Доки зі стелі тектиме вода, або Чи дочекаються люди шістнадцяти депутатських “за”?

Близько п’яти років кілька разів на рік мешканець 73-ї квартири по вулиці Нафтовиків, 15, що в Супрунівці Полтавського району, Анатолій Пожар ходить уже звичним маршрутом: дім – житлово-комунальний комбінат – сільрада. Їздить у районну й обласну державні адміністрації. Причина регулярних відвідин – аварійний стан даху багатоповерхівки, на п’ятому поверсі якої живе чоловік. Покрівля протікає в багатьох місцях, а це означає, що в своїй біді Анатолій Пожар не сам. Власні історії боротьби з “водою зі стелі” можуть розповісти чи не в кожному із семи під’їздів будинку.
Зробили ремонт. А надовго?
Стосик паперів у старенькій папці. Серед них – десятки документів – звернення Анатолія Пожара, інших мешканців будинку до сільради, райдержадміністрації, обласного керівництва, народних депутатів із проханням відремонтувати покрівлю будинку чи допомогти в цій справі. Чиновники вищої ланки направляють листи до Супрунівської сільської ради, а звідти відповідь одна: “Коштів на ремонт немає”.
“Живу на п’ятому поверсі шостого під’їзду з 2002 року. Постійно протікає покрівля. На технічному поверсі підставляю бачки, потім виливаю з них воду. Останній ремонт квартири зробив минулого літа 2014 року. Знову мокрі стіни, шпалери”, – пише у зверненні до сільради, Полтавської РДА й ОДА від 6.07.2015 року Анатолій Пожар.
Зустрічаємось із чоловіком біля його під’їзду. При вході зліва лампочка викручена, на стіні – жовті плями, повідпадали шматки штукатурки.
– Оце наслідки протікання з даху. Ще з весни таке. Минулого року усім під’їздом зібрали кошти й зробили ремонт. А чи надовго? Знову патьоки, – розповідає Анатолій Пожар.
Підіймаємося на п’ятий поверх. На стелі навпроти електрощитка – руді відмітини. Шматки побілки повідпадали. Заходимо до 73-ї квартири. У кутку однієї з кімнат – відстали шпалери, за ними помітно частини штукатурки, чорними “острівцями” проступає поміж плямами грибок.
– Минулого року зробив ремонт. Нині знов треба, – каже Анатолій Пожар. – Аби вберегти помешкання від води, поставив на технічному поверсі над місцем, де протікає дах, бачки та відра. Після дощу лізу й виливаю по чотири – шість за один раз. Якщо злива затяжна, то підіймаюся на технічний поверх зранку і ввечері. Якби цього не робив, уже б затопило. У цій справі мені допомагає сусід.
Достукався, та не допомогло
Все ж постійне нагадування про себе представникам влади дало результат: “22 листопада 2012 року на сесії сільської ради було направлено 7000 гривень на поточний ремонт покрівлі саме над квартирою Пожара А.М., у грудні 2012 року було виконано роботи з ремонту даної покрівлі”, – зазначають у відповіді сільради на запит народного депутата України Юрія Бублика.
– Шматок даху над моєю квартирою перекрили. Я думав, що проблему вирішено, – розповідає Анатолій Пожар. – До речі, справа зрушилась, як я кілька разів побував у голови райдержадміністрації. Проте латали шматок даху вже за морозної погоди. Крім того, варто було спочатку зробити цементну стяжку, а потім руберойд класти, щоб вода не підтікала. Стяжки нема, лише руберойд лежить, і стеля все одно протікає.
Як зазначив Супрунівський сільський голова Володимир Богатир, спеціалісти пояснювали чоловікові, що пуття буде мало, якщо “підлатати” покрівлю лише над однією квартирою, бо все одно дощ підтопить. Весь дах необхідно полагодити. “Ми витратили кошти, але ж результату це не дало”, – прокоментував Володимир Богатир.
Наразі руберойд над 73-ю квартирою місцями здувся. Зливову каналізацію, її ще називають “ліньовкою”, також доводиться чистити.
Спільна проблема
Періодично лазити на дах доводиться не лише жильцеві 73-ї квартири. Мешканці п’ятого поверху в інших під’їздах також змушені здійснювати подібні “підйоми” й боротися з “водою зі стелі”.
– Останні два роки як тільки дощ, так вода по стінах і тече. Ось у цьому кутку вже майже немає стіни – штукатурка відпадає. Шпалери прикріпили будівельним степлером, – розповідає мешканка 13-ї квартири першого під’їзду Лариса Тома. – Ми зверталися на комунальне підприємство “ЖКК с.Супрунівка”. Не реагують, кажуть, що немає коштів. Зливова каналізація постійно забивається. Вода шукає вихід через панелі. Про ремонт годі й думати. Сім років тому стіна навіть “билася” струмом. На електрощиток на сходовому майданчику вода теж затікає. Позаминулого року ми в під’їзді робили ремонт, але все одно тече. Останнього разу як був дощ, то під щитком калюжка утворилась. При тому після зливи на четвертому поверсі теж патьоки.
– Ось подивіться, що тут твориться. Я вже втомився ремонт робити! Де ж із тієї пенсії грошей наберешся?! – обурюється сусід Лариси Томи Григорій Василенко й показує кімнату, в якій також мокрі стіни й відклеївся шматок шпалер. – Отут зі стелі, коли йде дощ, капотить. Доводиться ганчірку підкладати. Одного разу влітку ми поїхали з дому, а саме почалися дощі. До нашого повернення квартиру затопило, шпалери повідпадали, навіть проводка погоріла. Довелося замінити. Тільки-но дощ пройшов, ліземо на дах чистити зливову каналізацію. Проґавиш – заллє. І на щиток на поверсі вода тече. Ми електрика викликали, а він каже: “Що я зроблю? Крийте дах”.
Заручники ситуації
Із проблемою аварійного стану даху люди першочергово звертаються до КП “Житлово-комунальний комбінат с. Супрунівка”. На жаль, поспілкуватися із керівником підприємства Іваном Босим ми не змогли. Як зазначили його колеги, він у відпустці до серпня. Проте розповіли, що в щомісячний тариф, який відповідно до умов договору сплачують мешканці будинку (1,52 гривні за квадратний метр), не входить ремонт покрівлі, а відповідний перелік послуг затверджує сільрада. Лише вона може виділити кошти на ремонт даху. Як виявилося, народні обранці відмовлялися допомогти мешканцям через загальну заборгованість будинку по сплаті за комунальні послуги перед КП “ЖКК с. Супрунівка”, яка станом на 1 червня 2015 року склала 114 тисяч гривень. “У разі сплати заборгованості за комунальні послуги у розмірі 70% мешканцями будинку № 15 по вул. Нафтовиків у с. Супрунівка виділити кошти на ремонт покрівлі будинку”, – таке рішення 42-ї сесії сільської ради.
– Люди принципово відмовляються платити, говорячи, що тарифи завищені, не відповідають економічно обґрунтованим. Для того, щоб утримати “ЖКК”, ми вимушені давати дотації на підприємство. Депутати сільської ради пояснюють мешканцям: погасіть борг і вчасно сплачуйте комунальні послуги, а дотацію, яку надаємо КП, ми спрямуємо на ремонт даху, – пояснив Володимир Богатир позицію народних обранців.
– Тобто, відмовляючись ремонтувати дах, доки мешканці будинку не погасять борг, мене лишають заручником ситуації. А якщо люди взагалі не виплатять його, то я буду змушений все життя лазити на дах і робити постійно ремонти в квартирі? – запитує Анатолій Пожар.
Кошти є. Потрібно шістнадцять “за”
– Покрівлю вказаного будинку потрібно полагодити, – погоджується Володимир Богатир. – Донедавна коштів не було, нині по виконанню бюджету за півріччя фінансові ресурси маємо. Плануємо спрямувати на ремонт даху 350 тисяч гривень. Думаю, виділимо ресурси, бо в людей – велика проблема. Розумію, що мешканці, які не мають боргів, не винні в тому, що інші сусіди їх не сплачують. Виходить так: хто платить вчасно – живе на 5-му поверсі й страждає, а хто не платить – мешкає на першому й відмовляється погасити борг.
За словами сільського голови, із 43 будинків у Супрунівці 50 відсотків потребують ремонту покрівель. Ситуація із 15-м – критична.
– Рішення про виділення коштів – за депутатами на сесії. За списком їх 30. Відповідно потрібно 16 голосів “за”. Моя позиція – покрівлю потрібно ремонтувати, але я маю лише один голос, – говорить Володимир Богатир.
За словами Володимира Богатиря, на будинок складений кошторис. На ремонт потрібно 330 тисяч гривень, 20 тисяч використають на супутні роботи. Перекриватимуть весь дах, навіть ту частину, яку люди окремо зробили над своїм під’їздом.
– За сухої погоди роботи по облаштуванню покрівлі триватимуть приблизно два тижні. Ми налаштовані зробити ремонт до виборів, до жовтня, – пояснює Володимир Богатир. – Нині – проблема в голосуванні депутатів на сесії сільради 21 липня. До речі, мешканці 15-го будинку також планують прийти на засідання. Тільки-но 16 депутатів проголосують “за” – ми виділяємо необхідні кошти.
Від редакції. На час друку номера – 20 липня 2015 року – сесія сільради ще не відбулась. Хотілося б, щоб народні обранці перейнялися проблемою своїх виборців, співвітчизників, і зрозуміли, якої шкоди дефектний дах завдає людям, що живуть під ним. Проблема ж не лише в опалих шпалерах і штукатурці – це й грибок у квартирі, отруйними спорами якого змушені дихати всі її мешканці, високий ризик пошкодження електропроводки й ураження струмом.

Анна ВАСЕЦЬКА
Анна ЧАПАЛА (фото)
 “Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.