Акції єднання

Кременчук є активним учасником різноманітних патріотичних акцій, які постійно стартують в Україні. Так, з грудня минулого року триває Всеукраїнська акція “Рушник єднання”. Її започаткували міста-побратими Рубіжне Луганської області та Долина Івано-Франківської області. За умовами акції її учасникам необхідно надати організаторам вишитий рушник довільного розміру, на якому, крім відповідного візерунка, повинна бути вишита назва закладу, міста, прізвище родини або їхня емблема (герб).
Довідавшись про таку ініціативу в Кременчуці, до справи взялися школярі та викладачі загальноосвітньої школи №17 “Вибір” імені М. Г. Неленя. Виконавши усі умови, вони вже доправили на Луганщину, вільну від терористів, свій рушник. Як відомо, підсумком акції стане проведення рушникової ходи у місті Рубіжному під час святкування Дня Незалежності цьогоріч.
А дещо раніше у місті відкрили пам’ятний знак героям Небесної Сотні. Встановили його біля пам’ятного знака “Жертвам сталінських репресій”. Саме тут під час Революції Гідності, незважаючи на рішення суду, ухвалене за поданням міськвиконкому, про заборону проведення мітингів, щоденно збиралися патріотично налаштовані кременчужани на громадські віча, щоб відкрито висловити підтримку героям Майдану. Саме вони й стали ініціаторами встановлення такого знака у вигляді двох стел, на яких світлини 106 загиблих Героїв. Серед них – і кременчужанин – прапороносець дев’ятої сотні Ігор Сердюк, котрого розстріляв снайпер у кривавому лютому минулого року.
На відкриття пам’ятного знака зібралися громадські активісти, депутати, представники політичних партій, керівники міста та районів.
– Ніхто не думав, що може бути така сила духу народу, – зазначила активістка місцевого Майдану, член міськвиконкому Анна Павленко. – Тут, на цьому місці, на нас будуть дивитися очі тих, хто ніколи до нас не повернеться. Ми тоді втратили ідейних людей, а сьогодні на Сході страждають не сотні, а тисячі наших співгромадян. Чи маємо ми право залишатися осторонь? Ми повинні продовжити ідеали Майдану – змінити владу, провести люстрацію, викорінити корупцію, – наголосила вона.
Після численних виступів біля пам’ятного знака розгорнули 10-метровий прапор України з підписами волонтерів із багатьох міст країни. Цей прапор в рамках акції “Волонтерський ланцюг єдності” привезли до Кременчука з Полтави, а почав він свій шлях зі Львова. До Дня Незалежності він побуває ще в кількох десятках міст України, а 24 серпня його розгорнуть на Майдані у Києві. На прапорі будуть і підписи кременчуцьких волонтерів. А по завершенні акції його передадуть бійцям на Донбас.

Антон ПИСАРЧУК
Журналіст

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.