Нейтральна смуга – луки з різнотрав’ям…

Чи можемо ми назвати нашу війну громадянською? Ні і ще раз ні! Всі пам’ятають колони автобусів у Донецьку й Харкові, заповнені нібито українськими повстанцями. Насправді кремлівські ляльководи організовували “веселі картинки” для “найчесніших” у світі російських телеканалів. Тоді, у березні й квітні 2014 року, бандитів наймали у Ростовській області й привозили на донецькі, луганські та харківські антимайдани. І вони заводили натовп, по-звірячому били людей з українськими прапорами. Театральні бородаті «бабаї» та «зелені потвори» через «порєбрік» захоплювали райвідділки міліції у Слов’янську і Краматорську. А деякі «авторитетні пацани», «мери» й «губернатори» стояли на міських площах під російськими стягами і кричали: «Услышьте Донбасс!»

Багато з тих, хто їх послухав, уже на тому світі, і їм усе одно. Ось тільки «авторитетні пацани» продовжують творити свою чорну справу, а деякі «мери» справно їздять на суд. А донецькі високі міліцейські чини, що розпалювали вогонь війни, проводять вільний час у Києві в шикарних спортцентрах і кажуть, що вони не винуваті.
Чи можемо ми назвати цю війну братовбивчою? На жаль, так. Доводилося зустрічати на війні українських офіцерів, росіян за національністю, батьки, сестри, брати яких живуть у Росії. Та й серед російських офіцерів багато українців, котрі ще за радянських часів навчались у військових училищах Радянського Союзу, – у них теж є родичі на Батьківщині.
І хоч би як вправлялись у красномовстві російські політики, придворні економічні й історичні аналітики, весь світ знає – братовбивчу війну розв’язав один чоловік – Путін. На його руках кров тисяч убитих та сирітські й материнські сльози жителів Львова, Києва, Донецька, Ростова, Мурманська, Якутська…
***
…Літнє сонце сходить о четвертій. На передовій не чути півнів. Передують появі на горизонті криваво-червоної кулі у селі Золотому черги таких само яскраво-червоних трасерів з того боку. Передова – це не абстрактне поняття, це перша лінія оборони з окопами, бліндажами, згорілим танком, біля якого бійці встановили пам’ятний хрест. Далі – нейтральна смуга – луки з різнотрав’ям. На них переливаються у росянистому вранішньому блиску дивовижні квіти. Корів селяни там уже не пасуть. Вночі там ходять диверсійно-розвідувальні групи противника, й наші бійці, не стуляючи очей, спостерігають у тепловізорі чорно-біле видиво лук: чи не проскочать там білі рухомі фігури – чужі.
… Серед інших бійців 1-го батальйону 54-ї бригади несуть тут службу двоє друзів – сержант «Дід», якому 50 років, та сержант «Пастух» – йому 41. Обоє мобілізовані у серпні 2014-го, із січня 2015-го – на війні.
Розвиднілось… По небу повзе червоне колесо… Хлопці п’ють каву. Фронтова кава на передовій – особлива. Її заварюють у закіптюженій металевій кружці. Крупно змелені зерна заповнюють майже третину «філіжанки». Кава гірка й міцна, замість цукру – вприкуску цигарка, теж із міцним тютюном. У цьому процесі відчувається вселенська довершеність. Ще одна ніч війни минула, всі живі й здорові.
***
«Пастух» родом із села Куковичі Менського району Чернігівської області. До війни працював у фермерському господарстві, за звичкою каже: «У колгоспі різноробом». У нього росте двоє синів.
У «Діда» теж двоє синів. Чоловік, затягуючись цигаркою, каже: «Я так собі думаю, що війна буде, поки у мене і внуки виростуть. А так хочеться миру…» П’ятдесятирічний солдат народився в Росії, в Сєверодвінську, на березі Білого моря. Строкову службу відбув моряком на підводному човні. Коли виповнилося 35, переїхав в Україну, у Вінницькій області одружився, там і живе. А в Сєверодвінську залишились рідні. Мама з Росії телефоном запитує свого сина, українського солдата «Діда»:
–  Ти що, синку, воюєш?
–  Воюю…
–  Так у нас тут по телевізору кажуть, що нема там у вас війни…

Олександр КЛИМЕНКО
Журналіст
(Спеціально для
“Зорі Полтавщини”)

Бойові побратими – сержанти “Пастух” і “Дід”.

Бойові побратими – сержанти “Пастух” і “Дід”.

Бійці стомилися чекати наказу йти вперед.

Бійці стомилися чекати наказу йти вперед.

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.