Усякого було там дива…

Минулої неділі, у День Державного Прапора України, відбулося урочисте закриття Національного Сорочинського ярмарку-2015. Упродовж шести днів Жабокрюківський майдан гудів, як вулик під час медозбору. Ось у містечку майстрів стоїть дерев’яна хатинка, на стрісі лелеки гніздо звили, а біля вхідних дверей примостилася… Баба Яга. Втім не противна, а навіть доброзичлива пустунка. Поруч – порося на вертелі, позаду – дві лісові мешканки, яких майстер називає “головними сорокою і вороною Сорочинців”. Усі виготовлені із дерева Віктором Роговим із села Недогарки Кременчуцького району. Чоловік 15 років займається цим промислом.
По обидва боки будиночка – дерев’яні мотоцикли-байки, на яких залюбки фотографувалися відвідувачі. “Люди питають, чи вони поїдуть. Як попхаєте, кажу, то поїдуть. Робив ще машину з дерева, але трішки не встиг, – розповів Віктор Роговий. – Дерев’яного ляща за 300 гривень вже сусідам продав, які рибою торгують”.
Хтось купує сувенірну продукцію у майстрів, а хтось приїхав на Сорочинський ярмарок навчитися виготовляти різноманітні вироби власноруч. Стояла черга до миргородського умільця з лозоплетіння Олексія Бужина, який займається цією справою понад 30 років. “Самі висаджуємо, збираємо і зберігаємо лозу. Щоб зробити справжнього українського бриля, необхідно близько 10–12 годин”, – зазначив майстер.
Подібну цій техніці презентували співробітники Полтавської обласної універсальної наукової бібліотеки імені І.П. Котляревського. Головний бібліограф Алла Павленко навчала газетоплетінню: “Нині багато людей захоплюються цією технікою. Вона не складна й не затратна, скажімо, із двох газет можна сплести невеликого кошика”.
Окрім фольклорних колективів, участь у Сорочинському ярмарку взяли й народний аматорський гурт патріотичної пісні “Контингент” із Лубен, у складі якого воїни-афганці. Виступають в українській формі “Піксель”. Розповідають, що мають право носити такі однострої, бо присягали на вірність народу України. “Уже чверть століття виступаємо разом. На ярмарку співаємо шостий рік поспіль”, – зазначив полковник запасу, керівник гурту Костянтин Авсєєвич.
Увагу гурманів привертала продукція із сонячної Грузії.
– Сир сулугуні, традиційний соус для шашликів і смаженої картоплі ткемалі, виноградний сік, лимонад “Натахтарі”. Сир – 100 гривень за кілограм, лимонад і соус – по 40 гривень, а 150 грамів соку – 5 гривень, – розповів Века Авіладзе. – На ярмарку вперше. Родом із Грузії. В Україні лише
5 місяців: раніше мешкав у Одесі, а нині переїхав у Великі Сорочинці, бо тут живуть мої друзі. Потім вирішу: повертатимусь на Батьківщину чи ні. Враження від України хороші, але Грузія така гарна, із прекрасними горами.
– А чому тоді сюди приїхали?
– Дівчата гарні, – посміхається.
– Як мені представити вас у газеті?
– Напишіть: справжній грузин.
Промислові ряди ярмарку теж не пустували. Чимало підприємств з усієї України, і з Полтавщини зокрема, презентували свою продукцію. Уперше на Національний Сорочинський прибули представники ПВГП “Автотранс” з Полтави.
– Наша компанія розповсюджує пальне по всій території України, спеціалізується на оптовому продажі нафтопродуктів, установленні газового обладнання на всі види бензинових і дизельних двигунів, – поінформував начальник сектора газобалонного обладнання “Автотрансу” Олександр Данченко. – Десять років працюємо на ринку установок газового обладнання, 15 – продаємо скраплений газ і нафтопродукти. Ми ввели ноу-хау в Україні – установлюємо газове обладнання на пропані, скрапленому газі, на дизельні двигуни. Таку установку має вантажівка Mercedes-Benz Actros, що стоїть поруч. Співпрацюємо з компанією “Автогаз Італія”, яка випускає газове обладнання. Ми – прямі імпортери його в Україну. Це дозволяє знизити ціну для клієнтів і надавати якісну техпідтримку. Привезли на ярмарок газобалонне обладнання дизельних і бензинових двигунів, автомобільні склообмивачі ТМ “Tempo”, рекламуємо системи автономного постачання на пропані.
***
Ярмаркувальники зморені, але задоволені, поверталися додому. Хоча враження відвідувачів дещо різнилися.
– П’ять років тому була на Сорочинському. Щороку, мені здається, на цьому дійстві втрачається звичай і додається матеріальності, – розповіла учасниця концертної програми творчих колективів національних меншин, що мешкають на Полтавщині, “Україна – велика родина”, керівник художнього колективу “Урарту” Христина Зограбян. Вона виконувала вірменський танець жінки.
– Враження супер. Із Харкова екскурсією приїхала із друзями. Вони вже на ярмарку бували, а я – вперше. І концерт подивилися, і скупилися. Ціни кусаються. Вишиванки такі дорогі, а дуже подобаються. Потрібно зекономити кошти і наступного разу приїхати й купити вишиту сорочку, хоч недорогу. Придивилася за 600 гривень. Придбали собі сувенірів у Опішні – макітру, турку й дві чашечки, – ділиться враженнями харків’янка Наталія Лозгачова. – Полтавщина – гарний край, весь у полях. Звісно, трішки від Харкова відстали – будинки із 1960-х років контрастують із нашим мегаполісом. А люди у вас кращі й ярмарок чудовий.
***
Національний Сорочинський ярмарок-2015 пройшов без значних порушень громадського порядку, йшлося у повідомленні Миргородського міськрайвідділу УМВС України в Полтавській області. За інформацією заступника начальника УМВС Полтавщини Сергія Альошкіна, Сорочинський ярмарок відвідали понад 145 тисяч гостей.
Представники ветеринарної служби проводили перевірку продуктів громадського харчування. “Здійснювали контроль і нагляд за тими точками, які реалізовували шашлики із м’яса свинини. На ярмарку таких було 18. Уся продукція із благополучних зон, закуплена в супермаркетах, є відповідна документація від виробника, – проінформував завідуючий відділом Миргородської районної державної лікарні ветмедицини Дмитро Шабатура. – За час проведення ярмарку порушень немає”.
***
Світ, сповнений веселого гамору, забав, танців, таємниць, пригод, затих до наступного року, щоб у 2016-му знову українська пісня залунала над Жабокрюківським майданом, над Національним Сорочинським ярмарком.

Оксана БІЛЕНЬКА
Анна ВАСЕЦЬКА
Анна ЧАПАЛА (фото)
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.