“Стоїмо на інформаційному захисті суверенітету”

МИНУЛОГО четверга, 2 липня, спостерігачі ОБСЄ зустрілися із головним редактором Всеукраїнської громадсько-політичної газети “Зоря Полтавщини”, головою обласної організації Національної спілки журналістів України, секретарем НСЖУ Григорієм Гринем, щоб детальніше ознайомитися із роботою ЗМІ регіону. Нагадаємо, що із 21 травня минулого року в Україні працює Спеціальна моніторингова місія Організації з безпеки і співробітництва у Європі (ОБСЄ). Нині в 11 містах нашої країни перебувають спостерігачі ОБСЄ, які спілкуються з представниками різних громадських організацій, етнічних і релігійних груп, із органами місцевого самоврядування й ЗМІ.
– В Україні представляємо харківську Спеціальну моніторингову місію ОБСЄ. Ми знайомимося із роботою ЗМІ, зокрема зустрічаємося із редакторами провідних інформаційних видань, – розпочинають розмову спостерігачі ОБСЄ Хуан Марія Мартін Кастріллон та Алессандро Нанні. – Як зміни у політиці України вплинули на життя обласного часопису?
– Всеукраїнській громадсько-політичній газеті “Зоря Полтавщини” – уже 177 років. Вважаємо себе нащадками першого офіційного часопису на теренах нашого краю – “Полтавских губернских ведомостей”, – повідомляє Григорій Гринь. – Завжди маємо власну позицію. Вважаємо себе народним і патріотичним виданням. В усі часи головним для нас залишається читач, тож зобов’язані подавати інформацію об’єктивно. Ті буремні події, що відбуваються сьогодні на Сході України, – це головний напрямок нашої роботи. Ми стоїмо на інформаційному захисті суверенітету і незалежності держави.
Як очільник обласного осередку Національної спілки журналістів України Григорій Федосійович розповів про зміни у житті засобів інформації на Полтавщині на тлі подій Євромайдану, антитерористичної операції. Зокрема наголосив, що усі видання, як приватні, так і комунальні, мають на сьогодні тему № 1 – розвиток подій на Сході України.
– Усі хочуть миру. Війна не може тривати вічно. Із автоматом у руках взаєморозуміння не досягнути. Загалом позиція преси зазвичай патріотична, проте конфліктну ситуацію треба розв’язувати мирним шляхом. У місцевих ЗМІ рівень об’єктивності подання інформації – абсолютний. Загалом і приватні, й державні видання в області зорієнтовані на патріотично-військову тематику, – додав Григорій Гринь.
Під час зустрічі йшлося також про важливий для регіональних видань проект Закону “Про реформування державних і комунальних друкованих засобів масової інформації”.
– Ми уже готуємося до цього. Упевнений, що залишимося народною газетою, адже нині “Зоря Полтавщини” – одне із найпотужніших видань в області. Наш часопис передплачують у кожному районі, – зазначив Григорій Гринь.
– У Харкові помітили, що обласне радіо мало хто слухає, більшою популярністю користуються газети, телебачення, Інтернет. А як справи у Полтаві? – цікавляться спостерігачі.
– Полтавці надають перевагу обласному і міському телебаченню та радіо, центральним виданням і телеканалам, інформація яких подається об’єктивно. У районах найбільші тиражі мають місцеві часописи, на другому місці – обласні. Не меншою популярністю користуються й національні та регіональні інтернет-видання.
– На жаль, однією з проблем українців є мала обізнаність про роботу Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ в державі, а дехто й взагалі не чув про неї, – зазначив спостерігач Алессандро Нанні. – Тож на веб-сайті www.osce.org можна детальніше ознайомитися з нашою діяльністю. Ми щоденно розміщуємо об’єктивні звіти трьома мовами – українською, англійською та російською, прагнемо, щоб місцеве населення якомога більше дізнавалося про нас.

Оксана БІЛЕНЬКА
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.