Покровитель воїнів і хліборобів

Святий великомученик Георгій Побідоносець належить до найвідоміших постатей у християнському світі. Він був патроном візантійських імператорів, а пізніше – князів Київської Русі. Святий є покровителем України, столичної Київської області (зображений на прапорі та гербі Київщини), головної святині Галичини та Львова – собору Святого Юра. 6 травня православні віряни молитовно вшановують його пам’ять.
Ім’я Георгій означає “хлібороб”. Народився майбутній святий у III столітті в Каппадокії (територія сучасної Туреччини). Його батько був страчений за віру в Христа. Святому Письму сина навчила мати, яка перебралась із ним жити до Палестини. Досягнувши повноліття, Георгій став відважним воїном. Імператор Діоклітіан (284–305) призначив його старшим воєначальником і дуже до нього дослухався.
Утім правитель імперії залишався запеклим язичником і 296 року наказав переслідувати християн. Дізнавшись про це, Георгій роздав все своє майно убогим і відкрито став на захист віри свого батька. Прийшовши в сенат, він заявив, що сповідує християнство. Здивований імператор почав вмовляти талановитого воєначальника відректися від таких переконань і принести жертву ідолам, обіцяючи йому земну славу. Але ні вмовляння, ні погрози не подіяли на ревного християнина. Після численних тортур, які не могли ні зломити волю святого, ні умертвити його плоть, до того ж супроводжувались багатьма Господніми чудесами, імператор наказав відрубати йому голову. Великомученик був страчений 6 травня 303 року.
Шанування святого Георгія почалося з V століття, йому поклонялися як мученику і воїну. На Русі святий Георгій відомий з часів прийняття християнства. Особливо багато для утвердження слави святого зробив Ярослав Мудрий, який прийняв при хрещенні його ім’я. У різних місцевостях великомученика називали також святим Юрієм, святим Юром, Юрієм Змієборцем, Георгієм Переможцем. Багато чудес здійснив він після своєї загибелі. Серед них – знищення змія, який пожирав людей на його Батьківщині, отож на іконах ми найчастіше бачимо святого великомученика Георгія, який верхи на коні прохромлює страховисько списом. Святий Георгій здавна став покровителем воїнів. До Георгія звертаються про заступництво в боротьбі з ворогами рідної землі, тобто нині маємо частіше молитися до нього про Перемогу України у війні на Донбасі. Просять великомученика й про здоров’я душевне та тілесне, про родючість землі, про успішне господарювання. У селян в Юріїв день здавна була традиція виганяти худобу “на росу”, її вважали цілющою.

Підготувала Вікторія КОРНЄВА.

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.