Фільм про Михайла Онацька побачать у Казахстані, Франції, США

У  столичному Будинку кіно відбувся прем’єрний показ повнометражного документального фільму “Наївне малярство Михайла Онацька”.
Цей фільм знайомить глядачів із нашим сучасником – самобутнім художником із Шишак Михайлом Онацьком, заслуженим майстром народної творчості України, лауреатом премій імені Данила Щербаківського, Олени Пчілки, Григорія Сковороди, Марії Приймаченко. Майстер продовжує розвивати традиції народного малярства Полтавщини.
Авторський колектив фільму пообіцяв влаштувати прем’єрний показ стрічки і на батьківщині головного героя. Й ось нещодавно її презентували для шишачан у заповненому глядачами Будинку культури.
Майже година кінопоказу (а саме стільки триває фільм) минула дуже швидко. Глядачі побачили художника в моменти творчого натхнення, його роботи, яскраву анімацію, що доповнює їх, дізналися чимало цікавого про видатних людей, життя і творчість яких нерозривно пов’язані з Шишацьким краєм, – Миколу Гоголя, Володимира Короленка, Володимира Вернадського. Побачили на екрані неповторну природу припсільського краю, майстерно відтворену в панорамних зйомках за допомогою безпілотника.
На презентацію в Шишаки прибула творча група на чолі із заслуженим працівником культури України, автором сценарію, режисером і продюсером картини Михайлом Лебедєвим. Після перегляду фільму він розповів про деякі особливості його зйомок. Зокрема глядачам було цікаво довідатися, що ідея створення документального фільму про яскравого представника наївного малярства Михайла Онацька виникла після того, як він побачив книгу з його роботами, видану до 200-річчя з дня народження Миколи Гоголя при підтримці відомого лікаря, а нині й народного депутата України Ольги Богомолець. До речі, один з її предків походить з хутора між Ковалівкою та Куйбишевим, що в Шишацькому районі.
Виявляється, і Михайло Лебедєв має прямий зв’язок із Полтавщиною. Його дідусь та бабуся проживали в Полтаві. В дитячі роки він часто бував у них. А безпосередньому знайомству з Михайлом Онацьком посприяли полтавські краєзнавці.
– Ви – лише друга аудиторія, що переглянула цей фільм, – розповів глядачам Михайло Лебедєв. – Продемонструємо його в Гоголевому та Куйбишевому, а потім цю роботу побачать у Казахстані, Білорусі, Франції та Сполучених Штатах Америки. Фахівці, які побачили її на прем’єрному показі в Києві, говорять, що вона яскрава, світла й добра. Нам було дуже важко вмістити у визначені часові рамки весь зібраний матеріал, тому деякими фрагментами, на жаль, довелося пожертвувати. Запропонували Михайлові Онацьку експеримент: він майже постійно за кадром, зате весь час глядачі чують його голос – художник веде цікаву розповідь.
Шишачани та гості краю також довідалися, що робота над фільмом тривала майже чотири роки. Якби його знімали, наприклад, у Франції, то бюджет з анімацією там сягав би майже мільйона євро. А в українських реаліях його знято майже задарма.
– Далі хочемо просувати цю документальну стрічку на різних кінофестивалях, – поділився планами кінорежисер. – Вона показує Україну такою, як її любив зображати в своїх творах геніальний Микола Гоголь. Красиву, веселу, мирну, де люди люблять один одного, де панує злагода.
Михайло Лебедєв представив глядачам творчу групу, що працювала над фільмом, і тепло подякував усім шишачанам, які брали безпосередню участь у зйомках та допомагали в створенні фільму.
Звернувся до земляків і головний герой фільму Михайло Онацько.
– Я дуже радий створенню такого чудового фільму про наш неповторний Шишацький край, – сказав він, приймаючи вітання. – Приємно, що тут, у залі, багато земляків, які допомагали в його народженні: працівники музеїв, учителі, учні, самодіяльні артисти. Фільм, на мою думку, вдався. Світ дізнається більше про Полтавщину, Шишаки і наших людей. Вражає те, що картина з’явилася без жодної копійки державного фінансування, на фанатичному ентузіазмі її творців тоді, коли Україні доводиться боронитися від ворога. Дуже приємно, що доля звела мене з цими талановитими і жертовними людьми, патріотами України.

Яків Прокопенко
Журналіст

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.