…Виконали заповідь Христову

У  Духовно-культурному центрі імені Паїсія Величковського, що при Свято-Успенському кафедральному соборі УПЦ КП, проходила благодійна виставка-продаж творчих робіт полтавської художниці Наталії Сташкевич. Виручені кошти (близько п’яти тисяч гривень) передали родинам загиблих бійців у зоні АТО Івана Олійника та Андрія Конопльова. Без батьківської турботи залишилися їхні сини Єгор та Олексій, яким не виповнилося й року.
– Полеглі українські воїни виконали заповідь Христову – віддали життя за Батьківщину, за рідних і друзів, – наголосив архієпископ Полтавський і Кременчуцький УПЦ КП Федір. – Сьогодні весь народ молиться за своїх захисників. Вірю, що нашими благаннями настане той час, коли Добро переможе.
Половину зібраної суми владика Федір разом із Наталією Сташкевич передали вдові загиблого Андрія Конопльова Галині, решту – перерахували на картку вдови Івана Олійника Вікторії. Остання, на жаль, приїхати не змогла, адже нині проживає у Житомирі. В Івана Олійника 5 серпня минулого року народився син Єгор, а через шість днів чоловік загинув у бою з терористами в селі Степанівка Донецької області.
До Полтави із Пирятина приїхала вдова Андрія Конопльова Галина, щоб замовити панахиду у Свято-Успенському соборі. Про це, говорить, її попросив уві сні покійний чоловік.
– Він загинув 23 січня цього року під час чергового обстрілу українських позицій ворожими “Градами”. Наступали ворожі бойові машини, піхота… Андрій стріляв з РПГ й “роззув” танк. Як розповідали його товариші, чоловік відступав останнім, прикриваючи інших… Загинув у селі Нікішине неподалік Дебальцевого на Донеччині, – розповідає Галина зі сльозами на очах. – Андрій був завжди оптимістом, “людина-оркестр”, як казали його товариші. Минулого року в нас народився син. Олексійко дуже схожий на батька. У серпні, коли маленькому було лише чотири місяці, чоловіка мобілізували.
За словами Галини Конопльової, поки що допомоги від держави не отримали, тільки-но зібрали всі необхідні документи. Тож 2,5 тисячі гривень – це хороша підтримка для сім’ї.
– Від виставки такого результату не очікувала, – розповідає художниця Наталія Сташкевич. – Навіть не думала, що продамо так багато робіт. Розумію, ці кошти – невелика допомога, але ж рідним загиблих важливіша увага суспільства.
Полтавські митці підтримали благодійну акцію допомоги дітям, яких осиротила війна ХХІ століття. Нині у виставковій залі Духовно-культурного центру експонують картини понад 30 місцевих художників. Виручені кошти організатори планують передати ще трьом родинам.
– Твори мистецтва продаємо удвічі дешевше, ніж зазвичай. Із 70 робіт вже більше 20 продали, – зазначив директор Духовно-культурного центру Сергій Козлов.
Владика Федір запевнив, що благодійна акція “Полтавці, допоможемо дітям” триватиме і після завершення бойових дій.

Оксана БІЛЕНЬКА
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.