Втратиш весняний день – не наздоженеш

Здається, лише нещодавно проміння березневого сонечка злизало останній сніг, що причаївся в балках, ярах, а вже за колесами тракторів, автомобілів стовпом піднімається пил на польових дорогах. Весна владно відібрала естафету в зими. Отож трудівники СТОВ “Андріївка” Диканського району повним ходом ведуть весняно-польові роботи. Вже посіяли 84 гектари однорічних трав, ячмінь на площі 91 гектар, підсіяли по ньому багаторічні трави, закрили вологу на всіх підготовлених полях, завершили підживлення площі озимої пшениці, яка займає 300 гектарів. Озимина перебуває в задовільному стані, погода сприяла нормальній зимівлі сходів. А невдовзі сіятимуть соняшник, кукурудзу, сою.
Досвідчений головний інженер господарства Юрій Терещенко докладає максимум зусиль, щоб техніка в полі не підводила, механізатори, водії взимку ремонтували агрегати, тож трактори, сівалки, автомобілі вчасно виїхали в поле, а за потреби щось поправити  швидко приходить на допомогу газоелектрозварник Сергій Литовченко – сумлінний трудівник, який також виконує обов’язки завідуючого машинним двором, а влітку сідає на комбайн, збирає хліб.
Вдумливо і з любов’ю ставиться до землі головний агроном Іван Авраменко. Він постійно в полі, контролює хід виконання робіт. Механізатор Володимир Жаботинський трактором ХТА-200 “Слобожанець” культивував площі під посів ярих культур, Микола Гельдиш на        Т-150 з дворядною бороною     С-11 закривав вологу. Олександр Полапа своїм МТЗ-82 сіяв ячмінь, підживлював озиму пшеницю, водій Олександр Петренко на ГАЗ-53 підвозив на поле зерно, міндобрива.
Здається, звичні хліборобські клопоти, але цьогоріч особлива стурбованість відчувається у розмовах людей, бо свій відбиток накладає ситуація в країні, дається взнаки економічна криза.
– Ціни на пально-мастильні матеріали, насіння, засоби захисту рослин, міндобрива виросли порівняно з відповідним періодом минулого року в два і більше разів, ціна на сільгосппродукцію, яку виробляємо ми, – на 30–40 відсотків, а на молоко – лише на 10. Про який баланс цін може йти мова? Ми змушені відмовитися від значної кількості міндобрив, лише на 30 процентів зможемо закрити потребу, тоді як у попередні роки могли забезпечити себе мінеральною поживою повністю. І це нас іще виручає тваринництво, органікою закриваємо 150 гектарів щороку. Але без забезпечення всім необхідним галузі рослинництва очікується зниження врожаїв, і це об’єктивна реальність, – зазначив директор СТОВ “Андріївка” Павло Мороз. – Обтяжливо для нас, що виручка від продукції тваринництва в господарстві складає близько 40 відсотків від загальної суми виручки за рік. Оскільки затрати в цій галузі зросли вдвічі, а ціна – лише на 10 відсотків, то які “прибутки” ми матимемо на кінець року? Можна лише здогадуватися, адже ніхто не може прогнозувати ні курс долара, ні стрибки цін.
Щодня у господарстві прораховують, шукають шляхи виходу з непростої ситуації, бідкаються, нарікають на законодавство і бюрократичні механізми, але рук не опускають, розуміють, що лише село зможе врятувати країну. Люди працюють, сподіваючись на мир і подальше відродження економіки країни. У зоні АТО несуть службу і жителі села. Їм допомагають односельці, керівництво сільгосптовариства, адже тільки разом, дружно можна здолати ворога. Надія на краще живе у серці кожного українця, а хлібороби засівають ниву, бо без хліба не буде життя.

Світлана ВОРОНЯНСЬКА
Журналіст

Тракторист Олександр Полапа, водій Олександр Петренко.

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.