забужко – учасниця революції на граніті 1990 року. Її батьки, філологи-україністи, науковці, не мали змоги реалізувати себе, перебуваючи під наглядом КДБ, тож вона “вже у вісім-дев’ять років натхненно шкварила таку дисидентсько-патріотичну лірику, що можу сміливо сказати: своїм “шістедесятництвом” я перехворіла в дитинстві”.
Про свою творчість авторка українських бестселерів каже: “Я пишу насамперед для того, щоб отримати успіх у себе, бути самій задоволеною результатом, а це ой як нелегко, бо в мене до себе вимоги гіпервисокі. Бо що таке, власне, успіх? Це коли людина читає твою книжку як таку, що має безпосередній особистий стосунок до її життя. І не треба вигадувати якихось трюків, треба просто бути максимально чесним”.
Її твори (лірика, оповідання, есе, повісті, романи) перекладені російською, англійською, угорською, чеською, польською, німецькою, фарсі, шведською, італійською, румунською мовами. Її читачі – й ті, хто безмежно захоплюється талантом і позицією письменниці, й ті, хто сприймає її як одіозну особистість. Вона входить до числа найвідоміших україномовних авторів. У своїй творчості Оксана Забужко приділяє значну увагу осмисленню української ідентичності, а також питанням розвитку інтелігентного творчого середовища в Україні.
Серед нагород, яких чимало має письменниця, – премія Міжнародної Фундації Омеляна і Тетяни Антоновичів та перша премія з літератури Союзу Українок Америки за філософське дослідження “Notre Dame d’Ukraine”, премія Angelus-2013 за “Музей покинутих секретів”, відзнака “Золотий письменник України” (2012 рік) та багато інших.
Оксана Забужко – також автор поетичних і прозових книг. Її роман “Музей покинутих секретів” (на 800 сторінках) більшість критиків називають “підручником по Україні та українській історії”. Над ним письменниця працювала майже сім років. “Це роман про любов і смерть, – говорить сама письменниця, – про те, що зі смертю насправді ніщо не закінчується”.
Про есеї “З мапи книг і людей” письменниця пише, що вони “є, певною мірою, своєрідним нагадуванням про видатних постатей минулого століття. “Люди, чиї портрети тут зібрано (і кого я мала й маю високу честь називати своїми друзями), представляють акурат три покоління української інтелігенції – вважати, ціле ХХ століття”.  В них – життєві історії Леоніда Плюща, Юрія Покальчука і Соломії Павличко, фільми Ларса фон Трієра, Андрія Тарковського та Олександра Довженка. А також розповіді про колективізацію, Першу та Другу світові війни, про Чорнобиль, українські реалії та радянський спадок.

Підготувала Марія ВІТРИЧ.

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.