Нагорода з Вічного міста

Міжнародна культурна асоціація “Премія імені М.В.Гоголя в Італії” повідомила Національному музею-заповіднику М.В.Гоголя (с. Гоголеве Шишацького району) приємну новину: за рішенням міжнародного журі музей став цьогорічним лауреатом премії. Передусім музейників відзначили за дбайливе й вірне зберігання протягом 30 років родової садиби великого письменника, за палке служіння його пам’яті та просвітницьку роботу з популяризації його безсмертних творів.

В Італії Національний музей-заповідник М.В.Гоголя представляла його директор Лідія Єнко. Церемонія нагородження лауреатів проводилася із 14 по 17 травня у Римі на Віллі Медичі й перетворилася на справжнє свято культури. Директор Асоціації Наталія Солодиліна вручила Лідії Єнко медаль Премії Гоголя. Премія також має матеріальний еквівалент (5000 євро), призначений для музейних потреб. Усі фінансові витрати, пов’язані з поїздкою у Вічне місто, яке вважається другою батьківщиною душі нашого геніального земляка, взяла на себе очільниця асоціації “Премія імені М.В.Гоголя в Італії”. Дім Гоголя в Римі сердечно привітав усіх співробітників Національного музею-заповідника М.В.Гоголя із заслуженою нагородою.
Музичним дарунком від України під час урочистостей стали твори заслуженої артистки України, оригінальної оперної співачки Наталії Шелепницької. Прозвучали на італійській сцені й українські народні пісні. За нагородами до Рима приїхали лауреати також з Франції та Росії, отримали премію й італійські митці.
Цього року асоціація “Премія імені М.В.Гоголя в Італії” визначила лауреатів уп’яте. За минулі  роки ними стали 40 видатних діячів світової культури, зокрема великі українські актори Ада Роговцева та Богдан Ступка.
Учасників урочистостей об’єднало щире прагнення зміцнювати дружбу між народами. Натхнення для цього легко черпати у безцінній спадщині класика світової літератури Миколи Гоголя, який згуртував навколо своєї творчості так багато однодумців у всьому світі.

Василь КОСТІВ
Старший науковий співробітник
Національного музею-заповідника М.В.Гоголя

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.