Полтавські краєвиди замість закордонних екзотів

“Настала тепла пора року, і люди замислюються, як провести літо. Городи, дачі – це само собою, бо треба якось виживати при нинішніх цінах. Але ж і до моря хочеться поїхати, і щось нове побачити, й дитину оздоровити. Закордон зараз для багатьох недоступний. Крим, вважайте, відпав, на Азовському узбережжі неспокійно, в Одесі – вибухи. Залишається подорожувати Полтавщиною – так і дешевше, й безпечніше, – ділиться думками наша читачка, полтавка Ольга Олексенко. – Цікаво було б почитати у газеті, що зараз пропонується для сімейних подорожей і відпочинку на Полтавщині, як на цьому одним зекономити, а іншим – заробити?” Так виникла тема для невеликого газетного дослідження.
Людям не до далеких мандрів
За рейтингом туристичної конкурентоздатності в 2013 році Україна займала 76-те місце в світі зі 140 країн. Звісно, ми достойні вищого бала. Але потік туристів, насамперед із країн СНД, звідки традиційно приїздило найбільше гостей, та інших держав, практично зупинився через політичні події й військові дії. Люди просто бояться їхати. Приблизно на 40 відсотків скоротився й виїзний туризм.
За останні роки, як свідчить статистика, в Україні побувала значна кількість туристів із різних країн. Приміром, у 2012-му – 23 мільйони, в 2013-му – 24,6 мільйона. У рік проведення Євро-2012, згідно з даними рейтингу Всесвітньої ради по туризму і подорожах, у ВВП України частка від туризму становила 3,6 мільярда доларів США. За останній рік наша країна втратила переважну більшість туристів. Через економічну й політичну нестабільність вона стала неспокійним регіоном.
Подорожуємо у себе. Допомагаємо своїм
Спостерігається спад і в туристичній галузі Полтавщини.
– Кількість туристів, які відвідали наш край у 2014 році, порівняно з попередніми роками зменшилася на третину, – зазначає заступник директора департаменту інфраструктури та туризму облдержадміністрації Лариса Оніщук. – У міських музеях Полтави торік побували понад 90 тисяч туристів, а музеї всієї області разом із обласними закладами – краєзнавчим імені Василя Кричевського та авіації і космонавтики – відвідали 584 тисячі людей. Це значно менше, ніж у 2013-му, між тим, туристичній інфраструктурі, як і всій економіці, треба виживати в складні часи. Люди правильно підмітили, що з падінням попиту на закордонні тури через стрибки валютного курсу все більшої популярності набирають внутрішній туризм – по Україні – й місцевий – по Полтавщині. Наші туристи залюбки їздять на екскурсії в інші області, із сусідніх регіонів приїздять до нас. І мешканці Полтавщини відкривають для себе наш край. Люди подорожують власними машинами, з дітьми. Можна зупинитися на будь-який термін у санаторіях, підлікуватися і подивитися цікаві місця. У нас в області 12 санаторіїв. На Полтавщині діють 34 державні музеї, понад 100 приватних і відомчих. Є унікальні – історико-культурний заповідник “Поле Полтавської битви”, національний музей-заповідник українського гончарства в Опішні, музей кераміки в Миргороді, бджолярства – в Гадячі, весілля – в Диканському районі, будинки-музеї відомих людей… З Полтавщиною пов’язані життя і діяльність понад 700 видатних особистостей. З’являються нові інтерактивні експозиції, зокрема музей олії у Мачухах Полтавського району. Людям, насамперед дітям, цікаво побачити і доторкнутися до обладнання сторічної давнини, за допомогою якого здавна виготовляли духмяний продукт.
Популярні серед туристів маршрути “Гоголівські місця Полтавщини”, “Тарас Шевченко і Полтавщина”, “Літературна Полтава”, “Історичні місця, пов’язані з Полтавською битвою”, “Православна тріада Полтавщини”, “Етнографія та народні промисли”, “Пам’ятні місця Великої Вітчизняної війни”. Розробляються нові напрямки, зокрема “Від Шевченка до Симоненка”. В області близько 250 об’єктів туристичного відвідування – музеї, пам’ятні місця, пам’ятники природи, архітектури, культові споруди, санаторії, пансіонати, центри туристичної інформації.
Багатьох гостей збирає подієвий туризм – культурно-мистецькі події, що проходять протягом року в усіх містах і районах.
Зелений туризм – справа вигідна  й перспективна
На Полтавщині гостей приймають 23 центри активного відпочинку, понад 70 садиб зеленого туризму, спортивно-оздоровчі, готельні комплекси, центри рибальства тощо. Гостям пропонуються піші, кінні, водні, велосипедні подорожі, сплави по річках на байдарках, прогулянки по Дніпру і навіть старовина скіфських часів. Крім того, усі принади екологічно чистої місцевості. Адже класичний зелений туризм – це проживання на сільському подвір’ї разом із господарями (зараз вони будують і окремі будиночки для гостей) із домашньою кухнею.
– Нині в області діє близько 80 агроосель, господарі яких займаються сільським зеленим туризмом, – продовжує розповідь Лариса Оніщук. – Ціни договірні. Зареєструвати свою садибу і заробляти неважко. В умовах економічної кризи не кожна людина має змогу відвідати екзотичні країни, а добре відпочити за уподобаннями і матеріальними можливостями у себе, на малій батьківщині, зможе кожен, і для цього в області є значний потенціал. Це справа вигідна для сільського бізнесу. Адже створення осередків зеленого туризму допомагає розвитку туристичної інфраструктури – закладів розміщення, харчування, розваг, які, в свою чергу, сприяють поповненню місцевих бюджетів, зайнятості на селі. Й городянам добре – є де відпочити на природі.
Розвиток сільського зеленого туризму є пріоритетним напрямком державної політики згідно із Законом України “Про туризм”. Право селян займатися зеленим туризмом обумовлене і в статті 1 Закону України “Про особисте селянське господарство”. Як вид діяльності, що не належить до підприємницької, сільський зелений туризм включає, зокрема, надання послуг із розміщення та харчування туристів. Їх можна надавати без додаткових дозволів. Якщо ж необхідно показати туристам певні місцеві пам’ятки або природні принади округи, то запрошують фахівців-екскурсоводів.
Для розміщення та харчування гостей власнику садиби не обов’язково реєструватися як приватному підприємцю (стаття 9 Закону України “Про туризм”). За бажанням власник може сплачувати внески на своє соціальне страхування добровільно. Ліцензування таких послуг (до 8 ліжко-місць) законом не вимагається.
Детальнішу інформацію щодо туристичних маршрутів, цікавих об’єктів для відвідування, культурно-мистецьких заходів та особливостей зеленого туризму можна отримати в департаменті інфраструктури і туризму ОДА, відповідних підрозділах міськвиконкомів, райдержадміністрацій і на сайті “Полтавщина туристична”.

Ганна ЯЛОВЕГІНА
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.