Рибі забракло кисню…

У технічному ставку колишнього Октябрського цукрового заводу Карлівського району загинула майже вся риба. Першими на берег викинуло неживих товстолобів і білих амурів, затим дрібніших карасів… Навкруги розповсюджувався сморід.
Орендарі ставка звернулися у різні інстанції, щоб з’ясувати причину екологічного лиха. Термінову нараду з цього приводу провів голова райдержадміністрації Сергій Костенко. Він зазначив, що орендарів попереджали: ставок технічний і для розведення риби не призначений. Міський голова Карлівки Володимир Слєпцов, щоб достеменно визначити причину виникнення надзвичайної ситуації, викликав представників обласної екологічної інспекції, адже серед населення почали ширитися чутки про спалах якоїсь інфекційної хвороби.
Як повідомляє ОКІА “Новини Полтавщини”, фахівці Державної екологічної інспекції у Полтавській області провели обстеження водного об’єкта, взяли проби поверхневої води для підтвердження або заперечення факту забруднення.
Згідно з тематичним протоколом, у ставку перевищено нормативи гранично-допустимих концентрацій вмісту органічних забруднювачів, хлорид- та сульфат-іонів, кальцію у 1,5–6 разів. За результатами інструментальних вимірювань вміст розчиненого кисню у пробі води з технічної водойми був майже у півтора разу меншим гранично-допустимого.
Оскільки сторонніх скидів у ставок не виявлено, фахівці вважають, що причинами такої високої концентрації названих речовин, браку кисню могли стати несприятливі погодні умови, сезонні коливання окислюваності поверхневої води, надходження з інших водних об’єктів, із поверхневим та підземним стоками, з атмосферними опадами, промисловими й господарчо-побутовими стічними водами. Можливо, далися взнаки й процеси гниття у водоймі листя, деревини.
Нині орендарі ставка прибирають берег, утилізують мертву рибу та проводять заходи з поліпшення стану водойми.

Іванна НАЗАРЕНКО
Журналіст

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.