Заступниця і Похвала землі Полтавської

Горбанівська ікона Пресвятої Богородиці, яку в церковних піснеспівах називають Заступницею і Похвалою землі Полтавської, є списком із Корсунської чудотворної ікони, створеної, за переказами, святим євангелістом Лукою і привезеної до Києва Великим Князем Володимиром у 988 році. 13 липня тисячі полтавських вірян традиційно приєднуються до  урочистих архієрейських богослужінь, присячених великій святині, та до відродженої після тривалого забуття хресної ходи.

Однозначної відповіді про рік віднайдення на околиці Полтави чудотворної Горбанівської ікони Божої Матері не існує. Більшість дослідників переконані, що це відбулося на початку XVIII століття. На залісненій незаселеній місцевості на околиці Полтави жив козак Горбань, саме він і натрапив на святиню під час косовиці: коса в його руках раптом переломилася. Нахилившись, чоловік побачив у траві ікону Божої Матері. Лезо коси поранило лик Пречистої, і Горбань побачив, як по ньому потекла сльоза. Прикметно, що й слід від удару, й сльозу видно на святому образі й досі. Краї знахідки були грубо обрізані, це давало підстави припускати, що ікона була кимось понівечена.
Вражений подією козак приніс образ додому й повідомив місцеве духовне начальство. На пожертви вірян і турботами священиків на місці віднайдення ікони спочатку звели дерев`яну церкву, згодом побудували мурований храм Різдва Пресвятої Богородиці. Святиню прикрасили коштовностями. Поблизу храму відкрилося цілюще джерело, яке допомагає людям і понині.
У середині XIX століття було започатковано звершувати щорічний хресний хід із Горбанівською іконою. Разом із духовенством у ньому брали участь і найвпливовіші полтавці, і тисячі простих містян. 13 липня святиню переносили з Горбанівської церкви до полтавського Свято-Успенського  собору. З не меншими урочистостями її повертали через 40 днів назад. Звісно, що в безбожні роки більшовицької влади все це підпало під заборону. Горбанівский храм був стертий з лиця землі, трагічно склалася доля і головного собору Полтави.
Нині церкву Різдва Пресвятої Богородиці в Горбанівці відновлено. Знову постав у обласному центрі й величний Свято-Успенський кафедральний собор. Обидва храми належать громаді Полтавської єпархії УПЦ КП. Чудотворна Горбанівська ікона Божої Матері зберігається у полтавському Свято-Макаріївському кафедральному соборі Полтавської єпархії УПЦ. Сюди її перенесли в 1962 році, після руйнування Спасо-Преображенського собору, який знаходився на вулиці Чапаєва. В ньому святиня знаходилась із 1949-го. Ще раніше чудотворний образ доводилося переховувати, щоб вберегти від бузувірів.
Молитви, які сьогодні звучать перед Горбанівської чудотворною іконою Божої Матері, знову повертають нас до духовних джерел спасіння. З болями, тривогами, надіями тисячі полтавців приходять прикластися до ікони й попросити заступництва у Пресвятої Богородиці. Про помічність щирої молитви перед чудотворною Горбанівською іконою знають люди різних поколінь не тільки за переказами, а й із власного досвіду каяття, смиренності та палкої віри.
***
Із благословення митрополита Полтавського і Миргородського УПЦ Филипа урочисті богослужіння на честь Горбанівської ікони Божої Матері відбудуться         в Свято-Макаріївському кафедральному соборі (м. Полтава).           12 липня о 17.00 розпочнеться всеношна. 13 липня о 7.30 – молебень із освяченням води; о        9.00 – Божественна Літургія Архієрейським чином та хресний хід довкола собору; об 11.00 – переїзд до кінцевої зупинки транспорту “Розсошенці”; об 11.30 – хресний хід до джерела Божої Матері. Біля святого джерела відбудеться молебень із читанням акафіста та освяченням води. Всім присутнім буде запропоновано святкову трапезу.
***
Із благословення архієпископа Полтавського і Кременчуцького УПЦ КП Федора урочисті богослужіння відбудуться у храмі Різдва Богородиці в Горбанівці.  12 липня о 16.00 – всеношне бдіння. 13 липня о 8.00 біля чудодійного джерела буде відслужено  молебень з акафістом до Пресвятої Богородиці та освячено воду.         О 9.00 в храмі розпочнеться святкова Божественна Літургія.

Підготувала Вікторія КОРНЄВА.

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.