Вінець хліборобської праці

Цьогоріч Машівський район знову є лідером в області за показниками урожайності ранніх зернових. А одним із перших у районі зазвичай починає жнива агроформування “ЛОС”. І в цьому році також першими почали, першими й упоралися. Ранні зернові дали майже по 50 центнерів
з гектара.
Головний агроном господарства Олександр Парасочка розповідає, що жнива почали з обмолоту озимого ячменю, якого в господарстві було посіяно 61 гектар.
– Впоралися з ячменем за день і намолотили 257 тонн зерна, – говорить Олександр Григорович. – Якщо відверто, очікували вищого ужинку. Та не надто сприятлива погода зробила своє, тому врожайність склала 42 центнери.
Пшениці мали до збирання 630 гектарів. На різних полях урожай різний. Там, де в минулому році  був соняшник, маємо 51,2 центнера з гектара. А на полях, де попередником була соя, – від 58 до 60 центнерів. У середньому вийшло по 51,1 центнера.
На збиранні ранніх зернових у господарстві було задіяно чотири екіпажі. Тож, як говорить Олександр Парасочка, потужностей вистачило, щоб впоратися із жнивами за тиждень.
– Якраз устигли до початку негоди. Для нас дощі пішли дуже вчасно, вони вкрай потрібні були для пізніх сільськогосподарських культур, – зазначає агроном.
Із пізніх зернових у господарстві дозрівають 2100 гектарів кукурудзи, 1200 – сої та 850 – соняшнику.
– Готуємо по-домашньому, щоб хлопці були ситі, – говорить кухар ТОВ “ЛОС” Людмила Кателик. – У жнива варимо щодня більше вісімдесяти порцій. Коли люди нагодовані, їм і працюється веселіше.
Автомобіль, який у господарстві по-доброму називають “польовою кухнею”, очікував хліборобів на одному з узбіч. До нього вишикувалася черга механізаторів. Обід тут, як, до речі, й вечеря, – чітко за розкладом. Кожен отримав і першу страву, і другу – з величезною котлетою, і, як у старому доброму фільмі, чималий кухоль компоту.
А готують обіди та вечері для працівників господарства Ірина Терещук, Валентина Рибак, Людмила Кателик та Тетяна Левченко.
***
Хід збирання ранніх зернових і зернобобових культур та стан підготовки посівного матеріалу озимих під урожай 2016 року обговорювали на республіканській селекторній нараді, яку провів міністр аграрної політики та продовольства України Олексій Павленко.
Зазначалося, що станом на 21 липня в державі обмолочено хліба на 4,2 мільйона гектарів, що становить близько 60 відсотків відведених площ. Середня урожайність складає трохи більше 32 центнерів з гектара, валове виробництво зерна становить понад 13,5 мільйона тонн.
Особливу увагу на нараді акцентували на необхідності підготовки площ під урожай 2016 року та високоякісного посівного матеріалу озимих культур, його обов’язковому протруєнні, сортозаміні й сортооновленні, адже насіннєві інспекції перебувають у стані ліквідації. Стосовно цінової політики, то нині Державна продовольча зернова корпорація купує ячмінь за ціною 3,24 тисячі гривень за тонну, пшеницю ІІ класу – по 3,43 тисячі, ІІІ класу – по 3,36, а фуражне зерно – по 3,27 тисячі гривень за тонну. Аграрний фонд теж закуповує збіжжя за середньозваженими біржовими цінами: пшениця ІІ класу – 3,33 тисячі гривень за тонну, ІІІ класу – 3,26 грн/т.
На Полтавщині, за словами директора департаменту агропромислового розвитку ОДА Сергія Фролова, з 25 насіннєвих лабораторій із визначення якості зерна працює 10. Щодо якості цьогорічного урожаю, третина якого вже завезена на елеватори, 72 відсотки намолоченого зерна – це пшениця продовольчої якості. Тож область буде з хлібом.

Валентина ПАТИК
Журналіст

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.