Літо – пора відпочинку і заробітку

Полтавщина першою в Україні впровадить проект “Організація неформальної зайнятості молоді”. Область готова до старту реалізації такої ініціативи. Про це розповіла директор обласного центру зайнятості Катерина Клавдієва на “круглому столі” щодо розширення форм неформальної зайнятості молоді шляхом організації громадських робіт у вільний від навчання час та відродження студентських трудових загонів.
– Ми проводимо профорієнтаційну роботу з неповнолітніми, їхніми батьками. З дітьми потрібно працювати й сприяти формуванню їхніх трудових навичок, надаючи можливість потрудитися й заробити копійчину. Крім того, подібна зайнятість учнів і студентів повинна бути легальною, соціально захищеною, проходити з дотриманням вітчизняного законодавства, – зазначила Катерина Клавдієва.
За її словами, проект пілотний не лише в області, а й в Україні. Його впроваджуватимуть за трьома пріоритетними напрямками. Перший – організація громадських робіт за рахунок місцевих бюджетів. Для проведення зайнятості неповнолітніх передбачено близько 600 тисяч гривень. Другий – створення студентських трудових загонів. Завдяки ініціативі Полтавської державної аграрної академії та співпраці вишу зі службою зайнятості, молодіжним центром праці й роботодавцями чотири загони уже функціонують. Роботодавці забезпечують молодь проїздом, проживанням та харчуванням. “Основа відновлення студентських трудових загонів – у відродженні традиції формування колективної праці, психології зайнятості”, – підкреслила Катерина Клавдієва. Третій напрям – участь у проекті Європейського Союзу “Підтримка громад, що опинилися під впливом конфлікту в Україні”.
– Ми виграли грант “Полтавська область для внутрішньо переміщених осіб” у сумі 457,6 тисячі євро для організації тимчасової зайнятості таких людей упродовж півтора року. Половину коштів спрямуємо на громадські роботи для безробітних внутрішньо переміщених осіб, іншу – використаємо для організації громадських робіт для зайнятих громадян, у тому числі й неповнолітньої молоді, вимушеної переїхати на Полтавщину, – поінформувала Катерина Клавдієва.
Юнацтво працевлаштовуватимуть у сільських, міських радах, комунальних підприємствах і за домовленостями з роботодавцями. Залучатимуть до підтримки благоустрою територій – прибирання парків, догляду за насадженнями та клумбами, восени, у вільний від навчання час, – до насадження різних культур, збирання врожаю. Тож охочі підзаробити мають звертатися до місцевих органів самоврядування.
Першочергово до роботи залучатимуть молодь із неблагополучних сімей, що перебувають під наглядом відповідних органів, із малозабезпечених родин, дітей, які перебувають на обліку в міліції, є умовно засудженими. В перспективі планують напрацювати досвід у сфері неформальної зайнятості молоді та поширити його.
Перші підсумки щодо впровадження ініціативи підіб’ють восени.

Анна ВАСЕЦЬКА
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.