“Для оздоровлення ми обрали курорт “Миргород” і не помилилися”, –

говорить дружина воїна – учасника АТО, родина якого скористалася унікальною регіональною програмою з лікування й оздоровлення демобілізованих бійців та їхніх сімей

У  березні Полтавською обласною радою були внесені зміни та доповнення до обласної Комплексної програми соціального захисту осіб з особливими потребами, ветеранів війни, учасників антитерористичної операції на 2013–2020 роки. До неї додали окремий розділ, яким затверджено порядок організації відпочинку (з наданням оздоровчих послуг) демобілізованих військовослужбовців, які проходили службу в районах проведення антитерористичної операції, та членів їхніх сімей. Таким чином, Полтавщина першою в Україні взялася своїм коштом піклуватися про тих, хто був призваний на захист української державності.
Хлопці повертаються з війни
– Станом на 26 червня, – розповідає директор обласного центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді Світлана Півень, – було демобілізовано 1958 мешканців області, з них несли службу в зоні антитерористичної операції 1294 бійці. Наразі закінчується друга хвиля демобілізації. Найбільше учасників АТО вже повернулося до Полтави – 201, Кременчука – 79, Кобеляцького та Новосанжарського районів – відповідно 73 та 72, Комсомольська – 57, Чутівського району – 56, Гадяцького – 53.
Демобілізовані повертаються туди, звідки були призвані, й у 5-денний термін мають з’явитися до військового комісаріату. Райвійськкомати передають міським та районним центрам соціальних служб списки демобілізованих із зони АТО військовослужбовців, вказують їхні контактні телефони. Саме на цьому етапі й запускається механізм додаткових послуг, розроблений у області департаментами праці й соціального захисту, охорони здоров’я  облдержадміністрації, соціальними службами.
Що пропонуємо демобілізованим землякам
– Наші соціальні фахівці зустрічаються з усіма демобілізованими та їхніми родинами, – пояснює Світлана Василівна, – й заповнюють соціальну картку на кожну сім’ю. Так визначаються потреби в послугах: соціально-медичних, із працевлаштування, оформлення соціальних державних допомог тощо. Цю картку ще називають паспортом сім’ї учасника АТО, куди заносяться відомості про родину, все, чого вона потребує на момент опитування. Сім’я отримує контактні телефони, пам’ятки усіх необхідних служб. В області також розроблена так звана дорожня карта – своєрідна інструкція в одній брошурі зі стислою інформацією про те, як отримати статус учасника АТО, учасника бойових дій, які пільги при цьому гарантовані державою, адреси й контакти різних служб на території області (від закладів охорони здоров’я до телефону місцевої райдержадміністрації) та багато іншого. Скажімо, статус учасника бойових дій дає 75-відсоткову пільгу з оплати комунальних послуг, що зараз дуже суттєво. Тому розписаний поетапно процес отримання цього статусу стане в нагоді кожному демобілізованому. Великою проблемою для цієї категорії громадян є працевлаштування, часто потрібні медичні послуги, зокрема стоматологічні.
У ході особистого спілкування пропонується психологічна підтримка членам сімей. У містах є групи спілкування, групи допомоги, які відвідують дружини демобілізованих бійців. Як зазначила Світлана Півень, на контакт охочіше йдуть саме члени сім’ї.
На оздоровлення учасників АТО та їхніх родин обласною радою кошти виділялися вже двічі, загалом це більш як 4 мільйони гривень. Із числа демобілізованих протягом перших двох хвиль бажання оздоровитися у санаторно-курортних закладах виявили 627 учасників АТО та 444 члени їхніх родин. На цей час 460 людей уже повернулися з санаторіїв області додому, 136 зараз перебувають на оздоровленні, а до 1 серпня встигнуть це зробити всі бажаючі.
Враховуючи як дані медичних довідок, так і вподобання демобілізованих, бійці з родинами направляються на оздоровлення до медико-діагностичного центру “Нові Санжари”, санаторію “Псел” у Великобагачанському районі, санаторіїв курорту “Миргород”. Саме цей курорт користується найбільшою популярністю.
На початку осені очікується третя хвиля демобілізації, в ході якої з військової служби мають повернутися більше 2 тисяч наших земляків.
Як відпочивається?
Досліджуючи тему, поспілкувалися з одним із учасників АТО – Віктором Лінніковим, який проходить реабілітацію в санаторії “Полтава” курорту “Миргород” разом із дружиною Оксаною та донькою Кариною.
– Вікторе Анатолійовичу, скільки часу Ви перебували в зоні проведення АТО і де саме?
– Безпосередньо в зоні антитерористичної операції прослужив рік, довелося побувати в багатьох місцях, у тім числі й в Іловайську, і в Дебальцевому під час відомих подій.
– Чи встигли отримати посвідчення учасника АТО і наскільки це було складно?
– На війні – складніше. Хоча довелось походити по кабінетах. Посвідчення отримав, хоч і не так швидко, як хотілося б.
– Чи були складнощі під час вибору санаторію для реабілітації і чому обрали саме Миргород?
– Про це краще розповість моя дружина Оксана, остаточний вибір робила вона.
– Насправді особливих проблем не було, – долучилася до розмови дружина. – У Полтавській міській соціальній службі сім’ї, дітей та молоді все організовано добре. Спочатку нам пропонували Нові Санжари, але я наполягла на курорті “Миргород”, бо відпочивала тут років сім тому і мені тоді сподобалося.
– Як Вам тут відпочивається зараз?
– Ну відпочиваємо ми поки що кілька днів. Але вже побачили, що з вибором не помилилися. Курорт дуже змінився на краще. У попередній мій приїзд ще не було таких ремонтів, та й багато чого іншого ще не було. Може, пощастить і в новому басейні покупатися, прямо біля санаторію, його ось-ось введуть у дію. Багато нових послуг, усе дуже красиво. Постараємося приїхати сюди ще.
…Протягом розмови не можна було не звернути увагу на усміхнене личко маленької красуні Каріни. Мабуть, це – велике щастя: після довгих хвилювань за татка-героя на війні отак разом, усією сім’єю, опинитися в мирі й затишку, на справжньому курорті європейського рівня. Певно,  такі миті запам’ятаються на все життя. Нехай воно буде мирним і щасливим.

 

 

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.