У “Добробуті” – екватор жнив

Тов “Агрофірма “Добробут”, яке очолює депутат обласної ради Олександр Коваленко, обробляє землі на території 5 районів області – Козельщинського, Кобеляцького, Новосанжарського, Решетилівського, Полтавського. Цьогоріч ранні зернові вирощено на площі 8,5 тисячі гектарів. За словами заступника генерального директора агрофірми Віталія Лашка, жнива йдуть згідно з планом, урожай – задовольняє.
– Обмолот почали ще 5 липня з південніших регіонів, – розповів Віталій Лашко, – там, де грунти – супісок. Впоратися плануємо в оптимальні терміни, якщо, звісно, буде прихильною до селян погода. Зерно маємо переважно другого класу, але є і першого, і третього, і фуражне. На жаль, на вміст клейковини негативно вплинули дощі. На елеваторах (і в Козельщині, й у Кобеляках) є сертифіковані лабораторії. Перш ніж розпочинати обмолот, фахівці виїжджають у поля, беруть проби. Саме через нестійку погоду, щоб не згаяти кожну погожу годину, жнивуємо оперативно, тому й частину техніки для цього довелося залучити. Навантаження на комбайн складає близько 300 гектарів.
Територія агрофірми для ефективності використання техніки розбита на 4 регіони. На полях Козельщинського району зустріли головного агронома першого регіону Геннадія Сизоненка. Він розповів, що в агрофірмі надають перевагу сортам вітчизняної селекції, більш стійким до посушливої погоди, характерної в зоні ризикованого землеробства. Цьогоріч сіяли пшеницю сортів Вікторія, Одеська, Трипільська, Подолянка. На запитання, чи дуже завадили жнивам останні дощі, агроном відповів:
– На кожному полі через вітер із дощем близько 20 відсотків площ полягло, і це дещо ускладнює збирання. Але полягли вони саме через те, що посіви у жнива увійшли у відмінному стані, колос – важкий. Почекати, поки зерно підсохне в колосках, не виходить, є загроза проростання. Тому близько 6 відсотків хліба доводиться пересушувати. Через високу ціну на газ це дуже відчутні додаткові витрати.
До розмови приєднується керуючий виробничим підрозділом “Хліб і люди” АФ “Добробут” Сергій Полянський:
– Для початку обмолоту вологість зерна не повинна перевищувати 14 відсотків. Ось тут, зараз (ранок суботи, 18 липня. – Авт.) вона становить 16,3 відсотка – треба трошки почекати, нехай годинку-другу “попрацюють” вітерець і сонечко. І почнемо…
Станом на 18 липня на полях підрозділу залишалося до збирання 36 гектарів пшениці, всього ж по агрофірмі впорано вже більше половини ранніх зернових. За словами фахівців, наразі середня врожайність пшениці по АФ “Добробут” становить 56 центнерів з гектара.

Головний агроном Геннадій Сизоненко, заступник генерального директора ТОВ “АФ “Добробут” Віталій Лашко, агроном Олександр Логвиненко (на фото).

Анна ЧАПАЛА
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.