Повняться зерном засіки Довженківського краю

Таких незвичайних пшеничних полів я ще не бачила. Спочатку здалося, що на них уже зібрали врожай і залишилися лише невеликі нескошені острівці злакових рослин, які, ніби маленькі снопики, то тут, то там височіли над золотавою гладдю. Але не може бути, щоб такі огріхи допускалися у господарствах агропромхолдингу “Астарта-Київ”…
– Ото так “погралася” з нашими посівами стихія – сильний вітер і дощ, після яких приплесканими до землі виявилися понад 70 відсотків площ із ранніми зерновими культурами, – прояснив ситуацію старший агроном ВП “Гоголеве” ТОВ “Агрофірма імені Довженка” Шишацького району Олександр Чмир.

Наше відрядження до хліборобів Довженківського краю розпочалося саме з цього агроформування, на 100-гектарному пшеничному полі якого того дня працювали 4 високопродуктивних комбайни, 10 одиниць автотранспорту для перевезення зерна та агрегати для внесення у грунт мінеральних добрив. Чергувала тут і протипожежна техніка. Слід зазначити, що після збирання певної кількості соломи для потреб тваринництва решта подрібнюється на полі. Після цього проводяться дискування та глибоке рихлення звільнених площ. Усі задіяні на жнивах працівники забезпечені безкоштовним 2-разовим харчуванням, спецодягом.
– Урожайність пшениці сорту Трипільська сягає 60 центнерів з гектара, але значне вилягання посівів гальмує темпи збирання урожаю, – розповідає Олександр Чмир. – Скажімо, при оптимально допустимій швидкості 6 кілометрів за годину на цих полях комбайни проходять не більше 2,5 кілометра.
– Цьогорічні жнива ми розпочали із затримкою. На жаль, продуктивної роботи за цей період було лише кілька днів, заважали дощі, – долучається до розмови операційний директор агрофірми Сергій Жилін. – Загалом на збиранні ранніх зернових працюють 22 наших комбайни й 7 залучених із господарств нашого холдингу з Хорольського району, де вже закінчили жнива. Нині ми обмолотили хліба вже практично на двох третинах площ. Близько 80 відсотків намолоченого зерна проходило через сушарки господарства, добова потужність яких сягає 2 тисяч тонн за добу.
Близько 3 тисяч гектарів “довженківці” щороку відводять під вирощування посівного матеріалу ранніх зернових культур: ячменю і пшениці. Тут функціонує сортовипробувальний полігон, де визначають найбільш високопродуктивні сорти колосових для подальшого використання в товарному виробництві. Нині ж мають певні проблеми з обмолотом насінників, які зібрали тільки на третині відведених площ. Адже посівний матеріал не можна підсушувати, бо він не збереже енергію і втратить схожість. Тому в агрофірмі в першу чергу обмолочують товарні посіви, а таких загалом понад 9,7 тисячі гектарів. З них пшениці – 7,8 тисячі, решта – ячмінь.
Дотримання прогресивних агротехнологій і добрий додаток органічних добрив, а їх щороку вносять на поля близько 200 тисяч тонн, залишають тут і більшість пожнивних решток, забезпечують високий урожай та хорошу якість зерна. Якщо на гірших полях пшениці збирали майже по 55 центнерів, а ячменю – по 40, то на кращих – за 60, а на насіннєвих – по 75 і більше центнерів з гектара. За словами Сергія Жиліна, високою є і якість товарного зерна, 90 відсотків якого належить до ІІ класу із рівнем клейковини 23–24 відсотки. Мають “довженківці” й власну насіннєву лінію, на якій щодоби доочищують і доводять до посівних кондицій по 150–180 тонн посівного матеріалу. До речі, ця лінія зазвичай завантажена роботою мало не до кінця вересня, адже її послугами користуються й сусідні господарства.
У сільгосппідприємстві уже підготовлено контракти на продаж зерна, аграрії сподіваються, що за тонну пшениці ІІІ класу в порту зможуть виручити близько 4 тисяч гривень.
Добрими є й види на урожай пізніх культур, є надія, що планові показники по господарству “Агрофірма імені Довженка” будуть виконані. Цукровий буряк, площі якого сягають 8 тисяч гектарів, має дати не менш як по 500 центнерів з гектара, зернова кукурудза – від 80 центнерів.
Оскільки агрофірма утримує майже 13 тисяч голів великої рогатої худоби, у тому числі 7 тисяч голів дійного стада, близько 20 відсотків орендованих площ тут відводиться під кормові культури: кукурудзу, одно- та багаторічні трави, озимі посіви. Є наміри зайнятися й відгодівлею молодняку ВРХ на м’ясо. Для цього вже поставили групу бичків, щоб на практиці відпрацювати рентабельність виробництва м’яса. А нещодавно на базі виробничого підрозділу “Шишацька” “Агрофірми імені Довженка” розпочав роботу тваринницький комплекс із вирощування нетелей віком від народження до 14 місяців. Точніше, поки що впроваджено в експлуатацію дві черги комплексу, де зараз утримуються близько 3 тисяч голів молодняку. Близько 2 тисяч голів нетелей уже на цьому комплексі виростили, очікувані результати перевершили сподівання. Добовий приріст молодняку склав 900 – 950 грамів. За словами заступника директора з питань тваринництва ВП “Шишацька” Олександра Безсонова, на новому комплексі отримано якісно нові умови вирощування нетелей із застосуванням нових технологій утримування й відгодівлі худоби. Нинішнього року понад 130 голів нетелей уже продали в Казахстан і 120 – українським сільгосппідприємствам. Також мають нове замовлення на 600 голів із Казахстану й 500 – по Україні.
А в найближчих планах – будівництво елеватора потужністю 80 – 100 тисяч тонн одночасного зберігання зерна, адже нинішні пристосовані для цього приміщення не відповідають стандартам тривалого зберігання збіжжя. Та й лінії з очистки та досушування зерна потрібно оновити й довести до 3 – 4 тисяч тонн щодобової переробки, вважає Сергій Жилін.
Звісно, добрі врожаї і високі надої – то й результат застосування відповідних агротехнологій, і щоденна копітка праця всього трудового колективу “Агрофірми імені Довженка”, яку очолює депутат обласної ради Віктор Скочко. А за хорошу працю й оплата має бути відповідна. Протягом минулого року тут на 50 відсотків підвищили заробітну плату усім працівникам, окрім тваринників, їм планується збільшити на 20 відсотків. Підвищили й рівень орендних розрахунків. За оренду паїв агрофірма в цьому році виплачуватиме селянам по 6 відсотків від вартості земельної ділянки, що в грошовому виразі складає майже по 2 тисячі гривень за гектар. Приблизно на 80 відсотків тут уже проведено цьогорічні розрахунки, люди побажали отримати кошти. Решту виплат невдовзі здійснюватимуть зерном.
… Нині жнива в “довженківців” – у розпалі.

Людмила ДАЦЕНКО
Анна ЧАПАЛА (фото)
“Зоря Полтавщини”

На дискуванні стерні механізатор Володимир Шульга.

На дискуванні стерні механізатор Володимир Шульга.

Механізатори Павло Тернавчук, Борис Голуб, Петро Головатенко, Віталій Голубовський.

Механізатори Павло Тернавчук, Борис Голуб, Петро Головатенко, Віталій Голубовський.

Водії Іван Степаненко, Максим Мельченко, Віктор Шарлай.

Водії Іван Степаненко, Максим Мельченко, Віктор Шарлай.

Комбайнер Віталій Демченко.

Комбайнер Віталій Демченко.

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.