Соціальні питання потребують першочергового вирішення

Ситуація з реалізацією законодавчих актів щодо надання населенню житлових субсидій на оплату житлово-комунальних послуг та стан погашення заборгованості до Пенсійного фонду – такими були головні питання порядку денного розширеного засідання колегії облдержадміністрації та регіональної ради з питань взаємодії місцевих органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування, яке провів голова облдержадміністрації Валерій Головко. У роботі зібрання взяв участь голова обласної ради Петро Ворона.
Засідання колегії розпочалося із вручення почесних відзнак групі фахівців різних галузей народногосподарського комплексу області.
Минулого опалювального періоду в області користувалися субсидіями 69 тисяч сімей, на що загалом було спрямовано 70 мільйонів гривень державних коштів. На поточний рік цю суму збільшено у 10 разів, до 707 мільйонів гривень, зазначила директор департаменту праці та соціального захисту населення ОДА Людмила Корнієнко. На 25 травня до органів праці та соціального захисту населення області надійшло 38 тисяч заяв про призначення субсидій. Фактично робота з питань надання субсидій населенню за спрощеним порядком в області розпочата ще з квітня, що дало можливість вже на 15 травня призначити субсидію майже 14,5 тисячі осіб. Сім’ям, які отримували житлову субсидію протягом опалювального періоду 2014–2015 років, надання субсидії з 1 травня буде продовжено автоматично, без додаткових звернень, повідомила очільник департаменту. Зазначалося, що для надання допомоги у проведенні інформаційно-роз’яснювальної роботи з питань призначення субсидій, технічної підготовки документації та кур’єрської доставки при управліннях праці та соціального захисту населення, сільських (селищних) радах створено додаткові робочі місця, де на оплачуваних громадських роботах працюють безробітні центрів зайнятості. Нині таких 207 осіб. Також наголошувалося на необхідності тіснішої взаємодії та обміну інформацією між енергогенеруючими компаніями та соціальною службою.
Про стан погашення заборгованості до Пенсійного фонду доповідав перший заступник начальника Головного управління Пенсійного фонду України в Полтавській області Володимир Носенко. Він поінформував, що загальна заборгованість із платежів до Пенсійного фонду в області нині становить майже 145 мільйонів гривень. Левова частка боргів (майже 83 відсотки) – заборгованість підприємств, які перебувають на різних стадіях банкрутства. На жаль, з початку року на 1,6 мільйона гривень зросли й борги на економічно активних підприємствах. Однак, незважаючи на наявність негативних фінансово-економічних чинників, у регіоні залишаються резерви для поповнення пенсійного бюджету, а саме – погашення існуючих боргів.
З метою впливу на недобросовісних платників органи Пенсійного фонду області за
4 місяці поточного року подали 248 позовних заяв про стягнення заборгованості на загальну суму 10,6 мільйона гривень, з яких переважну більшість становлять позови щодо відшкодування сум пенсій, призначених на пільгових умовах. За цей же період за виконавчими документами стягнуто на користь органів Пенсійного фонду області 7,7 мільйона гривень.
На наявності корупційної складової у питаннях погашення заборгованості до Пенсійного фонду та необхідності активізації примусового стягнення боргів з оприлюдненням злісних боржників на інтернет-сайті ОДА наголосив очільник області Валерій Головко. Він також акцентував увагу учасників колегії на необхідності підвищення активності п’ятої хвилі мобілізації на військову службу.

Людмила ДАЦЕНКО
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.