З Великодніх послань

Високопреосвященнішого Филипа,
митрополита Полтавського і Миргородського
(Українська Православна Церква)

Возлюблені у Христі брати й сестри! Моя Богом дарована полтавська паство! Розп’ятий заради спокути нашої і Воскреслий заради нашого вічного життя, Господь наш Іісус Христос виконав Божественний замисел спасіння роду людського. Пекло зруйновано, людині знов відкрито шлях у світлі обителі Града Бога Живого. І вже веселяться в ньому перед Лицем Божим сонми праведників. Але “щоб вони не без нас досягли досконалості” (Євр. 11:40), станемо всією душею прагнути доброчесностей, виконувати заповіді Спасителя, щоб колись і ми змогли сказати, що “вже не я живу, але живе в мені Христос” (Гал. 2:20).
На цій дорозі духовного зростання не буває відпочинку. Тому нам слід запастися терпінням, знайти в собі мужність, зміцніти вірою, озброїтися любов’ю. І найбідніший серед людей за мірками земними може стати багатим цими скарбами, адже Христос дає їх кожному, хто шукає Його.
Час випробувань – це час гіркий, але це й нагода для виявлення християнином жертовної любові до ближніх і водночас бачення ним своєї немочі, розуміння недостатності своїх зусиль. Робитимемо все, що в наших силах, і покладемо все наше уповання на Бога. Що ж у наших силах? Саме нині, коли наша земна Вітчизна вмита кривавими сльозами, коли її розриває розбрат, кожен з нас, дорогі брати і сестри, має змогу простягнути руку допомоги знедоленим, бездомним, нужденним, недужим, серед яких може знайти Самого Христа.
Усіх закликаю і до спільної молитви до Милосердного Господа про мир в Україні. Будьмо певні, що “Господь благословить людей своїх миром” (Пс. 28:11). Та не забуваймо також, що “Бог гордим противиться, а смиренним дає благодать” (Іак. 4:6), смирення ж без миру в душі неможливе. Отже, ми маємо бути народом Божим. Треба постаратися всіх простити, всіх возлюбити, як і заповідав Розп’ятий і Воскреслий Господь наш Іісус Христос. І тоді ніхто не посміє сумніватися в тому, що Христове Воскресіння – торжество нашої християнської віри, християнської надії і християнської любові.

ХРИСТОС ВОСКРЄСЄ! ВОІСТИНУ ВОСКРЄСЄ!

Високопреосвященнішого Федора, архієпископа Полтавського і Кременчуцького (Українська Православна Церква
Київського Патріархату)

Дорогі браття і сестри! Якщо для християнської любові не є перепоною ні відстань, ані сама смерть, то в події Воскресіння Сина Божого дарована радість, для якої немає жодних перепон. Син Божий Ісус Христос переміг диявола, зруйнувавши його панування над нами, дарував можливість єднатися з Творцем і подолав останнього нашого ворога – смерть.
Воскресіння Сина Божого поклало початок новому життю і новій людині. Ця подія стала початком воскресіння усіх нас для вічного життя і нескінченної радості в Царстві Небесному. Наша віра в Христа є добровільним актом відмови від автономного, відірваного від Бога життя, яке неминуче приводить до смерті. Натомість віруючий, ніким не будучи примушуваним, через любов до Бога відмовляється від такого індивідуального буття, “зрікається самого себе” – своїх пристрастей та егоїстичних прагнень – і уподібнюється Христу, здобуваючи вічне блаженне життя з Богом.
Таким чином вже тут, на землі, ми маємо можливість долучитися до безсмертя. Це стає можливим, коли ми заради Христа поборюємо власний егоїзм і жертовно служимо ближньому; коли молитва, читання Святого Писання і творінь святих отців стають нашою щоденною духовною їжею; коли прощаємо тих, хто нас ображає, і самі поспішаємо щиро просити прощення в ображених нами; коли з благоговінням і вірою причащаємося Тіла і Крові Христових у Таїнстві Євхаристії, духовно і тілесно єднаючись з Божественною природою Христа.
У це світле свято Воскресіння Христового ми маємо пам’ятати, що зло ніколи не переможе добро. Після загального воскресіння ця перемога добра буде остаточною. Тому не маймо жодного сумніву в тому, що, з допомогою Божої благодаті, український народ переможе агресора і ту неправду, якою наші ненависники виправдовують свої дії. Жертовність українського народу, мужність і самозречення українських воїнів є доказом нашої любові до Бога і ближнього. А це є запорукою нашого духовного воскресіння і перемоги над злом!

ВОІСТИНУ ХРИСТОС ВОСКРЕС!

Преосвященнішого Миколая,
єпископа Кременчуцького і Лубенського
(Українська Православна Церква)

Возлюблені у Господі брати і сестри, вірні чада Православної Церкви! У це Свято всіх свят ми в повноті переживаємо пророчі слова: “…праведний з віри своєї буде жити” (Авв. 2:4). Для людини, незнайомої з духовним життям, віра здається чимось непевним і ненадійним, а для нас, за словами апостола, це “…є перемога, яка перемогла світ” (1Іоан. 5:4). Саме Воскресіння Христове робить нашу віру переможною, здатною перетворювати світ.
У день Пасхи Христової ми долучаємося до тієї неземної радості, яку відчули апостоли, побачивши Воскреслого Спасителя. У цей день збулися найзаповітніші сподівання роду людського – перемога над гріхом і його найстрашнішим наслідком – смертю.
Встановлюючи Великий Піст перед святкуванням Пасхи, Церква нагадує всім нам про те, що без особистого благочестя, без духовного очищення людина не може гідно увійти в радість Господа Свого. Душа, яку умертвляє гріх, не здатна повною мірою усвідомити звістку про Воскресіння. Святитель Лука Кримський писав: “Якби Він не воскрес, то в душах наших померла б віра в святу любов і вічну правду”. Можна тільки жалкувати про тих людей, для яких Пасха – це не “…джерело води, що тече в життя вічне” (Іоан. 4:14), а просто красивий звичай.
Преподобний Авва Дорофей передав сенс святкування Воскресіння Христового такими словами: “…очистимо в собі образ Божий, бо Бог вимагає його від нас таким, яким дарував його, – не маючим ні плями, ні пороку, ні будь-чого такого”. Воскреслий Спаситель, щоразу являючись апостолам, вітав їх: “Мир вам!” Ми розуміємо, що мир, який сповіщає Господь, живе в серцях, сповнених любові і вдячності. Будемо вдячними Богу за все, що Він нам посилає, за кожну людину, з якою Він нас зводить. Не забудемо про тих людей, які особливо потребують допомоги і розради, згадаємо слова Апостола Іакова: “…суд без милості тому, хто не виявив милості” (Іак. 2:13).
Бажаю всім духовного зростання, тілесного здоров’я. Нехай Милосердний Господь благословить усі ваші благі починання.

ХРИСТОС ВОСКРЄСЄ! ВОІСТИНУ ВОСКРЄСЄ!

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.