Синьо-жовта лялька – символ України

Свою творчість полтавка Антоніна Пелепець презентувала у Полтавській бібліотеці-філії № 7. Тут зібралися поціновувачі мистецтва виготовлення народної ляльки, зокрема учениці гімназії № 32 й учасниці бібліотечного гуртка “Українські вечорниці”. Розмаїття експозиції було великим, але найбільше зачарувала всіх синьо-жовта панночка, яка, за задумом авторки, символізує Україну.
Виготовленням етноляльок, як розповіла Антоніна Пелепець, вона почала захоплюватися після гостин до племінниці Людмили Рижій, яка уміло створює цю красу. Після майстер-класів наставниці пані Антоніна додала в лялькові образи власної фантазії, зберігаючи національний колорит. І вони мовби ожили: тут і дід у солом’яному брилі й полотняних штанях говорить із бабусею, що стоїть поряд у плахті, хустці й вишиванці, тут і наречені… Є персонажі, що нагадують героїв класичної літератури, – Мавка із “Лісової пісні” Лесі Українки, Оксана із “Вечорів на хуторі біля Диканьки” Миколи Гоголя. У компанії ляльок-українок опинилася й туркменка.
На відкритті виставки полтавська майстриня поділилася із відвідувачами секретами виготовлення етноляльок: бажано, щоб були натуральні тканини. А ось прикраси, стрічки, віночки, вишивка – це широке поле для фантазії автора.
Народна лялька – відносно нове захоплення Антоніни Пелепець. Майстриня розповідає, що цього разу презентувала другу експозицію. Раніше брала участь у виставці, присвяченій 20-річчю обласного осередку Національної спілки майстрів народного мистецтва України, що проходила в Полтавському художньому музеї (Галереї мистецтв) імені Миколи Ярошенка.
Антоніна Пелепець зачаровує полтавців не лише етноляльками, а й голосом. Вона – солістка ансамблю “Оберіг” Октябрського району міста Полтави, яким керує заслужений діяч мистецтв України, член Національної спілки композиторів України Олексій Чухрай.

Наталія ЖОВНІР
Журналіст

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.