Творче відрядження з Вітчизною у серці на землях “Батьківщини”

Цьогоріч напередодні Дня журналіста зоряни провели творче відрядження до Котелевського краю. Знайомлячись із визначними місцями рідної Полтавщини, колектив редакції відвідав народний музей історії сільськогосподарського виробничого кооперативу “Батьківщина”. Це потужне агроформування ось уже багато років очолює Герой України, депутат обласної ради Олександр Коросташов.

– Таких закладів саме історичного спрямування залишилося зовсім мало. 16-й рік працюємо. Старалися зробити пам’ятку і для себе, й для майбутніх поколінь. Історія нашого кооперативу чимала, минулоріч йому виповнилося 85 років, – розповідає завідуючий закладом Володимир Троцький, гостинно зустрічаючи зорян. – Вітаємо вас зі святом від усіх наших працівників. Цінуємо, що колектив зберігся. Бажаємо вистояти і в цей нелегкий час. Здоров’я вам і удачі.
Після розповіді про господарство Володимир Троцький провів годинну мандрівку історичним минулим агроформування. На стінах музею – пізнавальні стенди, пам’ятні фото, архівні документи, знаряддя праці, у кутку на скрині лежить полотно, біля іншої стіни – боєприпаси часів Другої світової війни, знайдені в регіоні. Окремі стенди присвячені воїнам-визволителям, партизанам, вдовам, на чиї плечі лягла повоєнна відбудова краю. В іншому залі минувшина переплітається із сучасністю: з одного боку – світлини колишніх передовиків, з іншого – нинішніх трудівників, що досягли висот у сільському господарстві. Поряд пам’ятні книги, кубки, інші нагороди й відзнаки.
– У нашому колективі – шість заслужених працівників сільського господарства. Та по області ще таке господарство пошукати треба! – говорить Володимир Троцький.
Серед експонатів третього музейного залу виділяється Державний прапор України, а біля нього як пам’ятне нагадування на табличці напис – стаття 14 Конституції України: “Земля є основним національним багатством, що перебуває під особливою охороною держави. Право власності на землю гарантується. IMG_9093Це право набувається і реалізується громадянами, юридичними особами та державою виключно відповідно до закону”.
– У СВК гостей багато: науковці, колеги по бізнесу, делегації з вивчення практики господарювання – усі вони, звісно, не минають і музею, – розповідає Володимир Троцький. – Якби не Олександр Коросташов, закладу не було б. До нас приїздять студенти із полтавських і харківських вишів, знайомляться з тогочасними документами. Особливо цікаво спостерігати за місцевими школярами. Вони, заходячи до музею, біжать один поперед одного до стендів із фотографіями наших співробітників й вигукують: “Он моя мама! А це ж моя бабуся!”  Люди цінують наш заклад.
Робота СВК “Батьківщина” – приклад того, як потрібно працювати на землі, шанобливо до неї ставитися, грамотно господарювати, допомагати людям. Нині сільгосппідприємство обробляє 7,5 тисячі гектарів землі, із якої ріллі – 6,5 тисячі гектарів. Займається рослинництвом і тваринництвом. У рослинництві переважають зернові культури – соняшник, кукурудза. Минулоріч зернові непогано вродили – 53,4 центнера з гектара, соняшник – 22,6, цукрові буряки – 350 центнерів з гектара. До речі, останню культуру “Батьківщина” цьогоріч посіяла єдина в районі. Незважаючи на невисоку рентабельність рослини й складнощі переробки (кількість цукрових заводів у державі невпинно зменшується), Олександр Коросташов від порядку сівозміни не відступається.
Займаються в господарстві й тваринництвом. Нині утримують 3600 голів ВРХ, серед них – 1150 корів, а також вирощують 1500 свиней, 700 овець і 35 тисяч голів молодняку птиці. Доросле стадо птиці сформують до кінця року, воно налічуватиме близько семи тисяч голів.
– Городину садимо, але небагато, лише для власних потреб. У господарстві кілька їдалень: на трьох фермах і на трьох тракторних бригадах. Обід коштує 80 копійок, сніданок – 50. На території агроформування працюють дві школи: середня й початкова, то до 8-го класу ми дітей харчуємо безкоштовно, а старшокласники і вчителі платять за обід 50 копійок, – розповідає заступник голови правління СВК “Батьківщина” з економічно-комерційних питань Любов Березка. – Допомагаємо нашим пенсіонерам, нині майже всі вони отримують мінімальні пенсії, прожити на які складно. Тому впродовж року даємо їм цукор, борошно, зерно, крупи, олію. На Новий рік збираємо працівників, розповідаємо про досягнення господарства й роздаємо подарунки. Ми ж кооператив, у нас усі – засновники. Глобальні питання вирішують на загальних зборах. За рік проводимо 5–6 таких зустрічей, на яких щоразу присутні близько 350 людей – скільки вміщує місцевий Будинок культури. Є асоційовані й неасоційовані члени колективу, але всі присутні на зборах мають право голосу. Щомісяця на кожного працівника вираховуємо КТУ (коефіцієнт трудової участі). Якщо показник становить 1,1 чи 1,2, то працівник харчується безкоштовно. Селяни, портрети яких – на Дошці пошани  господарства, мають 10-відсоткову добавку до зарплати, якщо ж їх відмітили на районній – 20 відсотків. Такий же процент до зарплати дораховують і заслуженим працівникам сільського господарства.
У розмові не можемо не порушити питання нинішньої війни на Сході України. Як розповідає Любов Березка, хоч ситуація складна, та люди терпляче чекають, призвичаюються до труднощів, аби тільки був мир. А він дуже потрібний.
– Більше 20 наших працівників захищають державу в зоні АТО. Ми їм виплачуємо середній заробіток, купували бронежилети, виділяли допомогу. Армію підтримуємо, співпрацюємо з волонтерами. Багато продукції надаємо – крупи, олію, м’ясо. Кошти перераховуємо, – розповідає Любов Іванівна.
Понад 400 осіб працюють у господарстві. Середній вік – 35 років. Середня заробітна плата – три тисячі гривень. У кооперативі багато молоді, особливо в тваринництві. Чимало краян працюють сім’ями, як, наприклад, династії Дрижируків, Старокошків, Салашних. Пайовиків в агроформуванні – понад 800.
– За договором за пай ми сплачуємо три відсотки, але насправді більше. На зборах у Малій Рублівці одна жінка порушила питання про те, що це малий процент. Коли перерахували, то вийшло, що насправді ми виплачуємо 5,6 відсотка. В основному розраховуємося продукцією, хто бажає, виділяємо гроші, – продовжує Любов Березка.
Для перспективи й розвитку села потрібно піклуватися про молодь, допомагати їй утвердитися – таку позицію займають Олександр Коросташов і колектив кооперативу. В Котельві завдяки підтримці агроформування працює клуб, при якому функціонують гуртки, народні вокальні колективи “Козаки з Батьківщини” й “Надвечір’я”. Спортивних висот досягає футбольна команда.
– Чимало коштів витрачаємо на будівництво житла. Упродовж 37 років роботи Олександра Коросташова в господарстві зведено понад 300 квартир, щороку – по 10 нових жител. Люди приходять на роботу, а за 10 років викупляють одержані помешкання, – наголосила Любов Березка.
***
Напередодні свята кілька зорян за сумлінну й багаторічну працю на ниві журналістики були удостоєні почесних відзнак, серед відзначених – старший коректор Олена Золотарьова, редактор відділу інформації та екології Олена Ігнатенко, редактор відділу АПК Людмила Даценко, оператор комп’ютерної верстки Сергій Стегній, редактор відділу фотоілюстрацій Анна Чапала. Почесним знаком Національної спілки журналістів України нагороджена керівник дизайн-центру “Зорі Полтавщини” Тетяна Мусійко. Привітав колектив газети, вручив заслужені нагороди головний редактор, секретар Національної спілки журналістів України, голова обласної організації НСЖУ Григорій Гринь.
– Журналістика – не просто фах, а поклик душі. Вітаю зі святом, бажаю витримки, мужності, а головне – здоров’я і миру на рідній землі. На жаль, ще не всі в нашій державі розуміють, що відбувається на Сході країни. Там йде війна, це агресія з боку великої, нахабної держави, яка вважає нашу землю своєю, а нас ніким, впевнена, що може робити що завгодно, незважаючи на думку світової спільноти. Трагічно про це говорити, але там гинуть наші діти, майбутнє нації. Чоловіків, синів, братів, батьків чекають вдома діти, дружини, наречені, матері. Маємо всією країною усвідомити масштаб нинішньої трагедії. Виклики, які нині стоять перед державою, боляче вдаряють по психології народу, по економіці країни. Якщо ми будемо разом, будемо дружніми, то обов’язково здолаємо всі ці негаразди. Потрібно працювати й бути оптимістами. Нехай в нашого народу вистачить сили, мужності, витримки зупинити агресію і зберегти свою землю, – підкреслив Григорій Гринь.
Наостанок, аби зберегти спогад про цікаву поїздку, зоряни зробили пам’ятне фото біля одного з прикметних символів Котельви – пам’ятника партизанському генералу, двічі Герою Радянського Союзу Сидору Ковпаку.
* * *
Урочистості з нагоди Дня журналіста відбулися у Полтавському академічному обласному українському музично-драматичному театрі імені М.В. Гоголя. Майстрів пера і мікрофона привітали керівники області, міста, ряду відомств.

Анна ВАСЕЦЬКА
Оксана БІЛЕНЬКА (фото)
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.