Чергові зміни у законодавстві – пенсії фронтовиків не оподатковуватимуть

Законом України “Про внесення зміни до статті 164 Податкового кодексу України щодо оподаткування пенсій інвалідів війни та деяких інших категорій осіб” (№ 653 від 17.07.2015 року) внесено зміну до Податкового кодексу, яким регулюються питання оподаткування пенсій та довічного грошового утримання. Норми закону будуть застосовані вже в поточному місяці.
Цей законодавчий акт звільняє від обкладення податком на доходи фізичних осіб пенсії, які виплачуються учасникам бойових дій у період Другої світової війни, інвалідам війни та особам, на яких поширюється чинність статті 10 Закону України “Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту”. Перелік осіб, яких віднесено до учасників бойових дій та інвалідів війни, визначений статтями 5–7 цього ж закону, а період Другої світової війни – це проміжок часу з 1 вересня 1939 року по 2 вересня 1945 року.
Починаючи з січня поточного року, проводиться оподаткування пенсійних виплат. Базою для нього є розмір пенсій, який перевищує 3654 грн на місяць – у частині такого перевищення. Ставка податку складає 15% та додатково 1,5% – військовий збір, сумарно застосовується 16,5%. Податковим агентом виступає Пенсійний фонд, а контролюючим – Державна фіскальна служба.
Таким чином, пенсії (незалежно від їх розміру) учасників бойових дій у період Другої світової війни, інвалідів війни та осіб, на яких поширюється чинність статті 10 Закону України “Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту”, нараховані, починаючи з 1 вересня 2015 року, не підлягатимуть обкладенню податком на доходи фізичних осіб та військовим збором.
Чергові перерахунки пенсій порадують отримувачів у грудні. Так, відповідно до основного фінансового документа країни – Закону України “Про Державний бюджет України на 2015 рік” (стаття 7) – збільшений соціальний стандарт – прожитковий мінімум для непрацездатних громадян з 949 грн до 1074 грн – на 125 грн, або 13%. Відповідно будуть нараховані пенсії та надбавки, що розраховуються з цієї сталої величини. Насамперед це стосується пенсійних виплат, складовою яких є доплата до мінімального розміру пенсії (наразі – до 949 грн). Пенсії таких отримувачів підвищаться на 13%. Решта отримає підвищення у вигляді доплати за понаднормативний стаж (непрацюючим пенсіонерам), доплати за статус (учасникам війни, бойових дій, інші), пенсії за особливі заслуги, донорство тощо. Всі перерахунки будуть здійснені автоматично, без особистих звернень громадян.

Людмила СМОТРИЦЬКА
Начальник управління Пенсійного фонду України Київського району в м. Полтаві

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.