Основний закон суспільства і держави: минуле, сьогодення, перспективи

Про історію конституційного процесу в Україні та конституційну реформу як його складову йшлося на засіданні тематичного “круглого столу”. Його учасники – науковці, юристи, архівісти, громадські активісти, представники влади області. Захід приурочено до Дня Конституції.
Відкриваючи зібрання, голова облдержадміністрації Валерій Головко наголосив:
– Правова культура – це основа нашої держави, фундамент, на якому формуються країна й нація. Конституція – не лише Основний закон, це важливий документ для кожного громадянина, бо він забезпечує права й свободи людей. Зміни до Конституції, що розглядатимуться парламентом і проходитимуть обговорення в суспільстві, – нормальна практика, започаткована Президентом. Цей процес має бути швидким і мати широкий громадський резонанс, бо внесення змін до Основного закону держави стосується кожного.
Директор Державного архіву Полтавської області Валентина Гудим наголосила, що полтавці зробили вагомий внесок у розвиток українського конституціоналізму. Підтвердженням такої тези стала доповідь заступника директора обласного архіву Тараса Пустовіта.
– Звернімо увагу на назви деяких політико-правових документів XVII– XVIII століть. “Переяславські статті”, “Гадяцький договір”, “Коломацькі статті”, “Решетилівські статті”. Вони створювалися і підписувалися на теренах історичної Полтавщини. Серед авторських праць конституційного напряму слід виокремити “Начерки Конституції Республіки” пирятинця Григорія Андруського, “Вольный Союз – Вільна Спілка” гадячанина Михайла Драгоманова, конституційні проекти Миколи Порша, “Основи української державності” гадячанина Павла Чижевського. Цікавою історичною пам’яткою є “Лубенська конституція Української держави” (їй цьогоріч виповнюється 110 років) Миколи Міхновського та лубенця Володимира Шемета, – наголосив Тарас Пустовіт.
Про особливості чотирьох радянських конституцій України 1919, 1929, 1937, 1978 років розповів учитель-методист Полтавського багатопрофільного ліцею №1 імені І.П. Котляревського Едуард Фісун. Перенасичені комуністичною ідеологією, їхні положення носили декларативний характер, відрізняючись від реального стану справ.
Наша країна однією з останніх серед пострадянських республік прийняла Конституцію незалежної держави, зазначила кандидат юридичних наук, доцент Полтавського юридичного інституту Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого Інна Полховська, розповідаючи про конституційний процес у незалежній Україні. За її словами, деякі положення Основного закону дискусійні, але варто пам’ятати, що він не може вирішувати всіх проблем у державі. Водночас Інна Полховська наголосила: Конституція має бути стабільною і змінюватися лише у виняткових випадках.
Доктор юридичних наук, професор Полтавського університету економіки та торгівлі Галина Лаврик порушила питання проведення сучасної конституційної реформи.
Про цілі адміністративно-територіальної реформи та особливості її впровадження також йшлося на засіданні. Зокрема констатувалося, що населення досі не розуміє особливостей такої реформи, а тому не сприймає її. Громадські активісти Олександр Келим, Ганна Киященко, Олексій Шаманенко зазначили:  потрібно роз’яснювати особливості реформи пересічному громадянинові, переконати співвітчизників у корисності змін.
Кандидат історичних наук, завідувач кафедри правознавства Полтавського національного педагогічного університету імені В.Г. Короленка Карина Пивоварська висловила думку щодо здійснення грунтовного підходу до впровадження реформи.
– Процеси й реформи в державі гальмуються, якщо громадяни не беруть у них активної участі, не розуміють суті змін. Причина виникнення такої ситуації – низький рівень правової культури, правової свідомості. Правового виховання наразі в Україні майже немає, – зазначила Карина Пивоварська. – Знайомлячись із відповідним досвідом європейських держав, слід пам’ятати: кожна країна унікальна. Якщо говорити про нашу, то її вибір насамперед повинен бути українським, тобто маємо проводити реформи не для того, щоб показати, які ми демократичні, а задля процвітання й розвитку, забезпечення прав і свобод, законних інтересів громадян, утвердження незалежної, демократичної, соціально-правової держави, якою проголосила себе Україна в першій статті нашої Конституції.

Анна ВАСЕЦЬКА
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.