“Ангел тілесний, твердиня пророків…”

Свято на честь великого старозавітного пророка Іллі християни відзначають 2 серпня. Він жив у ІХ столітті до народження Іісуса Христа. За своє віддане служіння Єдиному Богу був узятий на Небо ще до смерті, на вогненній колісниці.

Пророк походив із роду Ааронового, від батька на ім’я Савах. Народження сина було ознаменовано йому видінням:  він побачив сяючих чоловіків, які розмовляли з немовлям, сповивали його вогнем і годували полум’ям. Дане немовляті ім’я Ілля (“фортеця Господня”) визначило все його життя. З малих років він присвятив себе Єдиному Богу, оселився в пустелі й проводив дні в суворому пості, богоміркуванні й молитві.
Покликаний до пророчого служіння при ізраїльському цареві-язичнику Ахаві, Ілля став полум’яним прихильником істинної віри й благочестя. Сміливо засуджував ідолопоклонство, ревно молився, закликав людей покаятися і повірити в Єдиного Бога. Бачачи духовну загибель свого народу, Ілля переконував царя навернутися, пророкував язичникам страшні нещастя. Коли цар не послухався його слів, настала трирічна засуха, яка спричинила в країні голод. І лише за молитвами святого пророка на спраглу землю знову випав дощ.
Цар Ахав усвідомив свою помилку й оплакав гріхи, але його дружина-ідолопоклонниця Єзавель погрожувала вбити пророка Божого. Святий Ілля змушений був утікати й, засмучений своїм безсиллям викорінити ідолопоклонство, просив у Бога смерті. Йому явився Ангел Господній, зміцнив його їжею і наказав вирушати в далеку дорогу. Через сорок діб пророк дістався до гори Хорив й оселився в печері. Тут після грізної бурі й землетрусу явився Іллі Господь “у тихому вітрі” (3 Цар. 19, 12) й відкрив зажуреному пророку, що Він зберіг сім тисяч людей, які не вклонилися ідолу Ваалу, та наказав посвятити на пророче служіння найвідданішого учня Іллі – Єлисея. За свою полум’яну ревність про Славу Божу пророк Ілля був узятий на Небо живим. Єлисей став свідком його сходження на Небо у вогненній колісниці. Саме так зображають Іллю іконописці – на вогненній колісниці.
За переказами Святої Церкви, пророк Ілля буде Предтечею Страшного Другого Пришестя Христа на землю і під час проповіді прийме тілесну смерть. У тропарі свята Ілля прославляється як “Ангел тілесний, твердиня пророків, другий предтеча Христового пришестя…”
Українська православна церква здавна шанує цього святого. Перший храм, побудований у Києві при князеві Ігореві, був саме на честь пророка Іллі. Наші предки сприймали Іллю як посередника між небом і землею.
У старі часи існувало повір’я, що після Іллі вже не можна купатися у водоймах. Люди вважали, що з цього дня вода стає холодною. Пов’язано це нібито з тим, що під час швидкого бігу по небу один із коней Іллі губить підкову, яка падає у воду, – й відповідно вода холоднішає. У народній уяві святий Ілля також – покровитель хліборобів, оскільки селяни до свята на його честь починали випікати хліб із нового врожаю. Звідси й приказка: “На Іллі новий хліб на столі”.

Підготувала
Вікторія КОРНЄВА.

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.