Універсальний інструмент об’єднання громад

Рік тому було прийнято Закон України “Про співробітництво територіальних громад”, реалізація якого фактично мала б бути передумовою об’єднання територіальних громад при проведенні адміністративно-територіальної реформи та  децентралізації влади. Як впроваджується зазначений закон на місцях? Цьому присвячувалося виїзне слухання Комітету Верховної Ради України з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування.
У заході взяли участь голова Комітету Верховної Ради України з питань державного будівництва, регіональної політики
та місцевого самоврядування Сергій Власенко, народні депутати України Юрій Бублик, Андрій Река, голова обласної державної адміністрації Валерій Головко, голова  обласної ради Петро Ворона, керівник Проекту GIZ “Реформа управління на сході України” Ніколас Хемпель, директор Програми USAID “Рада: підзвітність, відповідальність, демократичне парламентське представництво” Едуард Рахімкулов, директор Інституту проблем державного управління та місцевого самоврядування Національної академії державного управління при Президентові України В’ячеслав Толкованов, представники профільних міністерств, експерти з питань місцевого самоврядування та міжмуніципального співробітництва, керівники органів місцевого самоврядування, виконавчої влади, комунальних підприємств, представники міжнародних і громадських організацій, експерти, науковці.
Зазначалося, що співробітництво територіальних громад, тобто розвиток міжмуніципального співробітництва (ММС), є одним із важливих напрямів реформи місцевого самоврядування в Україні. На відміну від багатьох країн, де міжмуніципальна співпраця є звичним явищем, в Україні вона допоки не набула широкого практичного розповсюдження. Але поступово в українських муніципалітетів з’являються юридичні і фінансові можливості для ефективної співпраці. У червні минулого року був прийнятий Закон України “Про співробітництво територіальних громад”, а наприкінці грудня 2014 року Верховна Рада внесла зміни до Бюджетного та Податкового кодексів України, щоб посилити роль місцевих бюджетів та зміцнити їх шляхом перерозподілу доходів і видатків між бюджетами різних рівнів. Наразі в Україні створюються ресурсні центри, метою яких є підтримка та впровадження реформи місцевого самоврядування.
Загалом протягом року дії зазначеного закону в нашій державі укладено 17 договорів про співробітництво територіальних громад, з них 5 – на Полтавщині. До співпраці в нашій області залучено 26 громад.
На важливості проведення у Полтаві комітетських слухань наголосив голова обласної ради Петро Ворона:
– Сьогодні у процесі обговорення адміністративно-територіальної реформи та реформи місцевого самоврядування ми мимоволі повертаємося до того, що громади, які нині виявляють бажання об’єднуватися, повинні вибрати якусь форму співпраці. І такою унікальною формою співпраці є міжмуніципальне співробітництво. Полтавська обласна рада оголосила конкурс проектів територіальних громад, і навіть є категорія спільних проектів громад, які домовилися про співпрацю і спільно проводять проекти. На підтримку такої співпраці, якщо вони перемагають, ми виділяємо 300 тисяч гривень. Сьогодні багато громад висловлюються за те, що до об’єднання вони не готові, а ось до міжмуніципальної співпраці, щоб спільно надавати адміністративні послуги, вони готові. І дуже добре, що Комітет Верховної Ради України з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування займає таку ліберальну демократичну позицію: предтечею територіального об’єднання громад має бути їхня тісна співпраця, адже Полтавщина в цих питаннях накопичила чималий позитивний досвід. Думаю, варто спочатку унормувати на законодавчому рівні надання спільних адміністративних послуг, тоді й питання адміністративно-територіальної реформи вирішуватиметься набагато швидше й простіше, так би мовити, еволюційно, – наголосив Петро Ворона.
У ході комітетських слухань було представлено звіт щодо впровадження Закону України “Про співробітництво територіальних громад” та кращі практики проектів співробітництва територіальних громад Полтавської області – переможців минулорічного конкурсу проектів співробітництва територіальних громад.
Нагадаємо: його переможцями стали 5 проектів, які нині реалізуються при співфінансуванні уряду Німеччини в рамках проекту GIZ “Реформа управління на сході України” в громадах Полтавської області. Зокрема це проекти: “Придбання сміттєвоза та контейнерів для покращення матеріально-технічної бази громад – спільний крок до чистого довкілля Пирятинського краю”, “Сміттєва революція в громадах міста Червонозаводське, сіл Токарі та Піски Лохвицького району як приклад вдалого співробітництва територіальних громад”, “Красиве село”. Облаштування місць збору твердих побутових відходів та придбання контейнерів для сміття на території трьох сільських громад Полтавського району”, “Міжмуніципальне співробітництво: цілеспрямований соціальний захист громадян. Реконструкція та дооснащення Решетилівського трудового архіву – шлях до покращення обслуговування населення та енергозбереження”, “Оновлення життя Семенівської місцевої пожежної охорони (на базі села Оболонь) – запорука безпечної життєдіяльності сільських громад”.
Наголошувалося, що сама модель муніципального співробітництва є одним із унікальних форматів, який допомагає збагатити й підтримати місцеві громади та посилити систему місцевого самоврядування з тим, щоб вона стала дієвою й ефективною.

Людмила ДАЦЕНКО
Анна ЧАПАЛА (фото)
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.