Школа юних екологів

У  повоєнному, 1946-му, році розпочав роботу позашкільний заклад, який нині має назву Полтавський обласний еколого-натуралістичний центр учнівської молоді. Це один із найбільших закладів подібного профілю в Україні. За 69 літ існування установи чимало змінилося – з’явилися нові профілі гуртків, відкрились три філії, а в листопаді 2000-го була організована очно-заочна біологічна школа для старшокласників області, які мріють поєднати своє майбутнє з природничими науками. Кращу підготовку до студентського життя годі й уявити.
Улюбленим елементом вихованців у навчально-виховному процесі школи є польова екологічна практика. Таку ініціативу декілька років поспіль реалізує адміністрація центру, який очолює Віталій Бедніна. Практика проходить влітку протягом 20 днів у формі наметового табору на природоохоронних територіях. Це пора активного пізнання світу і себе в ньому, морального загартування, духовного збагачення, яскравих вражень, творчості, нових знайомств і пригод.
Ось і цьогоріч у червні-липні геологічна пам’ятка природи “Бутова гора” (Шишацький район), де спостерігається єдине в Європі відхилення від правила Коріоліса – лівий берег річки Псел вищий за правий, знову гостинно зустріла близько 60 юних екологів-дослідників із Полтавського, Кобеляцького, Гадяцького, Котелевського, Семенівського, Шишацького районів, міст Полтави і Лубен.
Територія геологічної пам’ятки багата на різноманіття природних угрупувань, рідкісні та зникаючі види тваринного і рослинного світу, що потребують вивчення й охорони.
Вихованці центру в науковому супроводі викладачів Полтавського національного педагогічного університету імені
В. Г. Короленка Світлани Гапон, Віктора Закалюжного, Юрія Кращенка і докторанта Київського національного університету імені Т. Г. Шевченка Наталії Смоляр вивчали видовий склад рослин і тварин Полтавщини, занесених до Червоної книги України, безхребетних і хребетних тварин непроточних і проточних водойм, зокрема річки Псел і Нардового озера, орнітофауну “Бутової гори”, морфологію й систематику рослин, аналітичну хімію.
Цікавим було знайомство із технікою й методикою збору ботанічного та зоологічного матеріалів, складання гербарію і створення зоологічних колекцій. Робота наметового табору вдало поєднала навчання з активним відпочинком дітей на природоохоронних територіях.
Щодня для учасників польової екологічної практики проводили пізнавальні, змістовні й розважальні заходи: вечір знайомства, екологічний брейн-ринг, конкурси інсценізованої казки, музичних кліпів, “У світі бантиків”, “День навпаки”, вечір “З Україною в серці”, свято “Івана Купала”, екологічну гру “Веселий потяг”, квест “Солодке дерево”. Також на території наметового табору облаштували футбольне та волейбольне поля, де проходили турніри зі спортивних ігор.
Невід’ємною частиною практики стала посвята вихованців у екологи. Цьогоріч в урочистостях взяли участь директор департаменту освіти і науки облдержадміністрації Євгеній Ленський та голова Шишацької РДА Олександр Глущенко. Під час посвяти молодь пройшла випробування “вогнем, водою і мідними трубами” й урочисто дала клятву юнната. Така польова практика стала для вихованців школою екологічно грамотної людини, яка вміє діяти.

Тетяна ЧАЙКА
Методист обласного еколого-натуралістичного центру учнівської молоді

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.