Антимонопольне законодавство та умови його дотримання

Цього року завдяки діяльності територіального відділення Антимонопольного комітету України вдалося знизити вартість товарів на ринках молока, нафтопродуктів, а також послуг у сфері житлово-комунального та ритуального господарств на загальну суму 27 мільйонів гривень. Водночас через недобросовісну конкуренцію за поданням Антимонопольного комітету з виробництва знято продукції на загальну суму 160 мільйонів гривень. Про це йшлося на прес-конференції голови Полтавського обласного територіального відділення Антимонопольного комітету України Володимира Оніщенка, присвяченій підсумкам роботи стуруктури за перше півріччя поточного року. За цей час обласне відділення АМКУ від фізичних, юридичних осіб та правоохоронних органів отримало 106 заяв щодо недотримання суб’єктами господарювання області конкурентного законодавства, з яких 95 розглянуто. Ще 83 справи спеціалісти обласного тервідділення АМКУ розпочали з власної ініціативи з метою реального впливу на соціально важливі ринки області, насамперед – житлово-комунальних послуг, оренди землі сільськогосподарського призначення, приєднання до електричних мереж тощо. Розглянуто 77 справ, за результатами чого припинено 67 порушень конкурентного законодавства. На порушників накладено більше 1 мільйона 600 тисяч гривень штрафу, половина з них уже сплачена до бюджету.
До правоохоронних органів спеціалісти тервідділення передали 12 матеріалів, де, на їхню думку, є ознаки кримінального злочину.
Важливим напрямом роботи обласного тервідділення АМКУ є дослідження цін на ринку перевезень. Так, за словами Володимира Оніщенка, більшість перевізників необґрунтовано застосовують максимальний тариф у 45 копійок за один кілометр, що встановлений із травня.
Загалом в області діють 159 автомобільних перевізників, котрі працюють на приміських і міжміських автобусних маршрутах. АМКУ встановило, що 33 приміських і 15 міжміських перевізників необґрунтовано застосовують максимальний тариф на перевезення пасажирів у звичайному режимі руху. Деякі перевізники взагалі не мають економічних розрахунків для застосування максимального тарифу. АМКУ всім направив вимоги надати інформацію про застосування тарифів та їх економічне обґрунтування. “Ми знаємо, що в деяких перевізників вартість проїзду – 35 копійок за 1 кілометр – не змінилася або стала, наприклад, 37 копійок, і вони обґрунтовують цей тариф”.
Значну роботу для обчислення економічно обґрунтованого тарифу зробили мешканці Супрунівки Полтавського району. Адже жодна сільрада області не дала довідки про пасажиропотік на маршрутах, “Ініціативна група із Супрунівки прорахувала пасажиропотік по всіх маршрутах, і в нас є документ, затверджений сільським головою. Я вважаю, що це справді громадянська позиція, це люди відстоюють свої права і відповідно допомогають нам там, де ми не можемо порахувати пасажиропотік. Адже основна причина, що не дозволяє обчислити об’єктивну вартість проїзду, – відсутність цифри пасажиропотоку”, – зазначив голова обласного відділення АМКУ.
Водночас Володимир Оніщенко упевнений, що й вартість проїзду в міському громадському транспорті обласного центру необґрунтована. Він спростував слова Полтавського міського голови Олександра Мамая про те, що АМКУ узгодив підвищення тарифів на проїзд до 4 гривень у Полтаві: “Ми затвердили процедуру збільшення вартості проїзду, але не обгрунтованість тарифів, – наголосив Володимир Оніщенко. – 17 липня ми надали Полтавському міськвиконкому рекомендації щодо організації роботи міського транспортного сполучення. Найголовніше – потрібно розробити грамотну маршрутну мережу, привести у відповідність пасажиропотік до кількості автомобільного транспорту, що повинен працювати на маршрутах, та прибрати із маршрутів нелегальних перевізників. Це однозначно дасть можливість привести вартість проїзду до економічно обгрунтованого. І тоді він буде нижчим за
4 гривні”, – зазначив голова обласного відділення АМКУ.
Також у ході прес-конференції Володимир Оніщенко розповів про дослідження на ринку роздрібної реалізації лікарських засобів, молока та хлібобулочних виробів, будівництва соціального житла, відповів на запитання журналістів.

Олена ІГНАТЕНКО
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.