“Україна” задає жнивний темп

Хлібороби ПАФ “Україна”, як і в попередні роки, першими у Великобагачанському районі вивели комбайнові агрегати на хлібні лани й розпочали збір цьогорічного урожаю. На полі поблизу села Перекопівка вдалося поспілкуватися з керівником господарства.

– Високі температури повітря другої половини червня та останні проливні дощі зробили свою недобру справу на озимій пшениці, – не приховує досади Герой України, директор агрофірми Іван Балюк. – Ось тут ми сіяли еліту сорту Кармелюк селекції Полтавської державної аграрної академії. І якби дощі пройшли днів на 10 раніше, то мали б не менше 70 центнерів з гектара, а так отримали лише по 36. Хліба дуже підгоріли ще до дощів. Останні ж додали вологості, від якої зерно місцями почало проростати прямо в колосі. Дехто пропонував почекати ще, та я не сумнівався, що пора молотити. Яка буде далі погода – незрозуміло, а погожий день ми не згаяли. Треба все вирощене зібрати якомога швидше, доки чисті поля.
Не оминув Іван Махтейович Балюк і цінову політику держави, яка не перестає неприємно дивувати аграріїв:
– Нині за тонну пшениці ІІІ класу нового врожаю пропонують всього 2550 гривень, а в минулому році давали 2800, і така ціна вже тоді була далекою від реальної та збалансованої до затрат. А хто ж буде враховувати інфляцію, девальвацію грошової одиниці, ріст цін на пальне, мінеральні добрива, запчастини, техніку? Ми також на 25 відсотків у порівнянні з минулим роком збільшили оплату праці на жнивах. Заздалегідь почали розраховуватися з орендодавцями за земельні паї. 30 відсотків пайовиків висловили бажання отримати належне грошима, і ми задовольнили їхнє прохання. Видали повністю й цукор та по 300 кілограмів зерна пшениці минулорічного врожаю, яке відповідає вимогам  ІІІ класу. Пшеницю нового врожаю ми ще не перевіряли на класність.
Першим комбайном у золотавих пшеничних загінках був Massey Ferguson, керований досвідченим механізатором Юрієм Кулиничем.
– 20 років жнивую і щоразу переживаю особливі відчуття, коли веду комбайн у першу загінку, – каже Юрій Михайлович. – А далі все, як і завжди. Агрегати працюють ритмічно, проблем не виникає, у кабіні комфортно.
Інформацію по жнивах отримуємо від заступника директора з питань виробництва та реалізації рослинницької продукції агрофірми Валентини Халімончук:
– Маємо до збирання 1348 гектарів ранніх зернових, із них 987 гектарів – озимої пшениці, 13 – жита, 330 – ячменю, 18 – ярої вики.
Заступник директора Ігор Вовк та головний агроном Олексій Корнієнко нині теж на полі. Вони оглядали валки соломи та робили відповідні записи.
– Ми проводимо контроль якості обмолоту зерна комбайнами, – пояснює Ігор Вовк. – Це робимо після кожного комбайна, на кожному полі у різний час доби та при зміні сорту, що збирається.
– Комбайн виходить у поле і має базові налаштування всіх агрегатів, – додає Олексій Корнієнко. – Виявивши певні відхилення, ми підказуємо комбайнерові, які потрібно зробити корективи, щоб підвищити якість обмолоту. Під кінець дня складаються відповідні акти якості, які впливають на нарахування заробітної плати. Працівники бухгалтерії щовечора проводять розрахунки, і вже наступного дня вранці кожен учасник жнив знає, скільки заробив за попередню зміну.
Жнива задають темп і всім іншим роботам. На підбирання соломи вийшли відразу 3 прес-підбирачі. Пресовані тюки завантажують на причіп трактора й вивозять на кормовий двір при фермі, де одразу ж скиртують.
Щойно розпочалися жнива, почалася підготовка ґрунту під посів озимих майбутнього урожаю. На площі 55 гектарів зібрано однорічні трави на годівлю, проведено літній підсів люцерни. На багаторічних травах нині проводять другий укіс, який іде на поточну годівлю худоби. З першого отримали сіно на зиму. На вивільнених площах працює механізатор Сергій Лавринець.
– Проводжу обробіток ґрунту дисковою бороною, – каже він. – Зазвичай ця процедура з першого разу дається важко. Та нині в землі достатньо вологи, і вже за один прохід отримуємо якісний обробіток.
В агрофірмі заздалегідь підготували токове господарство. Для прийому продукції ланів налаштували дві зерноочисні лінії, які за зміну здатні переробити 400 тонн зерна. Машини з хлібом нового врожаю курсують одна за іншою з невеликим проміжком часу, не створюючи черг. Нашу увагу привернув старенький вантажний автомобіль, задіяний на перевезенні зерна після його очищення в ангар на зберігання. Цю роботу доручили водієві Владиславу Ковтуну.

Сергій МАЙБОРОДА
 Журналіст

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.