Землі резерву чи поле проблем

Як відомо, у кожній сільській раді в Україні є землі державного резерву. Зазвичай ними користуються місцеві школи або орендують фермери чи товариства, уклавши відповідні договори оренди.

Є такі землі й оформлені відповідно земельні відносини і в Карлівському районі. Цього року терміни дії договорів закінчилися, і потрібно укладати нові, зареєструвавши їх у головному управлінні Держгеокадастру. Після тривалого оббивання порогів у кабінетах обласного управління Держгеокадастру карлівська делегація у складі директорів навчальних закладів Віри Бабич, Тетяни Зайцевої та Олени Безпалько, директора станції юних техніків Леоніда Хурдея, Карлівського міського голови Володимира Слєпцова та засновника АПК “Докучаєвські чорноземи” Юрія Кобченка звернулася до голови обласної ради Петра Ворони.
Суть проблеми виклала директор Білухівської школи Олена Безпалько:
– За півроку до закінчення терміну дії договору на оренду землі, на початку січня 2015 року, ми підготували і подали пакет документів до Держгеокадастру. 10 лютого ц. р. відвідали цю установу, щоб дізнатися про долю документів. Нам повідомили, що заперечень ніяких немає. Після довгої перерви, 24 квітня, ми знову поїхали до Полтави, але цього разу нам сказали, що треба обгрунтувати навчально-дослідницьку роботу на цій землі. Ми обгрунтували, зробили дев’ять додатків, копію старого статуту навчального закладу, копію нового, витяг із Державного реєстру – іншими словами, зібрали все, що могли. Чиновники зазначили, що протягом двох тижнів розглянуть наші документи… Поїхали наприкінці серпня – кажуть, питання вивчається. З усього видно, що працівники цього управління чекають, поки нам набридне їздити і ми махнемо рукою. Але не можемо махнути рукою, бо за ці кошти живемо: поставили 25 пластикових вікон, робимо ремонти у приміщенні. Ми платимо 5 тисяч гривень податку, який іде до Білухівської сільської ради, решту використовуємо на потреби школи.
Подібна ситуація й у Попівському №1 навчальному закладі. Директор Віра Бабич також розповіла про свої митарства, але врешті-решт почула недвозначний натяк: на позитивне вирішення не чекайте!
Та своєрідний рекорд мандрів по кабінетах обласного управління Держгеокадастру побила директор Федорівського НВК Тетяна Зайцева. Вона не може зареєструвати договір оренди півтора року!
Леонід Хурдей, який займався складанням проектів договорів між навчальними закладами та сільськими радами, розповів і про інші тривожні факти: “4 січня 2015 року я подав усі необхідні документи на реєстрацію. Пообіцяли зробити це через місяць. Після 4 лютого, коли термін збіг, їздив щотижня. І щоразу чув: документи на затвердженні. Тепер кажуть: а в нас реорганізація. Але ж я подав документи до реорганізації! Під час останніх відвідин управління мене запитали: а ви згодні платити 12 відсотків орендної плати? Кажу: ні, не можемо, ми ж навчальні заклади. Тоді мене приголомшили звісткою, що у квітні 2015 року вони провели аукціон земельних ділянок, і є хтось, хто може платити 12 відсотків. Але ж ми подали документи у січні, коли ні про який аукціон і не чули…”
Голова обласної ради Петро Ворона уважно вислухав представників Карлівської територіальної громади і запропонував залишити письмові заяви, у яких викласти суть справи. А потім розглянути ці заяви за участю керівників Карлівського району і Держгеокадастру.
– Ми триматимемо це питання на контролі аж до позитивного його вирішення, – наголосив Петро Ворона.

Сергій ГЛАДИР
Журналіст

 На продовження теми
Затримано за хабар

Співробітники головного слідчого управління МВС України, СБУ та Генпрокуратури 11 вересня затримали  керівника головного управління Держгеокадастру в Полтавській області Костянтина Кухарова. Він за допомогою двох посередників  вимагав та отримав хабар у розмірі 500 тисяч гривень. Про це йдеться у повідомленні МВС України. Чиновник вимагав гроші від громадян за видачу наказу про розробку проектної документації на земельні ділянки площею понад 300 гектарів для ведення фермерського господарства.
За даним фактом відкрито кримінальне провадження за ч. 3 ст. 368 Кримінального кодексу України (прийняття пропозиції, обіцянки або одержання неправомірної вигоди службовою особою), яка передбачає позбавлення волі від 5 до 10 років.

Ілона БОГАЧ
Журналіст

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.