Дві долі й магія музики

Цього року Козельщинська дитяча музична школа відзначила приємну дату – в травні минуло 45 років з часу її заснування. За цей період вона прилучила до чарівного світу музики сотні юних дарувань, виховала чимало лауреатів обласних, всеукраїнських та міжнародних конкурсів, підготувала десятки й десятки яскравих творчих звітів як дитячих, так і педагогічних творчих колективів. На окрему увагу заслуговують сольні дитячі звіти, зокрема тому, що було їх в історії школи лише два.
Понад сорок років тому з творчим сольним концертом виступала перед вихованцями та педагогами 13-річна Тетяна Троцька (нині – директор музичної школи Тетяна Федорівна Крамаренко). А нещодавно в концертному залі Козельщинської дитячої музичної школи відбувся сольний концерт 12-річної Олександри Лобач.

Хто знає, як би склалася доля Тані Троцької, якби рідна тітка Олена Никанорівна Каліберда не привела дівчинку до музичної школи в Кобеляках. Музичний інструмент теж був обраний спільно – фортепіано. Таня виявилася ученицею настирливою, вольовою, зацікавленою. Її викладач із фаху Віра Андріянівна Попович прогнозувала вступ дівчинки до музичного училища ще з початкових класів.
На початку 1970-х сім’я Троцьких переїхала до Козельщини, й Таня стала ученицею місцевої дитячої музичної школи. До нового закладу прийшла з таким вагомим репертуаром, що її нова вчителька (вона ж і перший директор Козельщинської дитячої музичної школи) Раїса Микитівна Самоздран вирішила організувати творчий звіт талановитої дівчини. Потім у Тетяниній долі було Полтавське музичне училище (фах – викладач фортепіано), після закінчення якого два роки працювала у рідній школі. Надалі вступила до Харківського державного інституту культури за фахом “Керівник академічного хору” й знову повернулася до викладацької роботи в Козельщинській дитячій музичній школі. Як і в кожної жінки, з’явилися сімейні обов’язки. Та музика не відійшла на другий план. Крім занять із піаністами, дуже приваблює Тетяну Федорівну робота з дитячим хоровим колективом та вокальними ансамблями.
Згодом обов’язків значно додалося: у 2007 році вона очолила колектив Козельщинської дитячої музичної школи. Успіхи не забарилися: у 2008 році її портрет був занесений на районну Дошку пошани, педколектив ДМШ неодноразово нагороджувався грамотами управління культури облдержадміністрації. А 2013 рік був знаменний тим, що педагогічний колектив із відзнакою пройшов державну атестацію; за вагомий внесок у розвиток культури та мистецтва був занесений на районну Дошку пошани й нагороджений ювілейною медаллю “Дев’яносто років Козельщинському району”. Нинішнього року за вагомі успіхи в роботі та з нагоди 45-річчя школи колектив нагородили відзнаками Козельщинської райдержадміністрації та районної ради.
Говорять, що коли звучить музика – гармати змовкають, стає голубішим небо і яскравішим сонце, а людські душі наповнюються чарівними мелодіями. Тетяна Крамаренко продовжує натхненно служити цій магічній стихії заради світла й добра в житті закоханих у музику земляків.
***
На сольному дитячому звіті учениці шостого класу Козельщинської дитячої музичної школи Олександри Лобач мені пощастило бути присутнім. На сцену юна дівчина вийшла в статусі дипломанта II ступеня Міжнародного конкурсу інструментального, вокального та хореографічного мистецтва “Калейдоскоп талантів”, який проходив у Дніпропетровську в квітні цього року. Виступала дівчинка в номінації “Академічний вокал”, а підготувала її викладач Тетяна Федорівна Крамаренко.
Основний фаховий предмет у Саші – “Фортепіано”. Проведення сольного концерту ініціювала її викладач Оксана Борисівна Безугла. Безперечно, реалізація такої ідеї вимагала великих зусиль як від учениці, так і від наставниці. На концерті юна артистка виконала чотири вокальних твори і дванадцять – для фортепіано. У кожному творі Саша майстерно продемонструвала безмежне захоплення музичним мистецтвом, тонке відчуття музичних образів… Звісно, що та душевна легкість, яка охопила присутніх у концертному залі, – результат напруженої і невтомної праці талановитої дівчини.
Родина Лобачів проживає за кілька кілометрів від райцентру, отож тато, Станіслав Павлович, 3 – 4 рази на тиждень привозить доньку до музичної школи в Козельщину. Там дівчина шліфує свою майстерність щоразу не менше трьох годин.
У 2012 році Саша стала дипломантом ІІІ ступеня на III Всеукраїнському конкурсі вокально-хорового мистецтва “Пісенний край” ім. М. К. Кондратюка. Цього року виборола третє місце в обласній олімпіаді з музично-теоретичних дисциплін. Двічі була учасницею обласного конкурсу “Юний віртуоз Полтавщини”, який щорічно проходить у Полтавському музичному училищі ім. М. В. Лисенка і в якому змагаються за перемогу близько 400 учнів-інструменталістів. Нещодавно брала участь в обласному конкурсі “Музичний вернісаж-2015” (у номінації “Академічний вокал”), який проводився у Полтавському національному педагогічному університеті             ім. В. Г. Короленка.
Протягом шести років навчання Саша Лобач успішно розвиває свої здібності солістки-вокалістки. Багатьом землякам припав до душі її виступ у супроводі вокального ансамблю “Мелодика”: лунали відома пісня Лесі Горової “Музика звучить” та українська народна пісня “Ой, на Івана, та й на Купала” в обробці Анатолія Авдієвського. Сольний звіт учениці виявився різножанровим і різноплановим. Поряд із класичними творами (соната Л. Бетховена, вальс Л. Ревуцького, прелюдія Ф.Шопена) звучали популярні твори та твори сучасних композиторів. На завершення Саша виконала романс “16 років” (музика Олександра Даргомижського, слова Антона Дельвіга) і класичний твір “Утоптала стежечку” (музика Якова Степового, вірш Тараса Шевченка).
Очікував на гостей і сюрприз – на концерті вони дізналися, що музично обдарована Олександра Лобач ще й пише поезію. Багатьох схвилював і зворушив її патріотичний вірш “Про Україну”.

Олександр СИНЯГІВСЬКИЙ
Член Національної спілки журналістів України

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.