Школа волонтерів

У  ЧЕРВНІ підбили підсумки обласного проекту “Школа волонтерів”, організованого комунальною установою “Обласний молодіжний центр”. Упродовж двох місяців 40 осіб, переважно студенти і безробітна молодь, пройшли ґрунтовну теоретичну й практичну підготовку до соціальних програм. Лекційні заняття проводилися за напрямами – основи медицини і психологічної підтримки, самооборони й військової підготовки, екологічні проблеми і шляхи їх подолання, основні правила запобігання виникненню надзвичайних ситуацій.
“Це був пілотний обласний проект. Ми намагалися підготувати універсальних волонтерів, які можуть і вміють робити все”, – наголосив директор Обласного молодіжного центру Анатолій Безпалюк. Співорганізатор проекту, голова ГО “Патріот Полтавщини” Дмитро Демус додав: “Із учасниками працювали досвідчені тренери. Доволі часто запрошували волонтерів, які вже мають великий досвід, а дехто із них побував у полоні. У такий спосіб намагалися застерегти амбіційну молодь від поспішних рішень, насамперед – непідготовленим відвозити гуманітарну допомогу на буремний Схід”.
У парковій зоні полтавського мікрорайону “Левада” на березі Ворскли у формі змагання 20 юних волонтерів випробовували себе і продемонстрували здобуті знання на практиці. Чотири команди-учасниці – “Хвиля”, “Зірка”, “Червоні вітрила”, “Відбивна” – за маршрутними листами виконували завдання на п’яти ситуаційних локаціях. Вони рятували потопаючого, надавали першу медичну допомогу в надзвичайних ситуаціях, на швидкість одягали амуніцію рятувальника й виконували елементи пожежогасіння, а також відпрацьовували основи туристської і військової підготовки. Кожен тренер не лише виставляв відповідні бали, а й обговорював із учасниками їхні дії під час виконання завдань, вказував на помилки і шляхи вирішення.
– “Школа волонтерів” навчає тому, що необхідно знати кожному. Ситуаційні змагання дають можливість скоординувати роботу, навчають швидко мислити і діяти у стресових ситуаціях. Для мене найскладнішим був військовий сектор. Адже до цього проекту ще ніколи не тримала в руках автомата, не кажучи вже про стрільбу, – ділиться враженнями учасниця проекту, студентка ПНПУ імені В.Г. Короленка Марина Вельгун.
Волонтерам вручили сертифікати, а їхнім тренерам – подяки. Наостанок рада підприємців Полтави почастувала усіх смачним кулішем.
Обласний проект “Школа волонтерів” організатори планують проводити на постійній основі. “Наступний набір буде вже восени. Маємо надію, що після отримання сертифікатів учасники вступатимуть до новоствореної волонтерської організації, яка буде діяти при Обласному молодіжному центрі”, – повідомив Анатолій Безпалюк.

Оксана БІЛЕНЬКА
Анна ЧАПАЛА (фото)
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.