Самоперевершення Миколи Дащенка

Вам – за п’ятдесят, і здається, що життя, як сонце восени, неухильно котиться до заходу? Ні! Якщо обрати здоровий спосіб життя, поставити собі гідну мету і неухильно, крок за кроком, іти до неї, можна відчути себе молодим і успішним. На цьому шляху вам стане у пригоді особистий приклад диканця Миколи Дащенка. Судіть самі: у шістдесят літ він уперше в житті біг марафон, здолав дистанцію 42 кілометри 195 метрів з результатом 3 години 25 хвилин 16 секунд і здобув “золото” у своїй віковій категорії (“Зоря Полтавщини” повідомляла про це у номері за 27 березня ц.р.). Скільки емоцій і позитивної енергії випромінює Микола Михайлович після такої перемоги! Показує грамоту, пам’ятну медаль, цінні подарунки, розповідає про запрошення на змагання в Київ, а також у Німеччину і Польщу, збирається наступного року взяти участь у чемпіонаті Європи. Планів – як у юнака!..
Прекрасного весняного дня 22 березня сонячна Одеса відкрила марафонський біговий сезон в Україні міжнародним марафоном Self-Trancendence – “Самоперевершення”. Забіг відбувся вшосте, зібравши більш як 400 учасників із 43 міст нашої країни, а також гостей із Білорусі, Молдови, Росії, Польщі й Німеччини. Змагання проходили в парковій зоні уздовж морського узбережжя, в улюбленому місці відпочинку одеситів, марафон здолали 122 учасники.
“Одесити живуть багато, красиво, щиро підтримують українську незалежність, – ділиться враженнями від міста Микола Дащенко. – Спортсменам влаштували гостинний прийом, змагання були чудово організовані. У конференц-залі попросили представитися тих, хто біг марафонську дистанцію вперше. “Вечори на хуторі поблизу Диканьки!” – ці слова з моїх уст учасники сприйняли оваціями. Ставив собі за мету хоча б не зійти з дистанції, проте думка про бажану перемогу додавала сил. Стимулювало й те, що поряд біг чемпіон України Микола Плюйко, але його результат виявився на 24 хвилини гіршим, ніж мій, він прийшов до фінішу третім. Двадцять один кілометр дався легко, дуже важко стало після 35-го. А від 38-го до 40-го кілометра дистанцію долав як на автопілоті, ноги стали, ніби ватні. Коли ж побачив фініш – синьо-жовті ворота, – де й сили взялися! Радість була неймовірна, ніякого дискомфорту в ногах уже не відчував. Біль і ломота з’явилися вже в поїзді, дорогою додому, наступного дня підсилилися. Але порівняно з моральним задоволенням це – ніщо!”
Блискучій перемозі Миколи Михайловича передували довгі й виснажливі тренування. Узагалі ж бігом серйозно зайнявся три роки тому. Про одеський марафон дізнався з Інтернету, а потім зателефонував університетський товариш Михайло Богданов, який торік пробіг дистанцію за 4 години 8 хвилин, і запросив до участі в цих престижних змаганнях. Тож готуватися почав з листопада. Бігав щодня – як за гарної погоди, так і в дощ, сніг чи вітер: у вихідні – від 25 до 36 кілометрів, у будні – дещо менше. Потрібна була й особлива система харчування, спеціальну літературу допомогли знайти в Інтернеті й роздрукували Анатолій Хабаров і Тарас Калашнік – учні Великобудищанської школи, де Микола Михайлович працює вчителем фізкультури. А проїзд оплатив великобудищанський підприємець – керівник ТОВ “Трістан” Володимир Хоменко.
* * *
До речі, чому саме таку назву має одеський марафон – “Самоперевершення”? У 1977 році індійський філософ, проповідник, громадський діяч і атлет Шрі Чинмой заснував марафонську команду. Він надихнув займатися спортом величезну кількість людей в усьому світі, почав бігати на довгі дистанції. Його філософія – самоперевершення, коли людина намагається вийти за рубежі своїх обмежень і вивести на перший план свій внутрішній потенціал. У 47 років Шрі Чинмой здолав свій перший марафон, установивши особистий рекорд – 3 години 55 хвилин, потім брав участь ще у 20 марафонських забігах. Він вважав, що здоровий спосіб життя сприяє досягненню внутрішнього спокою і гармонії. Його підхід до життя надихає людей підтримувати добру фізичну форму і займатися спортом, незважаючи на вік, оскільки спорт – один із засобів фізичного перевтілення. Натхненні прикладом Шрі Чинмоя, деякі з його учнів докладають зусиль, аби розширити межі власних можливостей: установлюють нові світові рекорди в різноманітних областях, беруть участь у багатоденних забігах, перепливають значні відстані й підкорюють найвищі гірські вершини.
Тож ніколи не пізно почати фізичне і моральне самовдосконалення!

Валентина ДІДЕНКО
Журналіст

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.