Інформаційний центр – ріка сприяння розвитку бізнесу Полтавщини

Проблеми працевлаштування на Полтавщині, як і загалом в Україні, набули нині особливої актуальності. Станом на        1 травня цього року послуги служби зайнятості в області отримували близько 29 тисяч безробітних, що майже на 28 відсотків більше, ніж торік. Чи не найнижчою, на жаль, є економічна активність та показник зайнятості молоді віком від 15 до 24 років.
“Молодіжна зайнятість” – такою була тема робочої поїздки до Полтавської області Голови Державної служби зайнятості України (керівника Центрального апарату) Ярослава Кашуби.  

Насамперед Ярослав Кашуба разом з головою обласної державної адміністрації Валерієм Головком взяли участь у відкритті Інформаційно-консультаційного центру державної служби зайнятості Полтавського обласного центру зайнятості. За словами директора зазначеного закладу Катерини Клавдієвої, відкриття Центру сприятиме зміні психології та переходу від роботи з безробітними до роботи на зайнятість. Високі гості також ознайомилися з діяльністю центру зайнятості. А показати їм було що, адже полтавські фахівці не тільки сприяють працевлаштуванню безробітних, а й перенавчають їх за новими професіями, підвищують комп’ютерну грамотність наших земляків, щоб вони могли займатися пошуком роботи не тільки в місті, області чи нашій країні, а й за її межами, співпрацюють з підприємствами та владою у питаннях створення та оплати громадських робіт, надають послуги внутрішньо переміщеним особам та демобілізованим учасникам АТО. Один із напрямків, що нині розглядається, – організація оплачуваних громадських робіт із охорони правопорядку шляхом створення громадських формувань з учасників АТО, поінформувала Катерина Клавдієва. Працюють у центрі зайнятості й професійні психологи. Для підвищення конкурентоспроможності на ринку праці 120 особам віком старше 45 років видано ваучери для проходження перепідготовки й підвищення кваліфікації за пріоритетними видами економічної діяльності. Створено тут і консультаційну залу з надання послуг роботодавцям, де останні можуть отримати консультації із застосування законодавства про працю. А підприємствам, які створили нові робочі місця, протягом року проводиться компенсація єдиного соціального внеску на державне соціальне страхування за кожного працівника. 216 роботодавців уже скористалися цією послугою.
– Держава сьогодні фінансово підтримує роботодавців, компенсуючи витрати підприємств за рахунок коштів центрів зайнятості, і це треба доносити до роботодавців, – наголосив голова облдержадміністрації Валерій Головко.
– Сьогодні державна служба зайнятості стоїть на шляху значних перетворень, змінюється не лише її структурна складова, а й підходи до обслуговування шукачів роботи, безробітних і роботодавців, до надання консультаційних та професійно-інформаційних послуг, співпраці із соціальними партнерами, – наголосив Ярослав Кашуба. – Впевнений, що новостворений Інформаційно-консультаційний центр, до речі, він другий в Україні після Харкова, використовуючи сучасні методи комунікації, сприятиме налагодженню такої співпраці, а конкретні заходи, які тут проводитимуться, дозволять спільними зусиллями ефективно вирішувати питання працевлаштування осіб, які шукають роботу, та безробітних. Такі центри – це відкриті майданчики для роботодавців і безробітних, для соціальних партнерів служби зайнятості. Також вони дозволяють відпрацьовувати різноманітні послуги на стику різних галузей – освіти, соціальної сфери, охорони здоров’я, громадських і волонтерських організацій, благодійної роботи, підприємницьких ініціатив, роботи з тими, хто повернувся із зони АТО. Адже сьогоднішні проблеми людей має вирішувати влада, а зібрати їх і відпрацювати ті чи інші механізми – наша мета. Переконаний, що відкритий у Полтаві Інформаційно-консультаційний центр буде зразком для інших областей. До речі, саме Полтавська область має найбільше коштів для організації громадських робіт – 11 мільйонів гривень. Я дякую керівництву області й сільських, селищних та міських громад за проведену роботу.

Демонстрація виробів фірми “Ворскла”.

Демонстрація виробів фірми “Ворскла”.

Слід зазначити, що загалом служба зайнятості України серед пріоритетів визначила – стати ближчою до людей та запропонувати свої ефективні й безкоштовні послуги роботодавцям. А ще – допомогти тим, хто хоче відкрити власний бізнес. Тож нині відпрацьовується механізм навчання для створення підприємницької діяльності, під що виділяються державні кошти для започаткування власної справи. А для супроводу підприємництва ініціюється створення при центрах зайнятості консалтингових служб. На рівні держави службою зайнятості підписано відповідний меморандум з федерацією роботодавців України стосовно створення робочих місць та відпрацювання програми підтвердження неформальної освіти. Тобто тих навичок, які людина має, але під які в неї відсутній документ. Для вирішення цих питань в державі буде створено відповідні центри підтвердження кваліфікацій, де, здавши іспити комісії роботодавців, людина отримає документ, що підтверджуватиме її навики й освіту, і вона зможе працювати за відповідним фахом. З метою створення робочих місць службою зайнятості налагоджується й співпраця з міжнародними організаціями: Світовим банком, Шведською службою зайнятості, Національним агентством зайнятості Німеччини та іншими.
– Проблема зайнятості сьогодні є однією з найважливіших, адже нині до числа безробітних додалася й категорія демобілізованих учасників АТО. Тож обласна влада тісно співпрацює зі службою зайнятості, а оцінка діяльності Інформаційно-консультаційного центру має бути одна – зменшення безробіття і збільшення можливостей для працевлаштування, щоб людина могла реалізувати себе в суспільстві й у житті, – констатував Валерій Головко.
– Вже нині укладено 9 договорів про співпрацю зі структурами облдержадміністрації і територіальними органами. Тобто про надання безкоштовних консультацій. Сьогодні роботодавець повинен отримати будь-яку консультацію, яка сприятиме його розвитку. А те, що є конкретні напрацювання, ми побачимо на фірмі “Ворскла”, де є співпраця між навчальними закладами, роботодавцем, владою і службою зайнятості. Саме таким чином і можна вирішувати питання зайнятості у регіоні. У цьому році вже відкрито 2 таких підприємства, – додала Катерина Клавдієва.
Вона також наголосила, що Полтавщина – лідер у регіоні саме завдяки підтримці влади на всіх рівнях. А принцип – стукайте й вам відкриють – ще ніколи не втрачав своєї актуальності. Адже, скажімо, тільки на оплату громадських робіт у цьогорічних місцевих бюджетах області закладено 7 мільйонів гривень. Відтак щойно відкритий Інформаційно-консультаційний центр, за словами Катерини Клавдієвої, стане справжньою рікою сприяння розвитку бізнесу на Полтавщині.
* * *
Голова Державної служби зайнятості України Ярослав Кашуба також взяв участь у роботі “круглого столу”, де обговорювалися питання забезпечення матеріально-технічної бази Центру профтехосвіти Державної служби зайнятості в Полтавській області та впровадження пілотного проекту служби зайнятості щодо організації неформальної зайнятості молоді. Високопосадовець запропонував створити в області Центр профтехосвіти Держслужби. У цьому його підтримало й керівництво області. Адже саме  в такому закладі можна буде навчати новим, затребуваним на ринку праці професіям осіб, які вже мають певний фах. Також наголошувалося, що існуючий рівень безробіття серед молоді потребує системних заходів.
– В області за дорученням Голови Державної служби зайнятості України стартує пілотний проект з організації неформальної зайнятості молоді у вільний від навчання час, зокрема і в канікулярний період, – зазначила директор обласного центру зайнятості Катерина Клавдієва. – Полтавська область готова працювати у впровадженні проекту за трьома пріоритетними напрямками:
організація громадських робіт за рахунок місцевих бюджетів – сума коштів місцевих бюджетів для організації таких робіт складає 600 тисяч гривень, очікується забезпечити роботою понад 450 осіб;
відродження студентських трудових загонів – лідером тут є Полтавська державна аграрна академія, яка у співпраці з молодіжним центром праці, службою зайнятості та роботодавцями в цьому році відроджує формування 4 таких загонів, загалом 500 студентів.
За словами першого проректора Полтавської державної аграрної академії Павла Писаренка, студзагони вже з червня працюватимуть у провідних агроформуваннях області: ТОВ “АПК “Докучаєвські чорноземи” Карлівського, ТОВ “АФ “Маяк” Котелевського та ПП “Агроекологія” Шишацького районів.
Участь у проекті Європейського Союзу “Підтримка громад, що опинилися під впливом конфлікту в Україні” та отримання гранда “Полтавська область для внутрішньо переміщених осіб” у сумі 457,6 тисячі євро дає можливість впродовж 1,5 року спрямовувати на організацію тимчасової зайнятості учнівської та студентської молоді із числа внутрішньо переміщених осіб близько 2 мільйонів гривень і створити майже 1000 робочих місць.
– Ще донедавна служба зайнятості асоціювалася в людей як виплатна каса для надання допомоги безробітним. Наше завдання – перейти від служби безробіття до служби зайнятості, – наголосив Ярослав Кашуба. – Для нас принципово стати більш відкритими для роботодавців, бо саме вони створюють робочі місця, водночас служба зайнятості має допомогти людині, яка шукає роботу, навчити чи перенавчити на ту чи іншу вакансію, стимулювати роботодавця створити певну кількість робочих місць. Бо саме це розвиває регіон і дає можливість людям жити, працювати та почуватися спокійно.
* * *
Побував Голова Державної служби зайнятості й на ярмарку вакансій, який традиційно проводять Полтавський міський та Полтавський районний центри зайнятості. Цього разу в заході взяли участь близько 40 роботодавців, які загалом запропонували бажаючим працевлаштуватися  полтавцям понад 250 вакансій. В основному це – робочі спеціальності і лише відсотків 15 – інженерного профілю.
– На ярмарку вакансій я почув від представників роботодавців, що вони реально зацікавлені в проведенні подібних заходів. Приємно здивував і рівень зарплат, які пропонувалися, це – понад       3 тисячі гривень, – зазначив, підбиваючи підсумки “ярмаркування”, Ярослав Кашуба.
* * *
Товариство з додатковою відповідальністю “Полтавська фірма “Ворскла” – підприємство з понад 90-річною історією і добрими традиціями співпраці зі службою зайнятості Полтавської області в питаннях підбору працівників на вакантні посади. За період взаємодії на створення нових робочих місць та розвиток підприємства обласним центром зайнятості було виділено близько 4,4 мільйона гривень. А це реальна підтримка бізнесу, переконаний директор фірми “Ворскла” Віктор Чміль. Тільки протягом останнього року на підприємстві працевлаштовано 103 особи, з яких 37 – з  компенсацією роботодавцю витрат у розмірі єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, а це – понад 100 тисяч гривень. Загалом з 2011-го по 2014 рік під замовлення роботодавця Державною службою зайнятості за професією “Кравець” підготовлено 84 кваліфікованих робітники. Загалом же фірма “Ворскла” тісно співпрацює в питаннях підготовки фахівців з Полтавським професійним ліцеєм сфери послуг та відповідними профтехучилищами області. Про рівень підготовки можна говорити окремо, адже це підприємство виготовляє швейні вироби на давальницькій сировині для іноземних фірм “Вера Монт”, “Бетті Барклі”, “Хенке”, “Гаррі Вебер”, “Бракс” – Німеччина, дому моди “Прада” – Італія, “Тара Жермон” – Франція.
Завдяки сприянню служби зайнятості на фірмі “Ворскла” та в її філіях, які нещодавно відкрито в Лохвиці, Кобеляках, Зінькові та Гадячі, за професією “швачка” загалом  працевлаштовано 228 осіб. Сума наданих роботодавцю дотацій на створення додаткових робочих місць і витрати на заробітну плату за рахунок коштів Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття склала близько 4,4 мільйона гривень.
Голова Державної служби зайнятості Ярослав Кашуба та  директор обласного центру зайнятості Катерина Клавдієва привітали учнівську молодь – майбутніх працівників “Ворскли”, взяли участь у перегляді моделей виробів фірми та провели зустріч з керівником підприємства Віктором Чмілем, виконавчим директором обласного об’єднання роботодавців області Василем Паламарчуком, заступником голови обласної ради профспілок Ганною Таргаєвою, де йшлося про законодавчі проблеми роботи підприємства й галузі в цілому та подальші перспективи.
Підбиваючи підсумки робочої поїздки до Полтавської області, яка, до речі, була 6-ю по регіонах України і фактично співпала з першими 100 днями роботи на посаді, Ярослав Кашуба наголосив на необхідності структурних змін у роботі Державної служби зайнятості й констатував, що Полтавський обласний центр зайнятості є хорошим соціальним партнером для роботодавців і профспілок. Голова Держслужби зазначив, що й у керівництва очолюваної ним служби, й у підприємців та роботодавців, і в профспілок області є спільне розуміння – потрібно рухатися в одному напрямку – допомагати людям. Потрібно аналізувати ринок праці Полтавщини й пропонувати під цей ринок вакансії. Якщо ж немає відповідної професії, треба орієнтувати й готувати людей, навчати й перенавчати.

Людмила ДАЦЕНКО
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.