Андрій КУЛИКОВ: “Маємо навчити аудиторію працювати з фактами”

Днями журналіст, медіаекскперт, ведучий програми “Свобода слова” на телеканалі “ICTV” Андрій Куликов побував у Полтаві. Він провів семінари-тренінги для представників регіональних засобів масової інформації, громадських організацій, посадових осіб місцевого самоврядування, виконавчої влади щодо взаємодії органів влади із засобами масової інформації, поділився досвідом роботи з колегами та розповів про власне бачення шляхів ефективного функціонування й розвитку різних сфер журналістики.
У ході зустрічі голова обласної ради Петро Ворона закликав працівників ЗМІ правдиво говорити про нинішні проблеми держави, вказувати причини, що гальмують розвиток країни, бути об’єктивними й не намагатися прикрити бездіяльність чи недостатню роботу влади проблемами на Сході України.
За словами Андрія Куликова, під час війни журналісти мають ретельніше дотримуватися професійних стандартів, не прикрашати дійсність. Цензура, на його думку, контрпродуктивна. Вона призводить до спотворення загальної картини. У воєнний час цензура повинна бути лише у суто військових реаліях. Пересування та чисельність військ, їх озброєння – сувора таємниця. А ось про некомпетентність командного складу, незабезпеченість солдатів найнеобхіднішим інформувати просто необхідно.
– Я не думаю, що ми програємо інформаційну війну. Українська публіка досить грамотно та критично налаштована. Багато речей, які воліємо не показувати, боячись зміни поглядів населення, насправді свідчать про нашу неготовність професійно протистояти ворожій пропаганді. Серед російських телеканалів були спроби встановити зв’язок із українськими журналістами. Вони виявилися провальними: українська сторона одразу ж припиняла зв’язок. Це – капітуляція, показ неготовності мати справу із професійними журналістами. Вважаю, що маємо іти на ці контакти. Більше того, нав’язувати їх російським колегам, частина яких є колегами без лапок. Нині у нас популярна теза: “Із терористами переговори не ведуть”. Це – неправда. Із терористами ведуть переговори, їм не йдуть на поступки, – наголосив Андрій Куликов.
Крім того, за словами медіаексперта, слухаючи звіти РНБО, журналісти не завжди розуміють зміст тих понять, якими оперують військові, відповідно, не можуть пояснити їх суть аудиторії. Наприклад, вислів “населений пункт знаходиться під контролем” означає, що місцевість прострілюється; “триває запеклий бій” – одні війська пробили оборону інших і справа може доходити до рукопашної. Подібних евфемізмів нині застосовується чимало. Можливо, від того комусь і легше, тільки не бійцям на передовій.
– Маємо дбати, аби читачі, слухачі, глядачі підвищували власний рівень медіаграмотності. Це найбільша послуга, яку можемо їм надати. Не лише повідомити справжні факти, показати причину, наслідок, а й навчити аудиторію на будь-якому рівні самостійно працювати з фактами, – зазначив Андрій Куликов.
Серед проблем журналістики регіонів він назвав недостатню забезпеченість ЗМІ ресурсами, недооцінювання. Оптимальним шляхом функціонування районних газет у зв’язку з процесами роздержавлення ЗМІ Андрій Куликов вважає об’єднання кількох видань в одне потужніше. Для ефективного функціонування українського телебачення, на його думку, достатньо 5 – 6 телеканалів.
– Зараз ви працюєте у дуже складній сфері, пересиченій телебаченням і недовантаженій радіо, із великими проблемами в галузі друкованих ЗМІ. Водночас останні кілька років я спостерігав певні спроби підірвати престиж журналістської професії з боку дій політиків, тому вважаю, що ви виявляєте більше витривалості й вправності, коли створюєте гідний продукт, – підсумував Андрій Куликов.

Світлана БОРИСЕНКО
Анна ВАСЕЦЬКА
Анна ЧАПАЛА (фото)
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.