Мобілізація по-диканському

Минулого четверга, 9 липня, частина мешканців села Великі Будища Диканського району вранці перекрили рух автодороги Суми – Полтава – Олександрія. У такий спосіб люди протестували проти призову майже всіх чоловіків із їхнього села до лав Збройних сил України. Представник протестантів Вікторія Кулик розповіла: “Нам набридло жити у постійному страху від того, що наших чоловіків заберуть на фронт, а ми звідти чекатимемо трагічних звісток…”
Лише у перший тиждень липня в село надійшло 75 повісток. “Багатьом жінкам просто не впоратися самотужки із домашніми клопотами, – продовжує Вікторія Кулик. – У мене, наприклад, двоє малих дітей – рік і сім років. Я не можу сама заготовити на зиму дрова та вугілля, корми для худоби, обробити город, домашня консервація чекає. І допомогти мені нікому. Майже в кожної жінки подібне становище. Представники влади говорили, що нам привезуть дрова, але ми в ці обіцянки уже не віримо”, – бідкається жінка. Більше того, за словами Вікторії Кулик, до сільської ради надійшло розпорядження із райдержадміністрації про створення при сільській раді мобілізаційного пункту. Представникам райвійськкомату, коли ті приїжджають у село, черговий мобілізаційного пункту повинен надавати повну інформацію про місцезнаходження кожного військовозобов’язаного чоловіка, щоб військові могли зробити оповіщення. Виконком сільської ради на таку пропозицію не пристав, але для селян це стало останньою краплею, яка переповнила чашу терпіння.
Рух трасою Суми – Полтава – Олександрія був паралізований протягом трьох годин. На місце події одразу прибули керівники району, правоохоронці, військові. Після перемовин мешканці Великих Будищ дорогу розблокували, люди перейшли до місцевого клубу. Розмова вийшла емоційною…
Таку різку поведінку громади районне керівництво вважає провокацією, щоб зірвати мобілізаційний процес. Втім, у райдержадміністрації зізнаються, що у районного керівництва немає співпраці з активом сільської ради. У результаті переговорів керівники району пообіцяли взяти ситуацію під особистий контроль. Водночас громада Великих Будищ підготувала колективне звернення  до районного військового комісара, у якому вимагала припинити примусову відправку військовозобов’язаних  Будищанської сільської ради в зону проведення АТО. Диканський районний військовий комісар Олексій Каланій повідомив, що передасть це звернення керівництву облвійськкомату.

Олена ІГНАТЕНКО
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Коментарів до запису: 1

  1. за МИР сказав:

    Ні війні

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.