Економічні інтереси й екологічне законодавство

Голова обласної ради Петро Ворона взяв участь у засіданні Ради регіонального розвитку, яке провів Президент України Петро Порошенко.
Петро Ворона також відвідав слухання Комітету Верховної Ради України з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи, на яких обговорено питання дотримання екологічного законодавства під час будівництва Біланівського гірничо-збагачувального комбінату.
У своєму виступі голова Полтавської обласної ради зазначив, що ТОВ “Біланівський ГЗК” має необхідні ліцензії та дозвільні документи на розробку Біланівського родовища залізистих кварцитів. Зважаючи на те, що запаси руди в кар’єрах Полтавського ГЗК вичерпуються і значна частина жителів Комсомольська може втратити роботу, функціонування Біланівського ГЗК, на думку Петра Ворони, забезпечить подальший соціально-економічний розвиток міста. Планується створити понад 6 тисяч нових робочих місць. Збільшаться й надходження до бюджетів усіх рівнів – близько 3 мільярдів гривень за весь період виробничої діяльності підприємства. Обсяг експорту в середньому за рік має зрости на 1,3 мільярда доларів США.
Разом з тим Петро Ворона підкреслив, що виробнича діяльність підприємства викликає ряд проблем природоохоронного, організаційного та соціального характеру. Зокрема йдеться про незворотні зміни природного ландшафту в результаті виникнення кар’єрів та породних відвалів; осідання земної поверхні та зсуви гірничих порід; порушення гідрогеологічного режиму підземних вод, зневоднення та погіршення якості води, пересихання малих річок, боліт, ґрунтів; накопичення відходів та велике техногенне навантаження на довкілля тощо. Потребують вирішення питання фінансування заходів із реабілітації територій та визначення перспектив їхнього використання після завершення розробок залізистих кварцитів.
Біланівському ГЗК, вважає Петро Ворона, потрібно активізувати співпрацю з місцевим населенням, громадськістю, брати участь у вирішенні проблем місцевих громад. Найголовніше, як наголосив Петро Ворона, – це вміло поєднати економічні інтереси області та інтереси територіальних громад, обов’язково дотриматися екологічного законодавства під час будівництва Біланівського ГЗК.

Прес-служба обласної ради

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.