Петриківський дивоцвіт

ПЕТРИКІВСЬКИЙ розпис – самобутня художня традиція – засновано у містечку Петриківка Дніпропетровської області, внесено у Репрезентативний список нематеріальної культурної спадщини людства ЮНЕСКО у грудні 2013 року.

У Полтавському краєзнавчому музеї імені Василя Кричевського відкрилася виставка майстрів Центру народного мистецтва Петриківки. В експозиції представлено більше 100 робіт.
– Виставка, яку презентуємо на Полтавщині, уже встигла побувати у 50 країнах світу, – розповів очільник Центру народного мистецтва, народний художник України Андрій Пікуш. – Петриківський розпис віддзеркалює духовну єдність людини з природою, підносить ідею циклічності життя, що має вияв у традиції щороку розписувати хату.
Настінні розписи, що здавна виконувалися власноруч барвниками, виготовленими із соків рослин, перейшли на папір, фарби народні умільці замінили на анілінові із додаванням яєчного жовтка. Але в орнаментах традиційно переважають рослинні мотиви, зокрема квіти, калина, виноград. На багатьох полотнах, представлених в експозиції, зображені чарівні птахи щастя.
– Я розписую як на предметах, так і на папері. Велике значення у створенні “мальовок” має настрій. Від цього залежить і вибір кольорової гами, і мазків, – розповіла майстриня петриківського розпису, член Національної спілки художників України Ліана Скляр. – Знаєте, малюю скоріше не я, а моя душа. Ще в дитинстві вирішила присвятити життя цьому мистецтву. Моїм першим учителем була мама, згодом навчалася у художній школі. На створення квіткового дивоцвіту надихає природа.
Нині у Петриківці, як наголосив Андрій Пікуш, працюють близько 180 майстрів. Колись Петриківка належала до Полтавської губернії, а заснував містечко козак із Нових Санжар Петрик.
Оглянути виставку петриківського розпису, а можливо, й придбати па-м’ятний сувенір можна протягом двох місяців.

Оксана БІЛЕНЬКА
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.